Super tutorial:
http://www.qrpbuilder.com/downloads/pcb_chassis_a.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Pravljenje kutija od pertinaksa
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Pravljenje kutija od vitroplasta
Ovo sam i ja radio za mjerilo kapaciteta i za antensko pojačalo.
Re: Pravljenje kutija od pertinaksa
Prakticno za nesto sto treba da bude oklopljeno od smetnji... ali za druge potrebe skupo izlazi.
Mislim da je preskupo za bilo šta, daleko je jednostavnije raditi sa pocinčanim limom, mogu se lemiti spojevi, ali sto je bitnije i savijati kako običnom stegicom tako i kod limara jako lijepo i precizno. Ako nekome smeta sto cinkovani čelični lim nije baš zaštita od magnetnog polja onda radite sa bakarnim limom. Moze se raditi sve kao i sa cinkovanim a zastita dalje moze ici lak ili kalaisanja (sunce mu kalaisano hehe)
Sve bakarnog lima sto vam treba za ovu kutijicu na slici ce te dobiti po cijeni od jedne plocice dvostranog vitroplasta upotrijebljenoj na istoj.
Sve bakarnog lima sto vam treba za ovu kutijicu na slici ce te dobiti po cijeni od jedne plocice dvostranog vitroplasta upotrijebljenoj na istoj.
- Feko
- Stariji član
ovo nisam znaoniho wrote:M... Ako nekome smeta sto cinkovani čelični lim nije baš zaštita od magnetnog polja onda radite sa bakarnim limom....
aaa magnetskog...ja mislio na RF oblaganje...
Feko druze znam da znas ali mozda nije zgoreg napomenuti za one koji ne znaju, postoji jedno staro pravilo: Struja koja tece kroz provodnik moze imati, termalno, hemijsko, magnetno .. dejstvo. Sva ostala mogu i izostati ali magnetno nikad. Oko svakog provodnika kroz koji protice elektricna struja javlja se magnetno polje. RF i pravi smetnju zato sto je elektromagnetni talas a ona mala jezgra koja se stavljaju oko signalnih kablova imaju zadatak prigusiti magnetno polje. Na mjestima gdje je pojava i najslabijeg magnetnog polja "vidljiva" u signalu koriste se "oklopi" od specijalnih mateijala (mumetal i sl.) kao sto su bile magnetne glave za snimanje i reprodukciju kod magnetofona i kasetasa Izuzetak navedenom cine provodnici koji su u neposrednoj blizini a kroz njih tece VF tu se radi o kapacitivnim uticajima i parazitnim strujama.
Moze se prednja maska odstampati sa svim oznakama i crtezima.