Zamolo bi vas ponovo za pomoc, dakle problem je sljedeci.
Uzeo sam od prijatelja na posudbu rucno pravljeni alarm pokreta. Sa kojim on cuva garazu.
Svidio mi se pravo i odlucio sam da ga prekopiram jer nije nesto puno slozen za napravit a i imam vec sve djelove spremne za pravljenje i posebnu kutiju za njega. Pravio ga izgleda neki covjek jer vidim da na kutiji nema nikakve marke, a i kad se rastavi vidi se da je rucni rad. I nakon 2 dana gledanja u vodove i crtanja uspjesno sam prekopiro semu za njega. Sad mi samo problem pravi jedan IC dip 8, sa kojeg je osmirglan onaj broj i tu sam zapeo jer neznam koji je. To je problem, de mi sad recite kako da ga prepoznam i nadzem koji je. Nemam skenera da vam skeniram a da rucno crtam na racunaru oduzelo bi puno vremena jer je sema malo veca. Pa sam konto mogul kako mjerenjem oni nozica sa instrumentom provalit koji je i onda mjerenja kucat negdje na netu pa da mi ono izbaci integralce koji dolaze tu u obzir. Molim samo da mi date savjete kako se trazi taj IC sa ukinutim imenom, i ubuduce ako bude jos takvi slucajeva da ne dolazim ovdje na forum, vec da mogu ja sam prepoznat koji je )) Svaki savjet je dobro dosao
Najlakse je otic negdje skenirat semu i doc postavit na net, i znam da ce iskusni elektricar nac koji je IC za 5 min, ali nije to fazon. Meni je fazon da ija nesto naucim, pa danas sutra ako mi se to opet desi da mogu zasukat rukave i nac ga na netu bez icije pomoci Ne zuri mi se sa projektom i ako nebude bilo osoba da mi objasni lako je onda otic, skenirat i postavit je.
Samo dobrom logikom i poznavanjem funkcionisanja seme, i poznavanjem sto vise IC-a, mozes mozda pogoditi sta je... A meni vec lici na neki mikrokontroler. Tako da i kako nadjes drugi, ne vredi ti bez programa, a mozda je cak neki NE555, ili operacioni. Ali opet ja bi namerno uvalio kontroler da se ne moze uredjaj kopitati...
Ako sam dobro skonto + ide na pin 8, minus je na pinu 1. Detekcija je rijesena sa fototranzistorom. Sastoji se od 2 seme prijemnika i odasiljaca. Taj ic nalazi se na odasiljacu. Pin 3 vodi do otpora od 220 i onda na diodu, tako da nema nikakvog tranzistora izmedzu njih.
@pedja
Prijatelju hvala na savjetu, ja sam ipak konto moze se to rijesit i bez tolikog znanja.
Skeniram semu za koji dan pa cu vam postavit ovdje pa da jos jednom vidimo koji bi ic odgovaro, mozda i nije mikrokontroler pa se i snadzemo nekako
Cujemo se do daljnjeg.
Hvala vam ljudi puno na pomoci. Skonto sam dosta stvari prateci ovaj forum. Ajde makar sad znamo da nije neki mikokontroler Ode zasukat rukave. Tema moze na lock i hvala jos jednom.