Jednostavan upit

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
chester93
Penjem se :)

Jednostavan upit

Post by chester93 »

Relativno sam novi sa mikrokontrolerima i sad za sad me buni jedna stvar. Nakon što sam čitao o PIC mikrokontrolerima skontao sam da postoji tzv. programski mod unutar kojega se na određene pinove mora dovesti određeni napon, pri čemu se podaci šalju na pinove 39 i 40(pic16f877a). MC sa nekim drugim uređajem komunicira uz pomoć tx i rx pinova itd... Međutim, kad pogledam atmega8 mc, tamo postoje samo rx i tx pinovi, gdje su pinovi za programiranje i koji je ustvari programski mod ovog mikrokontrolera. Ukoliko nisam dobro shvatio volio bih da me ispravite, a isto tako i uputite na korisnu literaturu?!
LIAM
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: Jednostavan upit

Post by LIAM »

Pozdrav

naj jednostavnije je skineš upute o MCU i pogledaš pinout i usporediš sa nizom programatora koje možeš nači na google
chester93

Post by chester93 »

Zanima me je li ono što sam gore napisao ispravno, ako nije da dalje ne gradim znanje na nečemu što nije dobro !
chester93

Post by chester93 »

Znam da su moja pitanja možda glupa, ali dosta me stvari ovdje buni tako npr. ako na mc atmega8 pogledamo pin 9 tada su na njemu funkcije XTAL1/TOOSC/PB6. I sada ako pravim progrmator za ovaj MC, na pin 9 trebamo dovesti oscilator, međutim kako će kontroler to znati kad ga niko prije nikad nije isprogramirao da na pinu 9 očekuje oscilator, tj. kako on zna koje od gore navedene 3 funkcije očekivati ! Nažalost, ove stvari nigdje ne pišu(barem u mojoj dosadašnjoj literaturi) tako da mi preostaje da vas pitam !
chester93

Post by chester93 »

U redu je skontao sam !
Post Reply