Kako !?! Pa jesi li ti cuo za processor CDP1802 [COSMAC] !? Eto moje prvo racunalo je imalo taj processor i 256 byte rama !! i nije bilo os' ovo os' ono , izlaz je bia na 4 LED displaya , opcenarodana !! I to je bia moj prvi comp !! I assembler je, zelija ja to ili ne, postao moj "favorite" programski jezik ! A mos mislit Von Neumanovo racunalo CISC kalsicni [ ne ovi modrni CISC zapravo RISC processori s malim dodatkom ako nedaj boze zaluta koja ne RISC naredba] pa u assembleru pisat izvorni kod , knjige nigdje ni u snu , internta ni na vidiku to je bia "SF-termin ", jedina literatura RCA prirucnik na engleskom , podeblji, s dokumentacijom "voljenog" processora i naredbama za isti. To su bila vremena , moji su me napali kako tolike "pare" dao za to nesto sitno [250$ +carina + troskovi dostave] mislili su da sam lud 100% !!
Tek nakon par mjeseci mi jedan znanc , nesto stariji posudija skriptu buduce Soucekove knjige o mikroracunalima s ETFa iz koje su oni ucili , on je bia 4 godina !!Pa mi je to olaksalo ipak mnogo stvari u radu !!
Onda je doslo cudo tehnike zvano ZX81 , [ bilo je jos tu necega izmedju ali.. da ne davin] pa onda COMODORE64 i 6502 s ono malo memorije assemblersko programiranje je bilo nuzno ako si htio nesto malo konkretnije .... itd..itd.. a onda pauza 10 godina i vise !!
Srecom ti tako nemoras pocinjat , imas i koga da pitas , imas i da kupis literature na opcenarodnom jeziku , imas internet , imas 1000ce primjera i mos' birat koji processor , mos' kupit sta ti srce zeli . Nekad toga nije bilo ni u snu !! Eto srecom vremena su se drasticno promijenila i sve ti je dostupno ako imas volje , nama uglavnom nije bilo nista dostupno [ bile su vojne tajne malte ne , Soucekova skripta je i "sklepana" za ETF, sada FER, od predavanja sa vonotehnicke akademije !? ako se ne varam] osim uzasno jake volje ! !!