Moja zamisao je sledeca:
uzeo bih jedno motorce(od centralne brave na primer ili neko drugo) i na njega zakacio klapnu koju bi ono otvarala i zatvaralo na moju komandu. Ali nebi teo da ono to zatvara ko kad zakljucavas kola na primer,nego bi da ja to radim na potenciometar i da kako ja okrecem ona polako da zatvara i otvara da bi mogo da stavim da na primer klapna bude polu otvorena!
dali je to moguce?
potrebna sema ili savet
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: potrebana sema ili savet
Zamisao je OK, samo je treba ostvariti
U stvari, ono sto tebi treba je servo motor i servo kontroler. U toj kombinaciji, ugao zakretanja motora je proporcionalan uglu zakretanja potmetra...Ostalo su sve varijacije..
Servo kontrole se dosta koriste kod RC modela, avioncica i sl.. Znaci, guglaj na temu simple servo controller, diy RC, i sl..
U stvari, ono sto tebi treba je servo motor i servo kontroler. U toj kombinaciji, ugao zakretanja motora je proporcionalan uglu zakretanja potmetra...Ostalo su sve varijacije..
Servo kontrole se dosta koriste kod RC modela, avioncica i sl.. Znaci, guglaj na temu simple servo controller, diy RC, i sl..
- cokoladamata
- Pocetnik na forumu
Re: potrebna sema ili savet
Neznam dali ti ovo pomaže: Ja imam mali srvo motorić sa RC autića, evo slike: http://www.njuskalo.hr/sportska-oprema- ... as-1409548" onclick="window.open(this.href);return false;
Slika tog serva je ova prva što je otvorena...
Slika tog serva je ova prva što je otvorena...
Alternativa ti je da sa jedne strane klapne stavis motor, a s druge potenciometar koji ce ti davat povratnu informaciju u kojem polozaju je klapna. Za pozicioniranje mozes napraviti sklop sa mikrokontrolerom (kontrola putem serijske veze, tipkala, IR...) ili obicnim operacionim pojacalom (kontrola putem drugog potenciometra). Cak postoje i gotovi chipovi za tu namjenu, a cesto se koriste u sustavu nivelacije farova na autu.
to bi ja imam tu par motora od centralne jedinice i jos neki posebno motorci ci i da stavim potencio metar,ali nemam nikakvu semu neznam kako da to vezem,moze malo objasnjenje ili neka semica?
znali neko sta?:)
niko nema ideju ili semu:(
ipak hvala svima:)
ipak hvala svima:)