Pozdrav drugari
Javljam se da javim samo da oni koji grade ovaj projekat moraju da obrate paznju na trafo koji cupaju iz ATX-a
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Naime sada novije varijante ovog transformatora imaju duple namotaje na jednoj strani na namotajima koji se koriste za sekundar. To se najlakshe vidi na samom transformatoru kada se skine i na delu gde je odsechen pin samo tu treba da ima 2 zice a na druga dva pina mora da ima po jedna zica. Novi transformatori na jednoj strani imaju izgleda duple namotaje a na drugoj nemaju. To bi znacilo da ce recimo (+) grana biti jacha od (-) grane imace vecu snagu a to nam ne treba. ZNACI kad se skine trafo treba odmah videti da li je sekundar ok ili ne. Ako ima dupli namotaj treba traziti dalje odgovarajuci trafo. Provereni trafo je EverGreen Power EL35.
Imam pitanje za @LAF-a i @kizbaja-u:
Naime rasturio sam jedan trafo iz ATX-a onaj sa 2 E lima. Razmotao sam sve zice koje su bile fabricki namotane i jezgro je ocishceno od svega. Premerio sam celo jezgro i telo sublerom i mere su tacne.
Evo slike i dimenzije E lima:
A evo plasticnog jezgra:
Ne znam sad da li je ovo dovoljno informacija i da li se jasno vidi pa cu da pokusham da opishem:
Naime plastika ide na telo 1,1 cm to je krug ferita E lima visina je 2,9 cm a spoljnji gornji krug (ili koliko zice moze da primi je 2,5 cm dole nisam merio ali je presek isti samo dole idu pinovi pa je ona plastika sa iglicama malo veca.
Sad mene interesuje da li bi na ovom jezgru mogli da izracunamo drugacije namotaje i dobiti malo vishe snage nego sa klasicnog transformatora iz ATX-a. Na kraju krajeva i ne mora da se dobije veca snaga nego shto vec jeste samo da se dobije stabilniji rad. Naime u 2 razlicite reverzije istog konvertora sam koristio isti trafo ali na prvom dobijam +/-39V a na ovom zadnjem dobijam jedva +/-30V a delovi su manje vishe isti. Mada je mozda to i zbog onih zavojnica i 4 electrolita od po 1000uf/50V mada cisto sumljam da to ima toliko povecanje napona. Kada bi se dimenzionisao trafo bash za ovaj projekat ne bi moralo da se koristi i trazi odgovarajuce jezgro iz atx-a.
Moje drugo pitanje glasi za ovaj feritni prsten. Taj feritni prsten sam skinuo iz ATX napajanja marke compaq bio je u filtracijji na istom mestu gde ide onaj maleni zuti u klasicnim atx-ima. Slikao sam jezgro i premerio njegove dimenzije spoljna 3,9cm unutrasnja 2,1cm sirina prstena je 0,9cm a visina 1,1cm. Interesuje me da li mogu ovaj isti trafo da namotam sa drugacijim namotajima i dobijem vishe snage jer planiram da budzim amp sa LM4780 (ili 2 LM3886) u bridge modu za vecu izlaznu snagu zvucnika.
Da li bi neko mogao da mi pomogne kako da izracunam namotaje i ovaj trafo ili da mi da neku uputu za oba ova transformatora? Kako da proracunam isti?