Slučajno sam u eksterni hard disk uključio napajanje od laptopa tako da je hard disk dobio 19V umjesto 12V i prestao je da radi.
Sad kad ga uključim u struju lampica na njemu se pali gasi (a tako se nije ponašala kad je radio) i računalo ga ne prepoznaje.
Zanima me je li vjerojatno da je otišao samo neki osigurač unutar hard diska ili je crko skroz? Čini mi se glupo da bi proizvođači izostavili osigurač ili neku zaštitu tako da ga ja sad mogu vratiti u trgovinu i tražit garanciju i dobiti novi, jer prodavač najvjerojatnije ne bi mogao utvrditi da je pokvaren nepažnjom.
A strah me otvarati ga jer nema šarafa.
Svaka pomoć je dobrodošla
Crko eksterni hard disk
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Crko eksterni hard disk
Spajanje na napajanje od laptopa je bilo glupo i nije nikako bilo slučajno jer su konektori JAKO različiti. Ne mogu proizvođači predvidjeti svaku glupost koja može pasti na pamet svakom kupcu. Ako imaš račun, odnesi disk tamo gdje si ga kupio i moli se Bogu da naletiš na nekog trgovca glupljeg od tebe i da ti zamijeni disk novim. Ako uspiješ, onda bi ti ovo trebala biti škola za ubuduće da ne eksperimentiraš sa sličnim glupavim idejama.Facebook wrote:... Čini mi se glupo da bi proizvođači izostavili osigurač ili neku zaštitu ...
Ne znam što si htio postići tim spajanjem napajanja od laptopa. Ako ti USB port nije dovoljno snažan za pogon vanjskog diska, za to ima rješenje, ali treba biti stručan za primijeniti ga. Ta stručnost se plaća.
Re: Crko eksterni hard disk
A jebiga, slučajno se dogodilo, nisam ništa pokušavao (osim pospremiti stol). Inače disk se napaja napajanjem iz utičnice i taj konektor što se uljučuje u disk isti je kao i onaj u laptop, tako da ništa nisam na silu pokušavao. Ovakav zajeb se mogao svakome dogoditi tko slučajno ima neki uređaj s istim konektorom napajanja, pa sam se pitao je li možda praksa da proizvođači ugrađuju nekakvu zaštitu (ja bih je ugradio).
Naravno da ne ugradjuju.
Uglavnom samo strada napajanje...
Uglavnom samo strada napajanje...
jesi li disk bez sata-usb pretvornika testira (ili je stariji ata disk)?u najboljem slucaju otisa ti je samo pretvarac...ako je zbilja elektonika od diska, mozes nabaviti novi pcb za nju
Cirkus Kolorado :D
Imam 80 giga Freecom externi, koji od juce ne daje nikakav znak zivota,
ni na jednom od dva racunara.
Dakle, ne pali mu se ni lampica.
Da li ima nacina da izvucem podatke, i ako ima, gde da ga nosim?
ni na jednom od dva racunara.
Dakle, ne pali mu se ni lampica.
Da li ima nacina da izvucem podatke, i ako ima, gde da ga nosim?
jednostavno ga otvoris (cekicem ili vec necim)...izvadis hdd...testiras ga tako da ga spojis ga na racunalo preko sata ili ide konektora (ne preko usb-a dakle maknes kontroler) nemora znaciti da je unisten disk nego najvjerojatnije kontroler...tada jednostavno kupis samo novu ladicu bez diska
http://i.testfreaks.com/blog/wp-content ... ntec13.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://i.testfreaks.com/blog/wp-content ... ntec13.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Cirkus Kolorado :D
Na nekim diskovima se nalaze linux particije. Pa ako win nece preopznati podatke, onda treba iskopati neki dobar program za to, ima toga dosta po netu... Znam da je takav slucaj bio sa jednim mreznim diskom, a ni zamena elektronike nije pomogla. Jer nije bio ista verzija softvera u njemu.