elektronikom se bavim iz hobija i ne znam ništa o mikrokontrolerima, pa mi je potrebna pomoć.
Treba mi neka vrsta tajmera koja će raditi sledeću stvar:
sedam minuta pokrene neki rele, zatim 20 minuta ga ugasi, pa pet sedam minuta radi, 20 minuta ugašen, sedam minuta radi i onda gasi uređaj.
Mislio sam da to uradim sa nekoliko NE555 ali bitno je da uređaj bude što manji pa mislim da je mikrokontroler rešenje.
Ako neko ima ideju i želi da pomogne (hex file) bio bih jako zahvalan(ima pivo kada dođe u NS)
pozdrav iz Novog Sada
Dušan
PS iz programiranja znam da to može da se uradi sa 5 petlji ali ne znam da programiram za mikrokontrolere i mislim da je bolje da to uradi neko ko ima više iskustva.
tajmer pitanje ?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
tajmer pitanje ?
Dok sam bio mlađi nešto sam i znao, sada vidim da ništa ne znam......
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Re: tajmer pitanje ?
Code: Select all
symbol reley=porta.0
output led
i var byte
pocetak:
cmcon=7
for i =1 to 7
high reley
pause 60000
next i
for i =1 to 20
low reley
pause 60000
next i
goto pocetak
end
Nisam dobro razumeo. Da li kod treba da pali relej 7min a onda ga ugasi 20 samo u tri ciklusa kako si napisao ili se ciklusi ponavljaju neprestano.
Za neprestano ponavljanje je ovaj kod. U zavisnosti koji pic upotrebis,izaberi koji ces port da koristis za aktiviranje relea.
hvala na ovome ali mi treba detaljnija pomoć
tj. koji pic da uzmem?
napajanje će biti sa tri baterije po 9V i potrebna su samo tri ciklusa 7-20-7-20-7
hvala unapred
pozz
tj. koji pic da uzmem?
napajanje će biti sa tri baterije po 9V i potrebna su samo tri ciklusa 7-20-7-20-7
hvala unapred
pozz
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Mozes da upotrebis Pic 12F629, 12F675, 16F84A,...16F628A... Za prva dva pica moras u kodu da preimenujes portove. Napajanje pica je 5V, pa ako koristis tri baterije od 9v moras da stavis naponski regulator 78L05 koji ogranicava napon na 5V. Za tri ciklusa paljenja i gasenja relea, trebalo bi ubaciti jos jednu for petlju i jednu promenljivu . Mozda i jednu funkciju tastera, pa bi se program startovao pritiskom na taster i nakon tri ciklusa iskljucivao.. Medjutim mozes to da uradis i mnogo jednostavnije , ponavljanjem tri puta ovog prethodnog koda
Ako koristis 12F629 ili 12F675 umesto Symbol reley=porta.0 pises Symbol reley=GPIO.0. Naravno mozes da upotrebis i druge portove zavisno od pic -a... Pogledaj datasheet pica koji upotrebis.
symbol reley=porta.0
output reley
i var byte
CMCON=7
for i =1 to 7
high reley
pause 60000
next i
for i =1 to 20
low reley
pause 60000
next i
for i =1 to 7
high reley
pause 60000
next i
for i =1 to 20
low reley
pause 60000
next i
for i =1 to 7
high reley
pause 60000
next i
low reley
end
ok, puno hvala...
ako negde zapnem..eto mene opet
ako negde zapnem..eto mene opet
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Evo ti jos jedan kod. Relej se aktivira tasterom i nakon tri ciklusa iskljucuje.
symbol reley=porta.0
symbol taster=porta.4
output reley
input taster
i var byte
t var byte
CMCON=7
pocetak :
if taster=0 then
for t=1 to 3
for i =1 to 7