Pozdrav!
Novi sam na forumu,inače elektroničar po struci.
Imam kvar na televizoru marke Roadstar 37cm.
Problem je sljedeći,nakon nekog kratkog vremena normalnog rada televizora,nestane slike i pojavi se bijela horizontalna linija po sredini ekrana.Čitao sam da je 99posto u pitanju vertikala tv-a,na ploči hrpa čipova i sad neznam kako pronaći taj dio na kojemu je vjerojatno kvar?
Inače lemio sam,vadio i slagao elektroničke elemente,ali dosada nikad na televizoru.Imam i multimetar.
Kako naći sklop vertikale televizora?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Kako naći sklop vertikale televizora?
Ako nemaš šeme, čitaj oznake na čipovima i traži podatke na google..on će ti reći koji je od njih za vertikalni stepen.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
nisam našao shemu za baš taj model,model je inače Roadstar ctv-1415xt,ono što je još specifično je da ako se televizor lupi slika se često vrati.
Našao sam šeme za modele ctv 1424xt 1434xt ,možda to pomogne?
Našao sam šeme za modele ctv 1424xt 1434xt ,možda to pomogne?
Po tipu TV aparata tesko ces naci semu. Moras pogledati koja je sasija ugradjena u taj aparat.
Ja imam semu za TV Roadstar CTV 1415X ali ne tvrdim da je indenticna kao sto tebi treba. Ako hoces mozes je skinuti sa Interneta, ima je svudje ali je trazi kao 11AK20
Kod ove sasije vertikalni stepen je izveden sa kolom TDA1771
Za opisani kvar treba preletovati samo IC
Ja imam semu za TV Roadstar CTV 1415X ali ne tvrdim da je indenticna kao sto tebi treba. Ako hoces mozes je skinuti sa Interneta, ima je svudje ali je trazi kao 11AK20
Kod ove sasije vertikalni stepen je izveden sa kolom TDA1771
Za opisani kvar treba preletovati samo IC
Alexa
Nađoh u televizoru veću naljepnicu na plastici piše: "37sx110y22-dc05" ,37 je pretpostavljam broj cm po dijagonali,pretpostavljam da je to šasija?
Nisam našao to kolo.
Guglanjem naiđoh na savjete kao da vertikalni stepen na svom izlazu se obično zelenom i žutom žicom spaja sa pločicom na ekranu,naišo sam na te žice,ali zelena spaja stražnji dio ekrana(tj,pločicu) sa ekranom),budem navečer poslao sliku kako sve izgleda,a naišao sam sada gledajući i na neke možda nepravilnosti,tj.čini se da je lem ispuco na jednom mjesto,mada možda to i nestvara problem,ali zalemit ću kako spada pa vidjet.
Nisam našao to kolo.
Guglanjem naiđoh na savjete kao da vertikalni stepen na svom izlazu se obično zelenom i žutom žicom spaja sa pločicom na ekranu,naišo sam na te žice,ali zelena spaja stražnji dio ekrana(tj,pločicu) sa ekranom),budem navečer poslao sliku kako sve izgleda,a naišao sam sada gledajući i na neke možda nepravilnosti,tj.čini se da je lem ispuco na jednom mjesto,mada možda to i nestvara problem,ali zalemit ću kako spada pa vidjet.
Tu ti se radi o chipu koji je u vecini slucajeva montiran na hladilo Primjer kucista http://www.electronicrepairguide.com/vertical%20ic.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; medjutim moguce je da mu je napajanje neispravno jer se on napaja preko vf trafa ili najvjerojatnije samo trebas prelemiti vodove od ic-a i napajanja dakle pogledaj da li ima hladnog lema
Cirkus Kolorado :D
Eto dok sam pokušavao otkrit ima li prekida u lemu na mjestu žutih i smeđih žica na ekranu,dok je televizpr radio klještima sam dodirnuo lemno mjestu,nisam istovremeno dodirno drugo lemno mjesto da bi došlo do kratkog spoja,a televizor se svejedno ugasio i sad se neda upalit.Led lapica gori crveno(kako i treba kad je televizor ugašen daljinskim) na trenutak kod pokušaja paljenja zazeleni i onda stane umjesto da se upali.
- Feko
- Stariji član
...e sad nosi kod majstora
Prerano je za takvo šta.
Sad sam mjerenjem napona ustanovio neke nepravilnosti,na lemnom mjestu trebaju bit zalemljene male žičice neizolirane se od tog mjesta spojaju se sa namotima istih na pozadini ekrana,vjerovatno je to bilo ok,prije mog eksperimentisanja sa klještima,pretstoji to ponovno zalemit kako spada pa ako opet neradi unatoč dobrom pokazivanju napona tek onda možda majstor,ali pod uslovom da mi pokaže šta nije valjalo.
Sad sam mjerenjem napona ustanovio neke nepravilnosti,na lemnom mjestu trebaju bit zalemljene male žičice neizolirane se od tog mjesta spojaju se sa namotima istih na pozadini ekrana,vjerovatno je to bilo ok,prije mog eksperimentisanja sa klještima,pretstoji to ponovno zalemit kako spada pa ako opet neradi unatoč dobrom pokazivanju napona tek onda možda majstor,ali pod uslovom da mi pokaže šta nije valjalo.