Kvar na TV-u Gorenje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Kvar na TV-u Gorenje
Model televizora je STSP10.Napon mreze 135V;8V;+12V i -12V stabilni.Grije se tranzistor BU508.Buster 1,2nF ispravan,kondenzator u otklonskom stepenu ispravan.Diode iz visokonaponskog trafoa ispravne.Od grijanja tranzistor se unisti.Podudni napon (driver) startuje se odmah pri ukljucenju televizora.Zbog cega se grije tranzistor BU508?Da li je neko imao slicno iskustvo? Hvala
Re: Kvar na TV-u Gorenje
Ne znam o kom se aparatu radi, da budem iskren prvi put cujem za STSP10. Valjalo bi ako znas tip sasije da navedes.
Buster kond. ne moze da bude 1.2nF i ako si ti taj ugradio tu je greska. Ako je ovo 1.2 samo stamparska greska i sve je ispravno kako si naveo, onda je neisprravan VN trafo.
Buster kond. ne moze da bude 1.2nF i ako si ti taj ugradio tu je greska. Ako je ovo 1.2 samo stamparska greska i sve je ispravno kako si naveo, onda je neisprravan VN trafo.
Alexa
Broj sasije je E10,i upravu si nije 1,2nF nego 1,8nF stamparska greska (buster kondenzator). Kolektor BU508 povezan je sa 8,2nF 1600V koji ide u seriju sa 680nF 250 V u seriju sa zavojnicom koja ide u seriju na skretne horizontalne zavojnice.
hvala,bio si upravu zamijenjena su dva bustera:1,8 nF i 8,2nF,ali me zeza raster ,izoblicenja po horizontali u kojoj je tranzistor BDX53,puno se grije.Sta mislis zasto? (jastucasto izoblicenje sa jedne strane,sasija E10)
Tranzistor BDX53 moze da se grije zbog:
- neispravnih dioda u stepenu za raster korekciju (to su ove dvije u seriji na kolektoru BU tranzistora)
- neispravne prigusnice 6.8mH u kolektoru BDX
- neispravnog kondenzatora 470nF u kolektoru BDX
PS. imam neku losu kopiju seme pa se ne vide dobro pozicije elemenata u semi.
- neispravnih dioda u stepenu za raster korekciju (to su ove dvije u seriji na kolektoru BU tranzistora)
- neispravne prigusnice 6.8mH u kolektoru BDX
- neispravnog kondenzatora 470nF u kolektoru BDX
PS. imam neku losu kopiju seme pa se ne vide dobro pozicije elemenata u semi.
Alexa