Popravak Napojne Jedinice

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Mehmedalija

Popravak Napojne Jedinice

Post by Mehmedalija »

Pozdrav.Nakon što sam kupio navu grafičku kartu,napojna nije mogla da je povuče i pregorjela je.Međutim nije osigurač preogorio već nešto drugo.Ona i dalje radi ali nema dovoljno snage da upali,tj ili ga upali pa se odmah ugasi ili se prilikom paljenja samo malo zavrti ventilator na procesoru i onda stane.Našao sam na netu šeme napojnih,ali se ne razumijem previše u to.Interesuje me koji dio treba da zamijenim?

P.S:Nemojte mi govorit da uzmem novu,već jesam,ali i dalje želim da popravim ovu.
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Popravak Napojne Jedinice

Post by kizbaja »

o kojem tocno modelu je rijec?
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Mirza H - MSETS
Napredujem
Napredujem

Re: Popravak Napojne Jedinice

Post by Mirza H - MSETS »

Ako ta SWNJ ne može da podnese toliko opterećenje, onda stavi novu, barem 100W jaću od te napojne.
Ako ti napojna radi, tj. zavrti cooler na procesoru, onda je sve u redu sa njom, samo nema dovoljno snage za napajanje svih potrošaća u računaru. Ovo je moguće premostiti, ako imaš više HDD-a, optičkih uređaja i sl. da isključiš neke od njih i tako će n. j. imati manje snage za isporučiti.
SWNJ-u (Switching napojna jedinica) je veoma teško pregorjeti, s tim što ona posjeduje ŠIRM (širinsko impulsni modulator), koji se brine o potrošnji, tj. koliko se može snage isporučiti. ŠIRM je fina elektronika, koja u sprezi sa filterom daje skoro savršene performanse SWNJ-i.
Grafičke karte u ovom trenutku nisu baš štedljive. Tako da postoje i grafike koje često traže i dodatno napajanje sa 2 četveropinska P4 konektora, na tom konektoru se nalaze 2 rail-a (žice) od po 12 V (žute boje), a svaka od njih može provesti 6A struje. To znači: 2 konektora: P=12VX6A+12VX6A+12VX6A+12VX6A; P= 288 W, i plus 100W kojih može izvuči iz PCI-eX slota; P=388 W.
Pretpostavimo da imaš prosječan procesor tipa Dual Core,frekvencije 2,4 GHZ, u tom slučaju njegova potrošnja je oko 90-100W. Postoje još i Hard Diskovi i optički uređaji, neka i oni troše po 20W.
Suma sumarum: 388+100+20=508 W, a napojna jedinca mora biti barem još 100-200 W iznad te snage, da ne bi radila na maximalnom opterećenju.
Napokon, prilikom kupovine napojne jedinice, probaj da izdvojiš nekih 70-150 €, za što bolje performanse i naravno pouzdanu snagu. I obrati pažnju na cos fi faktor (faktor popravke faze), što je veći, to je napojna jedinica stabilnija pod opterećenjem i ima manje reaktivne gubitke, cos fi se kreće od 0.7 do 0.95 (za kvalitetnjie SWNJ.)
P.S:Nemojte mi govorit da uzmem novu,već jesam,ali i dalje želim da popravim ovu.
Pročitao sam ovo, ali ovo ne važi samo za tebe, nego i za sve ostale, da ne otvaram novu temu.
Ako imaš težak zadatak, daj ga lenštini - on će sigurno naći lakši način da ga uradi.
https://welder.ba | https://welder.digital | https://www.proffice.ba
Post Reply