Pitanje o pojačalu
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Pitanje o pojačalu
Pozdrav!
Ovako,kopam već 2-3 dana po netu. Trebam neko pojačalo 60-80W max. 100W.
Eh sad,ja sam našao punooo shema,pa mi treba vaš savjet (savjet iskusnijih).
Preporučio mi je profesor pojačalo s TDA7294 kaže da ga je on radio i da je pojačalo u redu.
Našao sam dosta shema po netu o tom pojačalu,pohvala i kritika..
E sad mene zanima šta vi mislite o tom TDA7294??
Imate li neko bolje riješenje??
Također ima i na forumu našem dosta o tom pojačalu,al mislim da nisam primjetio ni jedan koj ima projektiranu pločicu,još nisam ja za to da sam radim..
Ovako,kopam već 2-3 dana po netu. Trebam neko pojačalo 60-80W max. 100W.
Eh sad,ja sam našao punooo shema,pa mi treba vaš savjet (savjet iskusnijih).
Preporučio mi je profesor pojačalo s TDA7294 kaže da ga je on radio i da je pojačalo u redu.
Našao sam dosta shema po netu o tom pojačalu,pohvala i kritika..
E sad mene zanima šta vi mislite o tom TDA7294??
Imate li neko bolje riješenje??
Također ima i na forumu našem dosta o tom pojačalu,al mislim da nisam primjetio ni jedan koj ima projektiranu pločicu,još nisam ja za to da sam radim..
"cuksi" -> "dino_kc"
Re: Pitanje o pojačalu
PCB

Code: Select all
http://www.google.com/images?um=1&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&tbs=isch:1&q=tda7294+pcb&revid=1222668137&sa=X&ei=XMfqTMD8IceFswaEhciPCQ&ved=0CCMQ1QIoAA&biw=1024&bih=565
Recimo po ovome:
http://another-electronics.blogspot.com ... a7294.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovaj dio sa spojnicama na ploči kužim sve osim ovih spojnica-MT i SB to su za mute i standby ?
http://another-electronics.blogspot.com ... a7294.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovaj dio sa spojnicama na ploči kužim sve osim ovih spojnica-MT i SB to su za mute i standby ?
"cuksi" -> "dino_kc"
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=7824" onclick="window.open(this.href);return false;
Da! Nadam se da ti je prijevod oba pojma poznat...cuksi wrote:Ovaj dio sa spojnicama na ploči kužim sve osim ovih spojnica-MT i SB to su za mute i standby ?

Ako ideš na malu snagu, a zanimaju te chip-ampovi onda bih ja radio nešto poput TDA2050/LM1875. A za veću snagu bih radio LM3875. Spomenuto je moguće napraviti uz p2p, bez pločice.
Meni treba nešto ovakvo,kod zvučnika u kutiji,znači treba mi jedna pločica,tj. mono izvedba.
Ako imate neko bolje riješenje za tu snagu,slušam: ?
Ako imate neko bolje riješenje za tu snagu,slušam: ?
"cuksi" -> "dino_kc"
Pa... došlo bi u obzir LM3875, 3876, 3886, a i LM4766 i LM4780 u bridge spoju...
U data sheetu svakog IC-a imaš šeme i primjere proračuna.
Proguglaj malo i "gain clone"... a možeš pogledati i "Trashclone" pojačalo koje sam postao u gotovim projektima.
Malo više elemenata, ali i puno bolji zvuk daje čika Borin DoGC, koji možeš naći ovdje->
http://bas.elitesecurity.org/indexV.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... a i njega sam radio i postao u gotovim projektima.
Na kraju i Wellemanov kit K8060 bi ti odgovarao, a btw. i njega možeš vidjeti među gotovim projektima!
Sve u svemu, izbor je više nego širok... sad je da odabereš što ti se najviše sviđa i šta od svega toga možeš nabaviti... Velleman je najjednostavnije rješenje, sve je u kitu, a DoGC je najbolji, ali se do IRFD110 relativno teško dolazi... LM i TDA su negdje po sredini kvalitetom...
Nisam radio TDA, ali sam ga imao priliku slušati (zato ga nisam ni radio!), i zvuk LM mi je ugodniji...
U data sheetu svakog IC-a imaš šeme i primjere proračuna.
Proguglaj malo i "gain clone"... a možeš pogledati i "Trashclone" pojačalo koje sam postao u gotovim projektima.
Malo više elemenata, ali i puno bolji zvuk daje čika Borin DoGC, koji možeš naći ovdje->
http://bas.elitesecurity.org/indexV.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... a i njega sam radio i postao u gotovim projektima.

Na kraju i Wellemanov kit K8060 bi ti odgovarao, a btw. i njega možeš vidjeti među gotovim projektima!
Sve u svemu, izbor je više nego širok... sad je da odabereš što ti se najviše sviđa i šta od svega toga možeš nabaviti... Velleman je najjednostavnije rješenje, sve je u kitu, a DoGC je najbolji, ali se do IRFD110 relativno teško dolazi... LM i TDA su negdje po sredini kvalitetom...
Nisam radio TDA, ali sam ga imao priliku slušati (zato ga nisam ni radio!), i zvuk LM mi je ugodniji...
Kitovi ne dolaze u obzir
To mi nije posao,ja bi nešto svoje.
Pošto valjda imam trafo (pregovaram s pajserom) ipak ću napravit TDA,nekako mi je najjednostavniji za početnika.Borina sam sva pregledao,sviđaju mi se sva ali mislim da nemam još ja dosta iskustva u izradbi takvih sklopova,pa kad napravim još nekoliko takvih ''sitnica'',mislim na pojačala s TDA,ispravljač za maturalni rad,možda još nešto uleti,onda ću se odlućit za malo kompliciranije i bolje pojačalo,to će sigurno bit Borino..
Hvala vam na prijedlozima

To mi nije posao,ja bi nešto svoje.
Pošto valjda imam trafo (pregovaram s pajserom) ipak ću napravit TDA,nekako mi je najjednostavniji za početnika.Borina sam sva pregledao,sviđaju mi se sva ali mislim da nemam još ja dosta iskustva u izradbi takvih sklopova,pa kad napravim još nekoliko takvih ''sitnica'',mislim na pojačala s TDA,ispravljač za maturalni rad,možda još nešto uleti,onda ću se odlućit za malo kompliciranije i bolje pojačalo,to će sigurno bit Borino..
Hvala vam na prijedlozima

"cuksi" -> "dino_kc"
ja sam pokušao napraviti taj "popularni" TDA7294 međutim u dva pokušaja oba su završila neuspjehom tako da sam odustao od njega. Zašto su ta dva IC-a izgorila ni dan danas neznam, a predpostavljam zbog lošeg lemljenja, tako ako si loš u lemljenju koliko i ja (a nadam se da nisi!) onda će ti se dogoditi ista stvar ko i meni. pošto si i sam rekao da nemaš iskustva za neke kompliciranije projekte moja preporuka ti je recimo TDA2050 ili neki sličan njemu. Ako se ipak odlučiješ za gradnju TDA7294 pojačala,želim ti sreću!
Pa recimo da sam već 2 godine na praksi u RTV servisu po 800 sati godišnje gdje radim s lemilicom stalno..
Prošli tjedan napravio sam pojačalo s TDA2005 i radi super.
Po kojim shemama su tebi izgorjela oba IC-a?
Prošli tjedan napravio sam pojačalo s TDA2005 i radi super.
Po kojim shemama su tebi izgorjela oba IC-a?
"cuksi" -> "dino_kc"
ako si tako spretan s lemilicom nebi trebalo biti problema.
sheme koje sam ja koristio bile su iz datasheet-a
sheme koje sam ja koristio bile su iz datasheet-a
Za 30kn koliko kosta IC tesko da ces nac ista bolje za tu cijenu. Ja sam ih napravio podosta do sada i nikad nikakvih problema nisam imao, osim jednom kad sam odlucio provjeriti koliko dugo moze izdrzat na 2ohm-a kada je napajanje na 42V DC. Nije dugo, ali je radio duze od ocekivanja.
S druge strane, frendu sam slozio jedno za sub koji je zadnje tri godine upaljen doslovce 24/7 i jos uvijek veselo radi.
Ako ides na 4ohm-a ogranici napajanje na 28V. Na 8ohm-a mozes bez greske do 35V. Preko toga ja osobno ne bi isao jer hladenje postaje problem.
Pripazi samo da ne napravis kratki spoj na izlazu dok je pod naponom. To mozes eventualno za novu godinu, ako zelis mini-vatromet u sobi
S druge strane, frendu sam slozio jedno za sub koji je zadnje tri godine upaljen doslovce 24/7 i jos uvijek veselo radi.
Ako ides na 4ohm-a ogranici napajanje na 28V. Na 8ohm-a mozes bez greske do 35V. Preko toga ja osobno ne bi isao jer hladenje postaje problem.
Pripazi samo da ne napravis kratki spoj na izlazu dok je pod naponom. To mozes eventualno za novu godinu, ako zelis mini-vatromet u sobi

Nemam dovoljno jak zvučnik pa ću radit s 2x24V mogu ili s 2x36V.
Taj IC mi se sviđa i zbog cjene,a ne da platim stotine i stotine kuna i onda nešto zeznem i mogu se slikat, ovako za 50 kn po kanalu mogu se igrat.
Kada nešto isprobavam,iako sam siguran 100% da je dobro provjerim još jednom tako da bez brige,neću spojit izlaze.
Trenutno nešto kopam po netu(za sad samo po Borinoj stranici) imate li neki savjet/prijedlog za kutije za zvučnike???
Taj IC mi se sviđa i zbog cjene,a ne da platim stotine i stotine kuna i onda nešto zeznem i mogu se slikat, ovako za 50 kn po kanalu mogu se igrat.
Kada nešto isprobavam,iako sam siguran 100% da je dobro provjerim još jednom tako da bez brige,neću spojit izlaze.
Trenutno nešto kopam po netu(za sad samo po Borinoj stranici) imate li neki savjet/prijedlog za kutije za zvučnike???
"cuksi" -> "dino_kc"
e tako je meni bilo!arcom wrote:... ako zelis mini-vatromet u sobi

http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... ption.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... pages.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... eto... hrpa ideja, oblika i materijala od kojih je rađeno!
Btw. čista ekskluziva, premijerno prikazujem kako bi trebali (za par mjeseci - godina?), izgledati moji novi bass-refleks zvučnici. Lamelirano drvo, bez paralelnih stranica, uske prednje plohe... Sve zaobljeno, bez oštrih bridova... Srednje i visokotonac na basu, open-air...
Važna napomena, sistem bi trebao biti aktivni, tri-amping! Za oba kanala...
http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... pages.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... eto... hrpa ideja, oblika i materijala od kojih je rađeno!

Btw. čista ekskluziva, premijerno prikazujem kako bi trebali (za par mjeseci - godina?), izgledati moji novi bass-refleks zvučnici. Lamelirano drvo, bez paralelnih stranica, uske prednje plohe... Sve zaobljeno, bez oštrih bridova... Srednje i visokotonac na basu, open-air...
Važna napomena, sistem bi trebao biti aktivni, tri-amping! Za oba kanala...

- Attachments
-
- Bass a.JPG (116.83 KiB) Viewed 5240 times
Mislio sam dal imate neki pametan tutorial za izračun kutija,svejedno hvala i na ovom,dobro dođe.
Imam jedan zvučnik pa ga treba skompletirat u kutiju,sa skretnicom,također imam i skretnicu.
Drugi sam mislio servisirat kod nekog ko se s tim bavi al kad su mi lupili cjenu od 200kn za zamjenu gumenog ovjesa,odustao sam.Našao sam na njuškalu dvosistemce za 150kn piše dal je snaga 140W sad nevidim dal je to RMS ili pmpo.. Ali svakako mi se onda isplati kupit ove s njuškala neg ovaj jedan dat popravljat.
Imam jedan zvučnik pa ga treba skompletirat u kutiju,sa skretnicom,također imam i skretnicu.
Drugi sam mislio servisirat kod nekog ko se s tim bavi al kad su mi lupili cjenu od 200kn za zamjenu gumenog ovjesa,odustao sam.Našao sam na njuškalu dvosistemce za 150kn piše dal je snaga 140W sad nevidim dal je to RMS ili pmpo.. Ali svakako mi se onda isplati kupit ove s njuškala neg ovaj jedan dat popravljat.
"cuksi" -> "dino_kc"
A to...
Pa za takav pothvat trebaju ti bar osnovni podaci o zvučniku koji imaš ili namjeravaš koristiti... i zvučnici imaju data sheet!
E, onda izabereš oblik, pa da li će biti bas-refleks ili kompresivna (ili otvorena?), pa iz zadanog volumena izračunaš stranice, pa onda pokušaš uklopiti zvučnik... pa tako par puta... pa onda provjeriš graničnu frekvu, pa rezonantnu frekvu, pa ako nešto ne štima - ponovo...
Samo da napomenem da sam zbog zahebanog oblika gotovo 7 dana samo računao oblik, veličinu, zakrivljenost i slične vaginarije prikazanih kutija!
Tutorijala ima na netu, treba googlati...
Pa za takav pothvat trebaju ti bar osnovni podaci o zvučniku koji imaš ili namjeravaš koristiti... i zvučnici imaju data sheet!

E, onda izabereš oblik, pa da li će biti bas-refleks ili kompresivna (ili otvorena?), pa iz zadanog volumena izračunaš stranice, pa onda pokušaš uklopiti zvučnik... pa tako par puta... pa onda provjeriš graničnu frekvu, pa rezonantnu frekvu, pa ako nešto ne štima - ponovo...
Samo da napomenem da sam zbog zahebanog oblika gotovo 7 dana samo računao oblik, veličinu, zakrivljenost i slične vaginarije prikazanih kutija!

Tutorijala ima na netu, treba googlati...

Neću ja sad to doktorski stručno,ali opet da mi to bude kako spada,vjerovatno otvorenu.
Znam da tutoriala ima po netu,nisam još ništa tražio.
Nekako mi se Borino čini oke,mada mislim da nisam vidio gdje se računaju mjere za zvučnićke kutije.
Igrat ću se ja,prvo treba pojačalo napravit
A moram i neke od 20W smjestit u kutiju za malo pojačalo.
Znam da tutoriala ima po netu,nisam još ništa tražio.
Nekako mi se Borino čini oke,mada mislim da nisam vidio gdje se računaju mjere za zvučnićke kutije.
Igrat ću se ja,prvo treba pojačalo napravit

A moram i neke od 20W smjestit u kutiju za malo pojačalo.
"cuksi" -> "dino_kc"