Sinoc nesto cacka komp,uzeo neke kineske kulere sa ebaya,jedan puknut,jedan poceo da smrdi pa izvadio iz kompa i treci ostavih,ali primjetih da mi napojna zuji,tacnije prekidac onaj gdje se pali... nije nista riknulo,gledao sam kondenzatore i ostalo... isto kao iz prekidaca da zuji nije mi jasno nista :\
a mislim da je od prije zujala,a garancija je prosla,u pitanju je chieftecova 550w napojna...
kako sam to gledao slucajno sam cacnuo (sa neispravnim) briferom na fazu i izbilo mi je struju iz ups i osigurac kucni.. sreca nije nista crklo u kompu al izgleda da mi je ups crko ili baterija... ne znam sta je.
pa bi mi trebao neki poznavalac oko upsova i napojni da pogleda sto ona zuji moze li se rijesiti i ups da popravi.. mozda je baterija crkla od udara ili sta drugo ne znam,posto nece da puni,pocne da svira kad ga stavim da se puni i blinka lampica.
posto nisam bio upucen,a i nisam imao vremena da ga barem jednom mjesecno ispraznim(ups) mozda sam mu i dohakao pa je ovo dodatni teret bio...
eto ako ima neko iskustvo kakvo dobro bi mi dosli i preporuka za majstora ili neko sa foruma da pogleda
Iz Sarajeva sam da dodam
Unaprijed zahvalan i valjda sam potrefio gdje trebam staviti post
Ups i napojna belaj
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Ups i napojna belaj
Baš belaj!
Malo je vjerovatno da je baš baterija riknula... prije nešto u ispravljaču UPS-a, a kako oni imaju svičere, vjerovatno ili gretz ili fet (ili oboje), pa još štogod sitno ukrug...
U prekidaču nema šta zujati! Vjerovatno je na njega vezana zavojnica i kondi kao mrežni filter, pa onda zavojnica zuji... lijek je par kapi cijanakrilnog ljepila na zavojnicu...
Promašio si!
Ja bih ovakav post stavio ovdje
http://www.elektronika.ba/forum/viewforum.php?f=12" onclick="window.open(this.href);return false;
Malo je vjerovatno da je baš baterija riknula... prije nešto u ispravljaču UPS-a, a kako oni imaju svičere, vjerovatno ili gretz ili fet (ili oboje), pa još štogod sitno ukrug...
U prekidaču nema šta zujati! Vjerovatno je na njega vezana zavojnica i kondi kao mrežni filter, pa onda zavojnica zuji... lijek je par kapi cijanakrilnog ljepila na zavojnicu...
Promašio si!
Ja bih ovakav post stavio ovdje
http://www.elektronika.ba/forum/viewforum.php?f=12" onclick="window.open(this.href);return false;
hmmm ne znam mislim da je napojna od pocetka zujala a sunce joj zarko skupo sam je platio... kad je ugasena na dugme,skoro pa se ne cuje,kad prekidac stavim na radni rezim malkice se vise cuje,al to je sitno,toliko da se ne cuje cim se komp upali i ja sam jedva primjetio to zujanje...
a gdje bi mogao ups odnjet i napojnu mozda da pogleda meshtar i opravi
a sto se baterije tice odnjeo sam ups momku koji je radio u printexu duze vrijeme i provjerio je bateriju na stari nacin,uz pomoc zice i kaze da baterija baca slabu iskru i vjerovatno da je losa... al posto je ne mogu napuniti ne znam,radila je do prije nego sto je dobila udar...
volio bi da popravim,jer mi sluzi vise za sitne prekide nego za duze da mi ne restartuje komp ako slucajno malo zariba struja.
eto nek admin premjesti post ako mu nije frka
znaci treba majstor za popravak ups.a i napojne ako se da popraviti
a gdje bi mogao ups odnjet i napojnu mozda da pogleda meshtar i opravi
a sto se baterije tice odnjeo sam ups momku koji je radio u printexu duze vrijeme i provjerio je bateriju na stari nacin,uz pomoc zice i kaze da baterija baca slabu iskru i vjerovatno da je losa... al posto je ne mogu napuniti ne znam,radila je do prije nego sto je dobila udar...
volio bi da popravim,jer mi sluzi vise za sitne prekide nego za duze da mi ne restartuje komp ako slucajno malo zariba struja.
eto nek admin premjesti post ako mu nije frka
znaci treba majstor za popravak ups.a i napojne ako se da popraviti
izgleda da sam rijesio problem sa upsom.
pregorio je malo osigurac koji se nalazi ispod stek kabla za napajanje ostavio sam ups da se puni pa cemo vidjet dokle smo
pregorio je malo osigurac koji se nalazi ispod stek kabla za napajanje ostavio sam ups da se puni pa cemo vidjet dokle smo
samo da pitam gdje mogu uzeti to cijanakrilno ljepilo ? zvucnici logitech x530 mi se cuju,tacnije iz woofera mi se cuje zujanje. pa da kanem malo
Ups i napojna belaj
Možeš uzeti tamo gdje ga imaju a ne paze. Tamo gdje paze ćeš morati kupiti. Kapni malo više u taj zvrčnik i onda ti sigurno neće (više) zujati.
hitno mi je potreban neki ups servis u sarajevu ako ima..
kupio sam danas novu bateriju ostavio da se puni sat-sat i po,reko da probam krehnut pc da vidim jel sve ok,nema snage da pokrene.
pa ako ima neko neki kontakt,help me.
kupio sam danas novu bateriju ostavio da se puni sat-sat i po,reko da probam krehnut pc da vidim jel sve ok,nema snage da pokrene.
pa ako ima neko neki kontakt,help me.
pcm powercom ups bnt-600a je u pitanju,kupljen u plusu prije 3 godine.
kupio sam danas bateriju u rs electroniku , 12v 7.2ah,kao sto je i bila...
kupio sam danas bateriju u rs electroniku , 12v 7.2ah,kao sto je i bila...
gledam sad na netu 600va je 480w... a negdje pise da je 360w.
jel moguce da ne moze gurnut racunar ovaj ups,jer napojna ima 550w a nevjerujem da vuku komponente 550w.
tj. jel moguce da je ups slab il je crko ?
jel moguce da ne moze gurnut racunar ovaj ups,jer napojna ima 550w a nevjerujem da vuku komponente 550w.
tj. jel moguce da je ups slab il je crko ?
izgleda da je ok sad ups,napunila se baterija i moze da drzi