Masina za Toalet Hartija
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Masina za Toalet Hartija
ZDravo potrebna mi e sema ili skica kako da napravam masina za motanje na toalet hartija, i nacinot na koj da se povrze el.motor koj ke vrte sporo i ke ja namotuva hartijata od golem kotor na mal, ve molam koj ima da mi isprati fotografii sema ili nesto vo vrska so ovaa rabota odnapred vi blagodaram...
Re: Masina za Toalet Hartija
Druže prevedi ti to na jedan od 3 balkanska jezika pa će ti možda netko i pomoć kad shvati šta si rekao...
Što reći?
Masina za Toalet Hartija
Pa Makedonski je upravo jedan od ta tri "balkanska " jezika.
Masina za Toalet Hartija
http://pcbheaven.com/circuitpages/PWM_F ... ing_a_555/
Na ovom linku ima jednostavna shema za regulaciju brzine vrtnje DC motora koji se napaja iz izvora napona 12V. Za taj uređaj za prematanje papira možeš prilagoditi mehanički motor od brisača automobila koji već ima reduktor. Ovim sklopom sa sheme možeš još dodatno smanjiti brzinu vrtnje motora. Mehaniku moraš riješiti sam, budući da nisi priložio nikakvu sliku tih rola papira.
Na ovom linku ima jednostavna shema za regulaciju brzine vrtnje DC motora koji se napaja iz izvora napona 12V. Za taj uređaj za prematanje papira možeš prilagoditi mehanički motor od brisača automobila koji već ima reduktor. Ovim sklopom sa sheme možeš još dodatno smanjiti brzinu vrtnje motora. Mehaniku moraš riješiti sam, budući da nisi priložio nikakvu sliku tih rola papira.
Kod tih masina za motanje na rolnu ima jedan problem;naime ako odrzavamo brzinu namotavanja(RPM) konstantnom,desava se da na pocetku kad je rolna malog precnika imas neku duzinu x koja se namota za jedan krug. x=2*r*PI
Kako se obim povecava,povecava se i x,tako da sto vise namotavas,sve vise ti treba papira po jednom krugu.
Princip rada je da ti kontrolises zategnutost papira koju odrzavas konstantnom,a brzinu namotavanja moras da smanjujes proporcionalno precniku namotanog papira.
Postoji u praksi jedno relativno lako resenje koje mozda mozes i ti nekako da primenis:
Namotava se aluminijumski lim na valjke ciji je precnik oko 20 cm.Na kraju precnik takvog kotura bude oko 1m.
Lim pre nego sto se namotava na valjak prolazi izmedju 2 male polugice koje su na medjusobnom rastojanju od otprilike 2 debljine lima.Te polugice su mehanicki vezane za jedan obican potenciometar.
Ako se namotavanje lima malo uspori,lim se opusti,potenciometar ode malo u donji polozaj,ubrza se namotavanje,lim se zategne i potenciometar se vraca u "nulti " polozaj.Isto to se desava i ako se namotavanje ubrza.Potenciometar uvek malo osciluje oko srednjeg polozaja,ali je to zanemarljivo(ali i resivo sa nekom PID regulacijom motora za namotavanje).
I kao sto rece Smjesko DC motor i PWM regulacija i nema glava da te boli.
Ako odrzavas duzinu konstantnom,a ne broj obrtaja,onda lako mozes i da prekines namotavanje posle recimo 3 minuta(eksperimentalno) i uvek ces imati rolne istih dimenzija
Kako se obim povecava,povecava se i x,tako da sto vise namotavas,sve vise ti treba papira po jednom krugu.
Princip rada je da ti kontrolises zategnutost papira koju odrzavas konstantnom,a brzinu namotavanja moras da smanjujes proporcionalno precniku namotanog papira.
Postoji u praksi jedno relativno lako resenje koje mozda mozes i ti nekako da primenis:
Namotava se aluminijumski lim na valjke ciji je precnik oko 20 cm.Na kraju precnik takvog kotura bude oko 1m.
Lim pre nego sto se namotava na valjak prolazi izmedju 2 male polugice koje su na medjusobnom rastojanju od otprilike 2 debljine lima.Te polugice su mehanicki vezane za jedan obican potenciometar.
Ako se namotavanje lima malo uspori,lim se opusti,potenciometar ode malo u donji polozaj,ubrza se namotavanje,lim se zategne i potenciometar se vraca u "nulti " polozaj.Isto to se desava i ako se namotavanje ubrza.Potenciometar uvek malo osciluje oko srednjeg polozaja,ali je to zanemarljivo(ali i resivo sa nekom PID regulacijom motora za namotavanje).
I kao sto rece Smjesko DC motor i PWM regulacija i nema glava da te boli.
Ako odrzavas duzinu konstantnom,a ne broj obrtaja,onda lako mozes i da prekines namotavanje posle recimo 3 minuta(eksperimentalno) i uvek ces imati rolne istih dimenzija
Pa mislio sam vise na Hrvatski, Srpski ili Bosanski nebitno jer je svaki razumljiv...Smjesko wrote:Pa Makedonski je upravo jedan od ta tri "balkanska " jezika.
Što reći?
Bilo bi dobro da ima slika ili skica tog "stroja" mada se i bez obzira na promjenu obima promjenom precnika, moze rijesiti problem da svaka rola ima istu duzinu papira preko broja obrtaja. Enkoder za broj obrtaja ili dijelove obrtaja nije problem uraditi. To je vec neko radio, cini mi se ovdje na forumu. Koristi se prozirna folija sa iscrtanim linijama (kao kod štampaca)a kao senzorski par moze se koristiti isti par koji se nalazi u stampacu, misu.. (fotodioda-fototranzistor). Ako zelis bas profi verziju evo jedne stranice u kojoj se koristi Digikey-ev enkoder sa grejevim kodom.http://www.mcmanis.com/chuck/Robotics/p ... atrak.html
Pred se blagodaram za seta pomos mislam deka veke pronajdov nacin i upotrebiv reduktor od digalka za kola koj sto navistina e super i mi zavrsi rabota pozdrav