Pomoc oko pronalazenja IC

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
virtual90

Pomoc oko pronalazenja IC

Post by virtual90 »

Zamolo bi vas ponovo za pomoc, dakle problem je sljedeci.
Uzeo sam od prijatelja na posudbu rucno pravljeni alarm pokreta. Sa kojim on cuva garazu.
Svidio mi se pravo i odlucio sam da ga prekopiram jer nije nesto puno slozen za napravit a i imam vec sve djelove spremne za pravljenje i posebnu kutiju za njega. Pravio ga izgleda neki covjek jer vidim da na kutiji nema nikakve marke, a i kad se rastavi vidi se da je rucni rad. I nakon 2 dana gledanja u vodove i crtanja uspjesno sam prekopiro semu za njega. Sad mi samo problem pravi jedan IC dip 8, sa kojeg je osmirglan onaj broj i tu sam zapeo jer neznam koji je. To je problem, de mi sad recite kako da ga prepoznam i nadzem koji je. Nemam skenera da vam skeniram a da rucno crtam na racunaru oduzelo bi puno vremena jer je sema malo veca. Pa sam konto mogul kako mjerenjem oni nozica sa instrumentom provalit koji je i onda mjerenja kucat negdje na netu pa da mi ono izbaci integralce koji dolaze tu u obzir. Molim samo da mi date savjete kako se trazi taj IC sa ukinutim imenom, i ubuduce ako bude jos takvi slucajeva da ne dolazim ovdje na forum, vec da mogu ja sam prepoznat koji je :))) Svaki savjet je dobro dosao :D
bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Pomoc oko pronalazenja IC

Post by bob4 »

daj shemu, pa ju možda netko iz iskustva prepozna, pa se možda sazna i koji je chip
virtual90

Post by virtual90 »

Najlakse je otic negdje skenirat semu i doc postavit na net, i znam da ce iskusni elektricar nac koji je IC za 5 min, ali nije to fazon. Meni je fazon da ija nesto naucim, pa danas sutra ako mi se to opet desi da mogu zasukat rukave i nac ga na netu bez icije pomoci :) Ne zuri mi se sa projektom i ako nebude bilo osoba da mi objasni lako je onda otic, skenirat i postavit je.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Samo dobrom logikom i poznavanjem funkcionisanja seme, i poznavanjem sto vise IC-a, mozes mozda pogoditi sta je... A meni vec lici na neki mikrokontroler. Tako da i kako nadjes drugi, ne vredi ti bez programa, a mozda je cak neki NE555, ili operacioni. Ali opet ja bi namerno uvalio kontroler da se ne moze uredjaj kopitati...
misley
Napredujem
Napredujem

Post by misley »

Na koje pinove ide napajanje, + i - ?

Kako je rijeseno kolo detekcije pokreta, sta je senzor i ima li kakav tranzistor izmedju senzora i chipa?
virtual90

Post by virtual90 »

Ako sam dobro skonto + ide na pin 8, minus je na pinu 1. Detekcija je rijesena sa fototranzistorom. Sastoji se od 2 seme prijemnika i odasiljaca. Taj ic nalazi se na odasiljacu. Pin 3 vodi do otpora od 220 i onda na diodu, tako da nema nikakvog tranzistora izmedzu njih.
@pedja
Prijatelju hvala na savjetu, ja sam ipak konto moze se to rijesit i bez tolikog znanja.
Skeniram semu za koji dan pa cu vam postavit ovdje pa da jos jednom vidimo koji bi ic odgovaro, mozda i nije mikrokontroler pa se i snadzemo nekako :)
Cujemo se do daljnjeg.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

To je NE555, 99,9%. Pogledaj njegov datasheet za detalje.
Evo pinout-a
Attachments
220px-555_Pinout.svg.png
220px-555_Pinout.svg.png (4.41 KiB) Viewed 1802 times
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

eto vidiš, bilo je dosta reći gdje napajanje it.d..
sad kad pregledaš karaktetsirike 555 možeš izračunati i frekvenciju titraja diode.....
itd....
virtual90

Post by virtual90 »

Hvala vam ljudi puno na pomoci. Skonto sam dosta stvari prateci ovaj forum. Ajde makar sad znamo da nije neki mikokontroler :) Ode zasukat rukave. Tema moze na lock i hvala jos jednom.
Post Reply