Brojilo za struju... kako ga pokvariti???
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- MladaNada
- Stariji član
razbijes brojilo cekicem , izvadis kalem i zalijepis super ljepilom , mozda ne skontaju , ako skontaju kazes da je mis progrizao , pa da si morao zalijepiti. Jedno upozorenje , provjereno : NEMOJTE RECI DA JE PROGRIZAO MRAV , NECE VAM POVJEROVATI!!!!!
Last edited by MladaNada on 05-06-2006, 19:30, edited 1 time in total.
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Re
E da si u kuci to ti ne bi bio problem... Ev kod mene ima grebenasta sklopka prije sata... Za to ti elektra ne moze nista. Presjekao si na grebenjati ali iza toga ide na sat i sve je ispravno... Povukao sam na tavan trofaznu struju i stavio uticnicu 2 metra od osiguraca... I kada hocu najjeftiniju struju samo iskljucim grebenjaru odem na tavan i premostim 3 faze na uticnicu... jednostavno.... Ali kada nemas kucu
InTheStillOfTheNight
Re: Brojilo za struju... kako ga pokvariti???
nebih vam preporucio nista od procitanog iz licnog iskustva , kazna 2800km.samo ako je moguce maznuti prije sata staviti relej da prekida struju u slucaju provjere uzeti napajanje releja sa neke regularne uticnice sve to zabetonirati. ili staviti mikroprekidac na vrata od kutije sa satom pa kad se otvori da procita stanje ili provjeri ono sve radi kako treba. i nemojte pretjerivati znace po prothodnoj potrosnji polako postepeno i ima da radi ko sat !!!!
pa nemoras stalno drzati tu spravu za kocenje
ili magnet kako se prica.
npr ako hoces nesto jako da ukljucis onda stavis magnet i kad zavrsisi skines.
npr. hoce zena de pece pitu na strujni,i onda stavis magnet,kad se pita ispece skines magnet.
ili kad grijes vodu za kupanje.
nisam nista probao.
i sta je isprobano ,da pokusam.
kako se stavlja taj magnet koji pricate.
na staklo od brojila pored diska?
ili magnet kako se prica.
npr ako hoces nesto jako da ukljucis onda stavis magnet i kad zavrsisi skines.
npr. hoce zena de pece pitu na strujni,i onda stavis magnet,kad se pita ispece skines magnet.
ili kad grijes vodu za kupanje.
nisam nista probao.
i sta je isprobano ,da pokusam.
kako se stavlja taj magnet koji pricate.
na staklo od brojila pored diska?
Fora sa magnetom je mogla proci kod onih vrlo starih brojila, koja su imala disk od zeljeza.
Vec poprilicno stara fora je da ubacis bubasvabu u brojilo. Posto joj je oko brojaca najtoplije, ona se tamo zavuce i onako tvrda ''zaglavi'' brojac (ali i sebe!).
Ali, te su fore propale od kada se brojilo pocelo plombirati...
Neko je vec spomenuo kako bi bilo da spoji fazu iz uticnice a drugi kraj na uzemljenje. To ce raditi samo ako izgradi se posebno uzemljenje (ukopa se primjerice stari kazan od bojlera sto dublje u zemlju, pospe se solju - najbolje industrijskom jer je jeftinija, poveze zicom - to je ''nula''). Spoji se faza iz uticnice (OPREZ!) i ta ''nula'' na uticnicu za produzne kablove. Na takvu uticnicu moze se prikljuciti zarulja (sijalica) za 220 V ili ma koji uredjaj male potrosnje struje(radio-aparat, televizor, audio/video uredjaji). Dok ti uredjaji rade, brojilo miruje - ne mice onaj disk nikuda!
Ali, ova ''fora'' ne radi ako se prikljuce jaki potrosaci (frizider, stednjak/sporet, grijalica, itd.), jer se javi velik pad napona. Npr. kod elektricnog kalorifera slabasno radi samo motor, dok grijac uopste ne moze da se zagrije!
Vec poprilicno stara fora je da ubacis bubasvabu u brojilo. Posto joj je oko brojaca najtoplije, ona se tamo zavuce i onako tvrda ''zaglavi'' brojac (ali i sebe!).
Ali, te su fore propale od kada se brojilo pocelo plombirati...
Neko je vec spomenuo kako bi bilo da spoji fazu iz uticnice a drugi kraj na uzemljenje. To ce raditi samo ako izgradi se posebno uzemljenje (ukopa se primjerice stari kazan od bojlera sto dublje u zemlju, pospe se solju - najbolje industrijskom jer je jeftinija, poveze zicom - to je ''nula''). Spoji se faza iz uticnice (OPREZ!) i ta ''nula'' na uticnicu za produzne kablove. Na takvu uticnicu moze se prikljuciti zarulja (sijalica) za 220 V ili ma koji uredjaj male potrosnje struje(radio-aparat, televizor, audio/video uredjaji). Dok ti uredjaji rade, brojilo miruje - ne mice onaj disk nikuda!
Ali, ova ''fora'' ne radi ako se prikljuce jaki potrosaci (frizider, stednjak/sporet, grijalica, itd.), jer se javi velik pad napona. Npr. kod elektricnog kalorifera slabasno radi samo motor, dok grijac uopste ne moze da se zagrije!
-
Magneti zaista rade. Neodimijum magneti a ne obični. Kupio sam i ja jednu, jer je koristan i za druge stvari. A za pretnje zakonom i isključivanje sa foruma samo da dodam: kao za sve i za ovu temu se može naći isrpno uputstvo na internetu, čak i u onlajn izdanjima novina, odakle i meni ideja. Magneti koštaju 50 evara
-
Živim kod jedne matore kao podstanar. Postavila je plus brojilo a ja sam skontao sa drugovima da su kablovi čudno povezani iza sata tako da plaćam potrošnju njenog kupatila: bojlera i veš mašine. Pa jebem li ga. Nek plaća lepo ona. Samo se njen sat vrti, moj ponekad zaustavim i grejem se na struju otkad sam skontao pa nek plaća baba. Kupio sam neodimijum magnet i eto. A za pretnje zakonom i isključivanje sa foruma samo da dodam: kao za sve i za ovu temu se može naći isrpno uputstvo na internetu, čak i u onlajn izdanjima novina, odakle i meni ideja
-
Pazite na prstiće
-
Neodimijum magnet. Nemojte kvariti brojila ni vezivati ništa biće sranja. Magnet na brojilo i videćete šta radi. Dovoljno je jak za metalno kućište. Samo: pazi na prstiće...
Juuuuuuuuuuu brate podigo si temu staru 5 godina pogledajte datum
ja sam video da postoji neka mala dzidza bidza (naravno nisu dali da se otvori) ali ima dosta diodada i kondica ,koja se spoji na prvu najblizu uticnicu od u stanu prema satu i pocne da ono analogno brojilo vrti u rikverc
e to je dobra fora neradis nista oko sata a navrtis unazad ko kilometrazu
ja sam video da postoji neka mala dzidza bidza (naravno nisu dali da se otvori) ali ima dosta diodada i kondica ,koja se spoji na prvu najblizu uticnicu od u stanu prema satu i pocne da ono analogno brojilo vrti u rikverc
e to je dobra fora neradis nista oko sata a navrtis unazad ko kilometrazu
evo da se i ja pridruzim
cuo sam za to od jednog kolege i kaze da je istina
za digitalna brojila ide neo magnet, a obicna se samo nakrenu
u oba slucaja staju sta god da se pristeka
gledo sam kod nas na telki (dal dnevnik il emisija provjereno) kako su ulovili par likova koji su koristili magnete na digitalnim el br i na br za plin. taj magnet je bio dimenzija oko 10x7x7 cm i prosjecan covjek ga nije mogo rukama odvojit od zeljeza dok ga nije dovuko do ruba, a te likove su skuzili jer nisu stavili nikakvu krpu ispod, pa su nadlezni vidjeli da je kuciste br ful izgrebano kako su vukli magnet
dobili su pun k... globe tako da im se uopce nije isplatilo
AKO FREND LAZE, LAZEM I JA
cuo sam za to od jednog kolege i kaze da je istina
za digitalna brojila ide neo magnet, a obicna se samo nakrenu
u oba slucaja staju sta god da se pristeka
gledo sam kod nas na telki (dal dnevnik il emisija provjereno) kako su ulovili par likova koji su koristili magnete na digitalnim el br i na br za plin. taj magnet je bio dimenzija oko 10x7x7 cm i prosjecan covjek ga nije mogo rukama odvojit od zeljeza dok ga nije dovuko do ruba, a te likove su skuzili jer nisu stavili nikakvu krpu ispod, pa su nadlezni vidjeli da je kuciste br ful izgrebano kako su vukli magnet
dobili su pun k... globe tako da im se uopce nije isplatilo
AKO FREND LAZE, LAZEM I JA
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express