kako sam pravio wireless antenu(biquad on sat dish)
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
...
zna li iko gdje mogu u Sarajevu da kupim kabl RG6 ili RG59 ne znam da li je tko cuo za ovaj RG59....ali sigurno ste svi culi za RG6 treba mi 15 metara tog kabla i za njeg konektori....ne znam koliko bi mi bilo slabljenje po 1metru? ja planiram da kupim Grid 24dBi...koju mi wireless karticu 802.11b/g PCI preporucujete da kupim da li D-Link,Linksys,Ovislink?! a prikljucio bi se na ZONU kako sam saznao AP imaju na Trebevicu a ja sam na Bascarsiji tako da mislim da nije problem da uhvatim signal i da to sve bude OK! gledao sam kod Zone kabl ali je jako skup uzas!!! 6KM-1metar kabla sto gubi 0,25dBi na 1metar,3KM sto gubi 0,50dBi na 1 metar, i 1,5KM kabl sto gubi 1dBi na 1 metar....
ako je tamo tesko nabaviti lmr 400 ili 600, probaj se ograbati od radio amatera za rg213 taje jos kako tako a rg59 je za video nadzor ili rg58 za stari koax_LAN to nevalja uopče, ekipa radi sa malo boljim satelitskim kablom (antenskim) i kazu da ide...
eh sad, problem duzih linkova i nisu uvjek odnos šum/snaga između ostalog ako koristiš kartice, windowse i neke starije apove imaš problem i ACK timing (vrijeme dok paket stigne na destinaciju prodje a ack ne stigne) jer su svi ti uredjaji radjeni za bliska odstojanja... ja sam se mucio linkom od 35 km i uvjek je slabo radio, 64kbs a signaj je bio super, kad smo stavili mikrotik sa atherosima na oba kraja link je podivljao, radilo je brze nego žica... www.pulawireless.hr sada imamo još jedan link na 45km i to na 5.20G i sve radi ok nikad nismo ni kupovali one jace kartice a kamoli pojacala, istina u zadnje se vrijeme vise i ne isplati raditi antene kad im je pala cijena, a da ne pricam sta ima po ebay-u ili raznim oglasima iz druge ruke...
eh sad, problem duzih linkova i nisu uvjek odnos šum/snaga između ostalog ako koristiš kartice, windowse i neke starije apove imaš problem i ACK timing (vrijeme dok paket stigne na destinaciju prodje a ack ne stigne) jer su svi ti uredjaji radjeni za bliska odstojanja... ja sam se mucio linkom od 35 km i uvjek je slabo radio, 64kbs a signaj je bio super, kad smo stavili mikrotik sa atherosima na oba kraja link je podivljao, radilo je brze nego žica... www.pulawireless.hr sada imamo još jedan link na 45km i to na 5.20G i sve radi ok nikad nismo ni kupovali one jace kartice a kamoli pojacala, istina u zadnje se vrijeme vise i ne isplati raditi antene kad im je pala cijena, a da ne pricam sta ima po ebay-u ili raznim oglasima iz druge ruke...
ljudi kod mene je bio rg213(4.5m) i tanjir..40cm.mrezna karta mi je iz laptop-a mala asus wl-140.prva pristupna tacka negdje ispod buljakova potoka a drugu imam tek na ilidzi...imam pojacanje od 11dB !!! probo sam i feliksa i nije imao ni 5dB.doduse imao sam rg58 tanki...samo nemam zivaca sa onim wep wpa kljucevima (trazio sam na youtubu neka uputstva imaju ali niej to to) tako rijetko i probam..ima kablovski placaj i suti ...
....