veronica 1W

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Firkragg

Post by Firkragg »

Osc0 - veronica odašiljač, antifaznin oscilator (poduplavanje frekvencije).
Kvalitetan i stabilan, može mu se još dodati bandpass filter za manji broj harmonika.

Osc1 - lošiji od prvog, ne čini se baš stabilan, jednotranzistorski hartley s varikap diodom. Sklon mijenjanju frekvencija.

Osc2 - praktički isto kao osc1 samo mu je dodano pojačalo na izlazu.

Osc3 - opet jedan jednostavan oscilator, također sklon promjeni frekvencije.

Osc4 - definitivno najlošiji, imaće stabilnu frekvenciju zbog keramičkog rezonatora ali kako koristi logička vrata davat će pravokutan signal i ogroman broj harmonika.
Na izlaz se nesmije spajat nko veliko pojačalo jer će počet ometat sve frekvencije na svojim harmonikama, i tako bi mogo izazvat probleme.

Prvi oscilator je daleko najbolji, potpuno je isti kao u veronica odašiljaču i ja bi od tih 5 definitivno koristio taj.

Pozdrav
[SINNER]
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by [SINNER] »

Ej Firkragg hvala.
Ovaj osc0 i jesam izdvojio iz vekonike :D, a zanima me da li na njega mogu direktno kopcati pojacalo pa poslije pojacala dodati bandpass filter ili moram prvo koristiti buffer (ma cemu god da on sluzio) pa pojacalo. I jos nesto koje bi pojacalo bilo bolje od ovih? :D

POZDRAV

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 83_poj.zip
Firkragg

Post by Firkragg »

E stvarno nekužim pod šta misliš 'buffer', možeš spojit to pojačalo direktno na oscilator + filter po želji. Ono pojačalo 2 je s 3 tranzistora, možda najkvalitetnije al ono od 7W ti je jednostavnije, no traži 300mw ulaza a neznam hoće li oscilator to moć podnjet. Pa sad radi koje hoćeš.
Pozdrav
virtualx
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

evo gotova antena:
Image
e povezao sam je sa odasiljacem pomocu 75 omskog koaksijalnog kabla od tv antene.
i tada vuce oko 140mA sto me zabrinjava.
a sa sijalicom je vuklo oko 190mA bas kako treba.
i nije vise cist ton nego se cuje brujanje koje se povecava i smanjiva zavisno o toga kako se ja krecem po sobi.

i na 88,9MHz se mjesa sa drugom stanicom isto kao i na 89,9MHz i na 91,1MHz
misterija je ta sto na tim frekvncijama uopste nema nikakve stanice kad je iskljucen odasiljac, vec se pojave kad je ukljucen.
i to sigurno smanjuje dosta snagu .
e sta da radim,zasto se to desava.

pomozite mi jos malo jer je projekat skoro gotov.
Post Reply