Simulator nivelacije xenon svjetla
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Simulator nivelacije xenon svjetla
Onda možeš sa arduinom to je bar lagano na njemu napravit.
Evo nešto prvo što mi je palo napamet
R4 je otpor kada je prekidač u krajnjem položaju(farovi max gore)
R5 je otpor kada je prekidač u drugom krajnjem položaju (farovi max dole)
R6 otpor kada farovi stoje ravno
Te otpore treba izmjerit na prekidaču za štelanje.
A program bi izgledao ovako
digitalWrite(pin2,HIGH)
delay(2000) -2000 je broj mili sekundi koliko farovima treba da odu do gore
digitalWrite(pin2,LOW)
digitalWrite(pin3,HIGH)
delay(4000) - farovi idu prema dole
digitalWrite(pin3,LOW)
digitalWrite(pin4,HIGH) program pali treći tranzistor i farovi ostaju u tom položaju sve do sljedećeg paljenja auta
I to je to, arduino spojiš na kontakt ili prekidač svjetala, i svaki put kad daš kontakt odnsono upališ svjetla on će odradit da farovi odu gore-dole
Evo nešto prvo što mi je palo napamet
R4 je otpor kada je prekidač u krajnjem položaju(farovi max gore)
R5 je otpor kada je prekidač u drugom krajnjem položaju (farovi max dole)
R6 otpor kada farovi stoje ravno
Te otpore treba izmjerit na prekidaču za štelanje.
A program bi izgledao ovako
digitalWrite(pin2,HIGH)
delay(2000) -2000 je broj mili sekundi koliko farovima treba da odu do gore
digitalWrite(pin2,LOW)
digitalWrite(pin3,HIGH)
delay(4000) - farovi idu prema dole
digitalWrite(pin3,LOW)
digitalWrite(pin4,HIGH) program pali treći tranzistor i farovi ostaju u tom položaju sve do sljedećeg paljenja auta
I to je to, arduino spojiš na kontakt ili prekidač svjetala, i svaki put kad daš kontakt odnsono upališ svjetla on će odradit da farovi odu gore-dole
hmmm ... to bi moglo biti to .... hvala , pokušat cu to složiti na kontaktnom polju . koje tranzistore predlažeš ?
Ja bih radije porazmislio oko promjene otpora kako to radi onaj mali potenciometar kojim podešavaš visinu svjetala pa sa malim tajmerom da uključi maksimalan položaj gore, zatim dole a onda prebaci na potenciometar, sve to se može odraditi sa dva 555 kola.
hvala niho , i to je jedna od mogucnosti ....
pozz
na žalost , ideja o kupovini i kopiranju je otpala . povukli su ga iz prodaje . razlog - nepouzdan ... česti kvarovi .....
na žalost , ideja o kupovini i kopiranju je otpala . povukli su ga iz prodaje . razlog - nepouzdan ... česti kvarovi .....
I bolje,
prenosni odnos motorića za podešavanje i sistema nivelacije nisu isti i svak ko zna o čemu se radi vidi da je u pitanju karabuđevina.. a i pored "šetanja" trebale bi ti i prskalice za pranje farova tako da sve skupa
prenosni odnos motorića za podešavanje i sistema nivelacije nisu isti i svak ko zna o čemu se radi vidi da je u pitanju karabuđevina.. a i pored "šetanja" trebale bi ti i prskalice za pranje farova tako da sve skupa
Nije meni što sanjam na Njemačkom nego me brine što ima titl na Kineskom !
prskalice vec postoje ( montirao sam ih . sočiva su original .... a kad vidi da farovi " šetaju " niti jedan policajac nece istraživati dalje ..... )
Audi a6 c5 ima u originalu xenone,nivelaciju farova i prskalice. Ali kad faš kontak farovi ne šetaju. Tek c6 novija godina ima tu opciju. Tako ako vide sočiva i prskalice mogao bi proć. Ako će oni ići baš u detaljr mogu pogledat na faru oznaku i vidjet da nije za xenon. Tako da sve ovisi na koga potrefiš
sorry , ali farovi na Vectri C / Signumu su radjeni za xenone , ali prva serija je dobila sijalice . znači , imam sočivo , mogu slobodno staviti xenone , jedino prskalice moraju biti vidljive , i prilikom starta farovi moraju " prošetati " .....
Vidi, zadnje što želim je biti naporan ali.. automatska nivelacija je neophodna ne zbog tebe, pandura ili ljudi na tehničkom nego zbog NAS ostalih koji tebi dolazimo u susret ..
jarane , to nek te ne brine .... 90 - 95 % se vozim sam u autu .... ostatak sa prijateljicom . znači max dvoje u kolima i prazan gepek .... zbog toga i ne ugradjujem original nivelator na zadnju osovinu . bezpredmetan je ... pošto nikada nebi radio .... ( ako bi ikada trebalo sniziti svetla , dugme mi funkcioniše .... )
Ja ću još ovo i neću više,
sve prepravke na motornom vozilu (jel te) su podložne verifikaciji i ako je ona uredna onda ti u saobraćajnu upišu dodatak kao recimo meni što su upisali "benzin i LPG" sve ostalo je narušavanje sigurnosti i podliježe sankcijama.. (kad li - tad li)
EDIT- mala korekcija je bila neophodna obzirom da je u funkciji i sekcija mladih lingvista
sve prepravke na motornom vozilu (jel te) su podložne verifikaciji i ako je ona uredna onda ti u saobraćajnu upišu dodatak kao recimo meni što su upisali "benzin i LPG" sve ostalo je narušavanje sigurnosti i podliježe sankcijama.. (kad li - tad li)
EDIT- mala korekcija je bila neophodna obzirom da je u funkciji i sekcija mladih lingvista
hvala ti za kompliment ( mislim na ono " mladih lingvista " ) na žalost , više i nisam tako mlad .... pola stoleca je na mojim ledjima .... rat ... emigracija ....
a što se tiče " homologizacije " ... ponavljam , farovi su mi homologizovani za xenone ... brizgaljke imam ... jedino mi se ne isplati investirati u original nivelator , jer faktički nikada nece reagovati ... nikada auto nece biti toliko opterecen da bi svetla smetala bilo onome ispred mene ili onome što kmi dolazi u susret .... vozim se sam , max dvoje u kolima .....
a kao trece .... poznaješ li problematiku svetala na Vectri C / Signumu ? sijalica iza sočiva ... svetli ko stari fijaker . upravo zbog toga sam i stavio xenone .
a što se tiče " homologizacije " ... ponavljam , farovi su mi homologizovani za xenone ... brizgaljke imam ... jedino mi se ne isplati investirati u original nivelator , jer faktički nikada nece reagovati ... nikada auto nece biti toliko opterecen da bi svetla smetala bilo onome ispred mene ili onome što kmi dolazi u susret .... vozim se sam , max dvoje u kolima .....
a kao trece .... poznaješ li problematiku svetala na Vectri C / Signumu ? sijalica iza sočiva ... svetli ko stari fijaker . upravo zbog toga sam i stavio xenone .
Ma samo ti to nabaci i vozi,sumanjm da će to itko skužit
A za par godina ako se i postoži zakon uvijek možeš kupit original instalciju, tada će vjerujem prodavat se za sitne novce
A za par godina ako se i postoži zakon uvijek možeš kupit original instalciju, tada će vjerujem prodavat se za sitne novce
xenoni su nabačeni vec godinu dana . brizgaljke takodje . jedino još ovaj simulator da rešim i mogu mirne duše na tehnički . ( srecom , ovde se ide svake druge godine . )
neko sa nečim novim , nekom novom idejom kako ovo rešiti ?
'aj' probam opet ja. Koliko sam shvatio, tebi je zapravo problem izvršni sklop - mehanika. Evo ti ideja: step-motor, ekscentar, motor se uključi, ekscentar napravi puni krug i motor se isključi. Upravljački sklop za motor dobije signal za uključenje čim se okrene ključ u bravi, dakle prije samog paljenja motora. Mislim da ćeš sve ostalo svatiti, imaš dovoljno znanja i iskustva.
Lijenost je iz raja izašla.
malo OFF , zašto xenon mora imati perače ?
Zbog toga kad se xenon far zaprlja baca svjetlost na sve strane(isto kao i kad je mutan ono kad izgori far)
a drugi razlog da xenon proizvodi manje temp pa kad se far zaledi da ga perači mogu odmrznut. Iako nema neke velike logike to je valjda uvedeno kao standardi i svi se toga pridržavaju
a drugi razlog da xenon proizvodi manje temp pa kad se far zaledi da ga perači mogu odmrznut. Iako nema neke velike logike to je valjda uvedeno kao standardi i svi se toga pridržavaju
ZEZ , što bih to radio sa step motorom , kada motore na farovima imam . trebam jedan elektronički sklop koji bi davao impuls motorima da se spuste i vrate u prvobitno stanje - maximalno na gore . ( pošto se podizati nemogu ni dugmetom ..... samo spuštati ). postojao je jedan takav uredjaj na tržištu , ali su ga povukli iz prodaje zbog čestih kvarova .Zez wrote:'aj' probam opet ja. Koliko sam shvatio, tebi je zapravo problem izvršni sklop - mehanika. Evo ti ideja: step-motor, ekscentar, motor se uključi, ekscentar napravi puni krug i motor se isključi. Upravljački sklop za motor dobije signal za uključenje čim se okrene ključ u bravi, dakle prije samog paljenja motora. Mislim da ćeš sve ostalo svatiti, imaš dovoljno znanja i iskustva.