Koji program koristite za izradu PCB plocica???

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Koji program koristite za izradu PCB plocica???

Post by sindja1204 »

mega162 wrote:
ma mogućnost različitih linija, točki..... dok u eaglu, su točke em male em nemaju previše mesa od bakra pa zato tu nastupa protel, istina dupli posel ali kvaliteta je zajamčena.
Probaj malo bolje da savladas Eagle, da nebi iznosio ovakve nebuloze. Svaki element ima svoj odgovarajuci pad (tacku :) ) a precnik rupe za busenje odgovara precniku pina. A ako bas hoces vece Pad-ove, levo u alatima klikni na ikonu Via . Izaberi oblik tacke, velicinu i diametar za busenje.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by InTheStillOfTheNight »

Ne znam koliko je neki program bolji ili lošiji. Altium je sigurno bolji od protela i eaglea jer je noviji i ima puno više opcija i mogućnosti. Postavlja se samo pitanje zašto bi netko razbijao glavu sa Altium Designerom ako ga zadovoljava Eagle ili Protel? Nacrtao sam nekoliko pločica u Altium Designeru i doslovno sam popizdio jer sam potrošio 5 puta više vremena dok sam se borio sa izbornicima i alatima.

Moj zaključak bio bi da je najbolji program za crtanje pločica onaj u kojemu znaš crtati. Bez obzira o koliko se kompleksnoj pločici radilo meni je protel zadovoljavao jer ga poznajem.

Mislim da na internetu ima puno više primjera za eagle nego za protel ali to ne nači da je ovaj ili onaj bolji. U principu isto je -> Čisto sumljam da mogu nartati pločicu u Protelu, a da je to nemoguće nacrtati u Eagleu.
InTheStillOfTheNight
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

sindja1204 wrote:
mega162 wrote:
ma mogućnost različitih linija, točki..... dok u eaglu, su točke em male em nemaju previše mesa od bakra pa zato tu nastupa protel, istina dupli posel ali kvaliteta je zajamčena.
Probaj malo bolje da savladas Eagle, da nebi iznosio ovakve nebuloze. Svaki element ima svoj odgovarajuci pad (tacku :) ) a precnik rupe za busenje odgovara precniku pina. A ako bas hoces vece Pad-ove, levo u alatima klikni na ikonu Via . Izaberi oblik tacke, velicinu i diametar za busenje.

ovo nie nebuloza, a da ti znaš koristiti eagle. znal bi da se via nemože staviti točno preko postojeće točke... a ako si tak pametan, reci mi moglim te, što ako mi je neka točka prevelika, a trebam manju, što onda?
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Momak,malo vise postovanja prema starijima. Ja nemam pojma da radim u Eaglu, a tebi bih preporucio da jos malo savladas rad u eaglu, pa tek onda pricas o njemu.
PS. Probaj da upotrebis manji grid da bi rupa legla na rupu. Nadam se da znas sta je grid i gde se i kako podesava.
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

sindja1204 wrote:Ja nemam pojma da radim u Eaglu
kaj onda pričaš da znaš? ili se rugaš...

svako perferira svoj program u kojem zna raditi, ja znam crtati sheme u eaglu, ali nacrt PCB-a koristim samo da doobim montažnu shemu i ne opterečujem se točkama jer radim u protelu PCB u kojem svaku točku mogu namjetiti baš onak kak mi paše ili treba i to je razlog kaj koristim ta dva progrmama.

eagle je super za el. shemu, i za nacrt montaže, ali protel rastura eagle u crtanju PCB-a

ja se više tu s tobom ne mislim natezat o nekim programima.... ti očito znaš samo jedan program pa si zavidan... rasprava gotova.
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Izgleda da ti nemas pojma ni sa Eaglom ni sa Protelom. U suprotnom ne bi lupao ovakve gluposti.
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

kakvu sam glupost rekel za protel?
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Ja mislim da se vi malo gubite u raspravi. Ova kombinacija Protel-Eagle mi zvuči kao loše i amatersko rješenje za nešto što ne možemo definirati problemom!!!! Kombinacijom programa sam sebi kopaš rupu za gubljenje vremena i na kraju nikad nemaš nacrtan projekt nego grupicu ničega da sam bog ne zna di je šta.

I meni se čini da baš ne barataš dobro sa nijednim od tih programa jer da znaš raditi u jednom bio bi ti potreban samo jedan program, a ne 2...

Kako možeš crtati shemu u Eagle i onda pločicu u Protelu??? Gdje definiraš Footprintove za elemente sheme iz eaglea?, odakle Protel povlaći footprintove za pojedini element kad elementi ne postoje u shemi protela? Kako povučeš NETLIST iz eagle projekta i ubacis ga u Protel? Kako izvršiš DRC u protelu ako nisi nacrtau schematic u protelu? Otkrij mi tajnu...
InTheStillOfTheNight
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

sad budem možda rekel glupost... moj protel radi samo s PCB-om
to je skoro prva verzija protela, taj je još radil na 3.1 windowsima
znači taj protel nema el. shemu....
a element se nacrta ručno... eto tak su me naučiti i tak radim.

evo slike.

http://imgur.com/FYVXr.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

p.s. pitanje je bilo koji program koristite za izradu (valjda se mislilo na crtanje) PCB-a, ja za to koristim protel i točka, nema rasprave... a pitanje koji je bolji... oba dav su dobra za nešto.... zašto da se ograničim na jedan.... to je isto ko i strojari.. neki neke dijelove crtaju u npr. catia-i, neke u sodil worksu... jednostavno se crta u programu u kojemu je lakše nešto napraviti...

pitalo se za mišljenje. moje je mišljenje tu. nema smisla ići u prepucavanje jer će svatko navijati za svoj program u kojem zna raditi. otišli smo previše u off.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Oprosti, nisam znao da crtaš u DOS-u. To nije Protel, to je bio Protel prije 25 godina... Danas se to sve drugačije crta... Nemoj samo nikome predlagati taj protel koji koristiš jer ti si valjda prva osoba koju sam upoznao na forumu da se bavi Egipatskom arhitekturom i očuvanjem povijesnih relikvija.

Protel kakvog danas poznajemo je ovo:
http://img408.yfrog.com/i/newbitmapimage2z.png/" onclick="window.open(this.href);return false;
Last edited by InTheStillOfTheNight on 12-04-2010, 22:15, edited 1 time in total.
InTheStillOfTheNight
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

meni je dobar, i ne zamaram se kaj je star. svoj posel odradi dobro, ja sam s pcb-om zadovoljan.. eeto toliko...
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

A dobar je zato jer ne radiš komplicirane stvari i možeš držati shemu u glavi dok crtaš. No šta kad bi morao nacrtati ovaj primjer gore naveden??? Kako bi to držao u glavi... NIKAKO!!! Znači alat ti je loš i slab za bilo koji zahtjevan projekt... Za sve ostalo, tu je MASTERCARD :)
InTheStillOfTheNight
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

ovo bi onda ili iz eagla napravil ili sprintal iz drugog izvora. ili bi se poslužil mastercard-om..
(shemu ne držim u glavi, neg ju sprintam)
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

mega162 wrote: a da ti znaš koristiti eagle. znal bi da se via nemože staviti točno preko postojeće točke... a ako si tak pametan, reci mi moglim te, što ako mi je neka točka prevelika, a trebam manju, što onda?
http://www.youtube.com/watch?v=ovAxE9KAbkU" onclick="window.open(this.href);return false;

Ko ce koji program da koristi, stvar je licnog izbora . Razni programi daju i razlicit stepen profesionalnog izgleda pcb-a, pa shodno tome i biramo program. Na izbor programa mnogo utice i njegova kompleksnost, tj koliko nam vremena treba da ga savladamo..Ali koji god program da izaberemo trebalo bi maksimalno prouciti sve njegove mogucnosti da bi nam rad u njemu postao lak i rutinski. (Ili da za doradu spremimo flomastere i letraset) :)

Edit: u Eaglu ne postoje prevelike tocke.Svaki element u biblioteci Eagla ima pad koji tacno odgovara precniku pina izabranog elementa i nema potrebe ni za kakvim smanjivanjem.
78L05
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by 78L05 »

Koristim PCB Wizard, jednostavan je...za sada kakve pločice crtam i dovoljan.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Magistar
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Magistar »

Koristio sam razne,ali posto predajem predmet "Primjena računara" u kom se obrađuje program Eagle najvjerniji sam njemu...Verzija 5.8.0 :)
No signature
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Eagle libraries

Post by niho »

Pozdrav, za izradu shema i plocica koristim proteus, uz neke komponente koje sam ranije narucivao dobio sam CD sa nekim interesantnim stvarima a izmedju ostalog tu je i Eagle 4.14 Pokusao sam cisto iz radoznalosti i poredjenja da vidim kako on radi i razocarao se: biblioteka elemenata je prazna, nema ni jednog elementa. Moze li mi neko pomoci da ovo rijesimo i ima li negdje po pristupacnoj cijeni (citaj besplatno :) ) da se dobije novija verzija. Hvala!!
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Ovde imas verziju Eagle 5.9.0
http://www.cadsoft.de/download.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Razlog zasto nemas elemente u biblioteci je mozda u tome sto nisu cekirani u control panelu.
Idi u control panel i otvori libraries [prva stavka], klikni na sivi krug u nastavku elementa i on ce da pozeleni. Mozes da cekiras sve elemente u biblioteci ili da odaberes samo one koji su ti potrebni za odredjeni projekat.
Nakon ovog cekiranja, kad otvoris File/New project ili File/New Schematic u Eaglu , imaces u biblioteci elemente koje si odabrao.
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Ok Sindja, hvala, to sam i uradio u medjuvremenu. Instalirao sam fr*e verziju eagla 5.9 i on ima sve elemente tako da nisam morao nista raditi dodatno. Sad mi preostaje da ga malo "istestiram" i vidim sta se moze raditi ovako nabrzaka. Djeluje mi jako lijepo uredjen a nije zgoreg imati vise programa ove vrste ako nista a ono bar kad neko objavi plocicu u eagle ja sam samo mogao pretpostavljati sta je crtao hehe. Hvala jos jednom za extra brzu pomoc ;)
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Procitaj i ovo, bice ti od koristi.
http://www.infoelektronika.net/files/eagle-uputstvo.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply