Treba mi neka sema za regulaciju brzine jednosmernog motora, tj broja obrtaja.. nije jak motor, nasao sam neke seme sa puno elemenata, pa me zanima jel ima nesto manje i prostije? hvala pozz
Da li transformatori (kao oni kupovni iz Chipoteke) , koji su deklarirani kao 220 V / 2 x 12 V , na sekundarima daju napone vece od 12 V (pretpostavljam da daju, radi pada naponda na gretzu), i koliko taj sekundarni napon otprilike iznosi ? Hvala.
Loše pretpostavljaš!
Deklarirani napon na transformatoru mora biti isti i mjerenjem na njegovim izvodima ili u granicama dozvoljenih odstupanja. Šta ti misliš vezati na sekundar trafoa je tvoj problem. Kad proračunaš koji napon sekundara ti treba nakon što povežeš sve dijelove (grec, elektrolite...) na njegov sekundar, onda takav ideš kupiti. Ako nema baš takvog za kupiti, onda ga daš namotati
jedno kratko pitanje:
imam skuter, i jednom nije hteo da upali, pa sam ga verglo do zadnjeg elektrona. cuo sam da nesto zubori, otvorio poklopac, i akumulator je bio procureo. sad imam novi, a ide i zima pa se pitam sta da radim da ga najbolje ocuvam, dali da ga ispraznim skroz, dali da bude stlno napunjen? i dali moze da procuri zato sto sam ga mnogo verglao?
Jako jednostavno....
Ne moze od verglanja procurit.
Najbolje ga je napunit do kraja i ako neces koristit skuter, ne ostavljat akumulator da se smrzava ako su temp ispod nule, nego ga ljepo stavit negdje na toplo....
Ako ga ispraznis do kraja, velike su sanse da ce ti zavarit celije i da ga vise nikad neces napuniti....
Pa punjac mobilnog telefona jes punjac za baterije..... one u mobitelu xD
No mislim da samo adapter nemoze biti punjac....
U modernim i starim punjacima je ustvari samo sklop za ispravljanje napona na potrebnu razinu (adapter), a to se onda u mobitelu prilagodava za bateriju....