500W pojacalo B klasa

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Dzony988
Napredujem
Napredujem

500W pojacalo B klasa

Post by Dzony988 »

Pozzz ljudi, naleteo sam na ovu semu preko facebook-a, imam ove tranzistore 8 komada 2n3773 TESLA a imam i 2sc5200 8 komada sto isto moze, pa sta mislite vredi li ovo da se radi ili ne. Ne razumem se u B klasu ali opet mi je malo sumljivo da sa 4 tranzistorska para na 4 oma moze da se izbaci 500W, ipak je to snaga ogromna i nije za zezanje. Konstruktor Apex kaze da je maxcimalna snaga na 4 oma sa tim napajanjem 550W

Ajde da cujem misljenja strucnih ljudi za audio

Hvala pozz
Attachments
b klasa pojacalo.rar
(67.31 KiB) Downloaded 221 times
Shenda

Re: 500W pojacalo B klasa

Post by Shenda »

Hah... :roll:

... momak malo pretjeruje sa tih 0,5kW... al' nek' mu bude! :lol:

Ako ideš to raditi, spucaj te Češke 3773 i miran... neku posebnu kvalitetu ne bi trebao očekivati! C5200 su predobri za to pojačalo... :wink:

Ps. Veeeliiiki hladnjak!
Dzony988
Napredujem
Napredujem

Post by Dzony988 »

Senda znaci ti mislis da sa nekim napajanjem od +-60 do 65 i tim tranzistorima (8komada) moze nekih 300 350W da se izvuce,kvalitet nije ni bitan treba da gura bas bin
Shenda

Post by Shenda »

Možda bi i moglo... :roll:

Mislim da svi vi malo pretjerujete sa tim kW snage... i odvaljivanjem bubrega "dobrim basom"! :lol:

U jednoj drugoj temi na ovom forumu, sad već davno, pisao sam o "fiziologiji sluha", Watima i osječaju jačine zvuka... Uglavnom, da bi nešto čuo kao dvostruko glasnije isporučena snaga zvučnicima treba biti 4 puta veča! Uvjet je da se radi o istom zvučniku, ili zvučnicima koji imaju istu efikasnost (to je ono "zvučni pritisak po W na udaljenosti od 1m").

Jedan pomalo smiješan primjer... Vrlo efikasan zvučnik sa korisnih 20W jednako je "glasan" kao malo ljeniji zvučnik (čija je efikasnost manja samo 6dB/Wm), sa 80W! :wink:

Pričamo o "stvarnim W"! Ne onim kineskim... :(
Post Reply