Programiranje cipova na tonerima

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
sale_lav

Post by sale_lav »

Pozdrav forumasi

Da li mi neko moze objasniti ima li iskustva sa cipovima za tonere i na koji nacin se oni mogu programirati sa nekim od programa.

Tj interesuje me da li se moze sa novog cipa ocitati vrijednost kakva treba da bude pa da se ta vrijednost unese na stari cip

Hvala unaprijed
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

To je nekad bilo moguće, a navodno postoje neke cake s ljepljenjem selotejpa preko nekih kontakata, ali to je sve navodno. Budući da (noviji) toneri i tinte sadrže mikrokontrolere koji broje ispisane stranice, a njihov kod je zaštićen prilikom programiranja - malo je vjerojatno da ćeš naći rješenje za svoju zamisao.
sale_lav

Re: Programiranje cipova na tonerima

Post by sale_lav »

Ma sto se tice tih caka sve ih vec znam dugo se bavim renoviranjem tonera. Cipovi u vecini slucajeva ponistavaju brojac koji se nalazi na ploci stampaca i postoje resenja koja zahtjevaju prepravke na ploci, i to se radi normalno samo je malo nezgodno ljudima naglasavati da moraju donositi printere kad pune toner mnogo bi lakse bilo to sa cipom uraditi al takva je situacija. U svakom slucaju hvala na odgovoru i ako jos ko ima neku ideju naravno neka se javi
Post Reply