Shema napajanja sa regulacijom napona i struje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
meni se nesvidja (delue mi staro ima brdo trimera i Q1 mi bode oci tamo) pa tako nisam ni pravio
a filtracija mu je tako lose resena strasno nema nijednu prigusnicu.. tako reseno koliki je udar na taj elko pri palenju grec prdne..ha.ha.ha..
-ali trebalo bi i ta sema da proradi kako sam gledao..u semi ajde napisi sve napone na kolu i kako se ponasa i posalji tako ispisanu semu ovde pa cemo probat nesta..
vise volim variantu kad crkne recimo neki poluprovodnik napon padne na nulu i tamo ostaje..( teze je popravit takav uredjaj kad nesto stane prosto zbuni )
a filtracija mu je tako lose resena strasno nema nijednu prigusnicu.. tako reseno koliki je udar na taj elko pri palenju grec prdne..ha.ha.ha..
-ali trebalo bi i ta sema da proradi kako sam gledao..u semi ajde napisi sve napone na kolu i kako se ponasa i posalji tako ispisanu semu ovde pa cemo probat nesta..
vise volim variantu kad crkne recimo neki poluprovodnik napon padne na nulu i tamo ostaje..( teze je popravit takav uredjaj kad nesto stane prosto zbuni )
Evo, sad vise nema greskeboraomega wrote:Mala ispravka! Potkrala mi se greska u crtanju, kondenzator od 47nF treba da pise 4,7nF!
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... entima.pdf
OK izmjerit cu napone, ali to ne mogu prije sljedećeg petka, jer mi je sklop u skoli.tmp47c wrote:meni se nesvidja (delue mi staro ima brdo trimera i Q1 mi bode oci tamo) pa tako nisam ni pravio
Pa vidis, za jedan broj stvari sam hteo da ipak koliko-toliko imam uvid ko se za njih zanima itd. Zato neki dizajni nemaju fajlove za plocicu i raspored. Osim toga, ranije su te stvari bile dostupne u vidu KIT-kompleta pa nije bilo logike da se u isto vreme slobodno pojave na sajtu, a mozda sa tom aktivnoscu jednom opet pocnem?!Smjesko wrote:Off topic: koristim priliku da te upitam zasto na tvojoj stranici uz shemu za frekvencmetar nema nacrt tiskane plocice i opis podesavanja, kao ni podatak o prigusnici (zavojnici) koja vodi signal iz preskalera?!
Hvala za odgovor.
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Evo svi naponi između pojedinih nožica LM723CN:tmp47c wrote:li trebalo bi i ta sema da proradi kako sam gledao..u semi ajde napisi sve napone na kolu i kako se ponasa i posalji tako ispisanu semu ovde pa cemo probat nesta..)
1=0V,
2=19,17V,
3=19,17V,
4=0V,
5=5,88V,
6=7,03V,
7=GND,
8=0V,
9=12,04V,
10=19,81V,
11=20,3V,
12=18,6V,
13=18,5V,
14=0V.
Ucc=20,5V
A majku mu svi elementi su kao na popisu, shemu provjerio već deset puta i opet neće!tmp47c wrote:od koliko si uglavijo zener na 12pinu
moguce da ti LM723CN: neradi koliko se secam ima razlike nece svako proradit vidi data s. ubacuj neko sa drugim prefiksom..\
naj pre skini data..
Probat ću neku drugu verziju LMa ako pronađem, pa ću javit rezultate.
ajd raskaci taj 12 pin na ic da vidimo koliko ce porast napon na diodi..svi elementi su kao na popisu, shemu provjerio već deset puta i opet neće!
i q1 kupi nov (opet)
vazno NOVI ELEMENTI PONEKAD BUDU NEISPRAVNI.
negde sam citao negde ti ic nece da prorade a negde rade .. kad bi mogao da nadjes negde star 10god samo ti ic rade u svim semama .. ovi kineski stvaraju probleme..
zaleti se od majstora do majstora i trazi im te starije ic