Pozzz ljudi, naleteo sam na ovu semu preko facebook-a, imam ove tranzistore 8 komada 2n3773 TESLA a imam i 2sc5200 8 komada sto isto moze, pa sta mislite vredi li ovo da se radi ili ne. Ne razumem se u B klasu ali opet mi je malo sumljivo da sa 4 tranzistorska para na 4 oma moze da se izbaci 500W, ipak je to snaga ogromna i nije za zezanje. Konstruktor Apex kaze da je maxcimalna snaga na 4 oma sa tim napajanjem 550W
Ajde da cujem misljenja strucnih ljudi za audio
Hvala pozz
500W pojacalo B klasa
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
500W pojacalo B klasa
- Attachments
-
- b klasa pojacalo.rar
- (67.31 KiB) Downloaded 221 times
Re: 500W pojacalo B klasa
Hah...
... momak malo pretjeruje sa tih 0,5kW... al' nek' mu bude!
Ako ideš to raditi, spucaj te Češke 3773 i miran... neku posebnu kvalitetu ne bi trebao očekivati! C5200 su predobri za to pojačalo...
Ps. Veeeliiiki hladnjak!
... momak malo pretjeruje sa tih 0,5kW... al' nek' mu bude!
Ako ideš to raditi, spucaj te Češke 3773 i miran... neku posebnu kvalitetu ne bi trebao očekivati! C5200 su predobri za to pojačalo...
Ps. Veeeliiiki hladnjak!
Senda znaci ti mislis da sa nekim napajanjem od +-60 do 65 i tim tranzistorima (8komada) moze nekih 300 350W da se izvuce,kvalitet nije ni bitan treba da gura bas bin
Možda bi i moglo...
Mislim da svi vi malo pretjerujete sa tim kW snage... i odvaljivanjem bubrega "dobrim basom"!
U jednoj drugoj temi na ovom forumu, sad već davno, pisao sam o "fiziologiji sluha", Watima i osječaju jačine zvuka... Uglavnom, da bi nešto čuo kao dvostruko glasnije isporučena snaga zvučnicima treba biti 4 puta veča! Uvjet je da se radi o istom zvučniku, ili zvučnicima koji imaju istu efikasnost (to je ono "zvučni pritisak po W na udaljenosti od 1m").
Jedan pomalo smiješan primjer... Vrlo efikasan zvučnik sa korisnih 20W jednako je "glasan" kao malo ljeniji zvučnik (čija je efikasnost manja samo 6dB/Wm), sa 80W!
Pričamo o "stvarnim W"! Ne onim kineskim...
Mislim da svi vi malo pretjerujete sa tim kW snage... i odvaljivanjem bubrega "dobrim basom"!
U jednoj drugoj temi na ovom forumu, sad već davno, pisao sam o "fiziologiji sluha", Watima i osječaju jačine zvuka... Uglavnom, da bi nešto čuo kao dvostruko glasnije isporučena snaga zvučnicima treba biti 4 puta veča! Uvjet je da se radi o istom zvučniku, ili zvučnicima koji imaju istu efikasnost (to je ono "zvučni pritisak po W na udaljenosti od 1m").
Jedan pomalo smiješan primjer... Vrlo efikasan zvučnik sa korisnih 20W jednako je "glasan" kao malo ljeniji zvučnik (čija je efikasnost manja samo 6dB/Wm), sa 80W!
Pričamo o "stvarnim W"! Ne onim kineskim...