Step motor iz printera
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
Step motor iz printera
izvadio sam 2 motora iz 2 printera, i predpostavlajm da su step iliti koračni motori. ALI imaju samo 4 izvoda i to mi se cini sa imaju samo 2 zavojnice, jesul to step ili sta???
Re: Step motor iz printera
Jesu step ili koračni.
- juka vk
pa to ti je istojosip wrote:Jesu step ili koračni.
Imaš na netu kolko oćeš o stepperima.
Prouči malo. Tvoji motori su bipolarni motori, ali to je najbolje još provjerit ohm-metrom
Prouči malo. Tvoji motori su bipolarni motori, ali to je najbolje još provjerit ohm-metrom
- juka vk
ma znam ja sve o step motorima, ali samo ocekivao da ce on biti u printeru, a izgleda da nije, nego taj bipolarni (za to 1. put cujem)
Temeljem ove prethodne izjave pomalo sumnjam u tvoje znanje o step (koračnim) motorima.
A pre ce biti da ti nista ne znas o step motorima
Unipolarni i bipolarni su vrste motora. Tj nacini motanja njihovih kalemova, i ujedno nacin njihovog pokretanja. Ako su 4 zice, to nista ne znaci, i dalje mogu biti obe vrste. Bitno je kako su spojene te 4 zice.
Npr 1 zica moze biti + a na druge dovodis -, tj, kalemovi su spjeni u zvezdu, to su unipolarni motori. I njih najcesce mozes naci u 5.25" flopi drajvu.
A mogu biti i 2 razdovojena kalema, i to su bipolarni, i obicno se oni nalaze u stampacima. Za njihovo upravljanje su ti potrebna 2 H mosta. I upravljas tako sto na jedan kalem dovedes +-, pa -+ i tako naizmenicno na oba kalema, ili oba zajedno ili kako vec, zavisi dali ides u "monofaznom", "dvofaznom" modu ili modu polukoraka. Ovi nacini upravljanja vaze i za unipolarne motore.
Unipolarni i bipolarni su vrste motora. Tj nacini motanja njihovih kalemova, i ujedno nacin njihovog pokretanja. Ako su 4 zice, to nista ne znaci, i dalje mogu biti obe vrste. Bitno je kako su spojene te 4 zice.
Npr 1 zica moze biti + a na druge dovodis -, tj, kalemovi su spjeni u zvezdu, to su unipolarni motori. I njih najcesce mozes naci u 5.25" flopi drajvu.
A mogu biti i 2 razdovojena kalema, i to su bipolarni, i obicno se oni nalaze u stampacima. Za njihovo upravljanje su ti potrebna 2 H mosta. I upravljas tako sto na jedan kalem dovedes +-, pa -+ i tako naizmenicno na oba kalema, ili oba zajedno ili kako vec, zavisi dali ides u "monofaznom", "dvofaznom" modu ili modu polukoraka. Ovi nacini upravljanja vaze i za unipolarne motore.
- juka vk
ma bravo a ti pitas jesu step ili koračnijosip wrote:Temeljem ove prethodne izjave pomalo sumnjam u tvoje znanje o step (koračnim) motorima.
step (engl=korak)
Ja se nisam pitao, ja to znam.
Ja se nisam pitao, ja to znam.
- juka vk
etoti na cak smo i u skoli njih spominjli ali samo klasicni sa 4 zavojnice
@josip a kog si onda pitao
jel iman neko provjerenu semu drajvera za bipolarni motor
@josip a kog si onda pitao
jel iman neko provjerenu semu drajvera za bipolarni motor
nije pitao, on je konstatovao.josip wrote:Jesu step ili koračni.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Ima!juka vk wrote:...jel iman neko provjerenu semu drajvera za bipolarni motor
- juka vk
jedno je gugl a drugo PROVJERENA sema !!
Pošto svi sve znaju evo tutorial za one koji nisu sigurni.
Provjereni i najbolji a uz to i najjeftiniji drajver za te motore se nalazi upravo u printeru iz kojeg si ih izvadio.juka vk wrote:jel iman neko provjerenu semu drajvera za bipolarni motor