Upaljač
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Upaljač
Ja imam sad 50V baterija otprilike i žarulju za 230 koja ja mislim jako malo troši jer ima samo 25W. I kad spojim na 50V isto malo svijetli pa sam mislio ako kupim još par baterija izvučem tu žicu koja se užari da bih mogao napravit ko upaljač. Sad ne znam jel ta žica dosta topla?
P.S. Da bi se žica užarila ona mora bit manjeg otpora ili večeg?
Drugim rječima jer to treba bit tanja ili deblja žica?
P.S. Da bi se žica užarila ona mora bit manjeg otpora ili večeg?
Drugim rječima jer to treba bit tanja ili deblja žica?
Re: Upaljač
Kao prvo 50V za tebe već može biti opasan napon.
A sada da ti odgovorim na pitanje.
Snaga struje se računa po jednadžbi P=UxI. Npr. Ako je napon U=5V, a struja I=10A tada je snaga P=5Vx10A=50W.
Dalje prema Omovom pravilu struja kroz vodič je I=U/R gdje je R otpor vodiča. Ako uvežemo prethodne dvije jednadžbe dobivamo:
P=UxI=(UxU)/R
Npr. ako je napon U=5V, a otpr R=10 ohm tada je snaga P=25/10=2,5W
Ako je otpor 10x niži tada je snaga 10x viša - dakle trebaš uzeti deblju žicu da dobiješ veću snagu grijanja tj. jači upaljač ...
Spoji baterije u paralelu umjesto u seriju tako da imaš niži napon, ali jaču struju.
A sada da ti odgovorim na pitanje.
Snaga struje se računa po jednadžbi P=UxI. Npr. Ako je napon U=5V, a struja I=10A tada je snaga P=5Vx10A=50W.
Dalje prema Omovom pravilu struja kroz vodič je I=U/R gdje je R otpor vodiča. Ako uvežemo prethodne dvije jednadžbe dobivamo:
P=UxI=(UxU)/R
Npr. ako je napon U=5V, a otpr R=10 ohm tada je snaga P=25/10=2,5W
Ako je otpor 10x niži tada je snaga 10x viša - dakle trebaš uzeti deblju žicu da dobiješ veću snagu grijanja tj. jači upaljač ...
Spoji baterije u paralelu umjesto u seriju tako da imaš niži napon, ali jaču struju.
Zakaj (UxU)?
U=5V, a otpr R=10 ohm tada je snaga P=25/10=2,5W
Kaj ovo točno znači, tj. kaj je ono 25?
I jel važno kolko su bat. pune za paralel?
Sve su od 9V!
U=5V, a otpr R=10 ohm tada je snaga P=25/10=2,5W
Kaj ovo točno znači, tj. kaj je ono 25?
I jel važno kolko su bat. pune za paralel?
Sve su od 9V!
- Feko
- Stariji član
Imaj na umu da volframova žica izgori na zraku tako da bi ti to bio upaljač za jednokratnu upotrebuTirea wrote:Ja imam sad 50V baterija otprilike i žarulju za 230 koja ja mislim jako malo troši jer ima samo 25W. I kad spojim na 50V isto malo svijetli pa sam mislio ako kupim još par baterija izvučem tu žicu koja se užari da bih mogao napravit ko upaljač. Sad ne znam jel ta žica dosta topla?...
U balonu od sijalice je VAKUM
Znam da je vakum.
Izgori na zraku, a joj onda niš od toga
Izgori na zraku, a joj onda niš od toga
UxU=5x5=25 pet na kvadrat je dvadesetpet
To što imaš baterija spoji u paralelu (svi plusevi zajedno i svi minusi zajedno). Izmi bakarnu žicu debljine 0,3 do 07 mm i namotaj nekoliko zavojaka da formiraš upaljač te spoji na baterije. baterije će ti se brzo istrošiti tj moći ćeš upaliti tek 1 ili 2 puta ...
To što imaš baterija spoji u paralelu (svi plusevi zajedno i svi minusi zajedno). Izmi bakarnu žicu debljine 0,3 do 07 mm i namotaj nekoliko zavojaka da formiraš upaljač te spoji na baterije. baterije će ti se brzo istrošiti tj moći ćeš upaliti tek 1 ili 2 puta ...
nadji zarulju za 12V,razbi joj balon,vezi na 5,6v i pali sta god hoces.
Kad pregori vlakno,nadji drugu zarulju.
Kad pregori vlakno,nadji drugu zarulju.
Bogami nije vakuum,jer bi implodirala od vanjskog pritiska.Feko wrote: Imaj na umu da volframova žica izgori na zraku tako da bi ti to bio upaljač za jednokratnu upotrebu
U balonu od sijalice je VAKUM
- Feko
- Stariji član
Da, nije vakuum nego neki inertni plin...one pizdarije sa razbijenim atomima koji se vracaju u srediste volframa a ne prema van tj rubu staklenog balona. No poanta mi je bila naznaciti da zarna nit moze raditi samo u izoliranom prostoru...
From Wikipediarajac wrote: Bogami nije vakuum,jer bi implodirala od vanjskog pritiska.
"The enclosing glass bulb contains either a vacuum or an inert gas to prevent oxidation of the hot filament."
Mislim da prijevod nije potreban!
Priča o imploziji uglavnom ne pije vodu... dok je stakleni balon intaktan! Implozija se dešava obično prilikom mehaničkog oštečenja! Uostalom jednako kao kod svih elektronskih cijevi, uključujući i CRT (da ne kažem "ekran televizora").
Feko o čemu ti ovdje "one pizdarije sa razbijenim atomima koji se vracaju u srediste volframa a ne prema van tj rubu staklenog balona"???
Idi na otpad i uzmi upaljac iz automobila. Treba ti jos akumulator iz UPS-a 12V i to je to.
Pa da mu upaljac bude koliko-toliko prenosan
- Feko
- Stariji član
A jesam se prosrao ne sjecam se jesmo li to u skoli ucili ili sam negdje davno procitao...uglavnom, radilo se da ako je volframova zica u vakumu, zbog tog izbijanja se stakleni balun brzo zarcni, a ako je ispunjena inertnim plinom (ne sjecam se kojim, a mrsko mi je googlati) onda se to ne desava.Shenda wrote:...Feko o čemu ti ovdje "one pizdarije sa razbijenim atomima koji se vracaju u srediste volframa a ne prema van tj rubu staklenog balona"???
To se radi o halogenim žaruljama, koje su ispunjene nekim od halogenih plinova.
Odatle im valjda i takav naziv.
Odatle im valjda i takav naziv.
vakuum=0 bara,a to što neko i 0,1bar zove vakuumom je druga priča.Shenda wrote:From Wikipediarajac wrote: Bogami nije vakuum,jer bi implodirala od vanjskog pritiska.
"The enclosing glass bulb contains either a vacuum or an inert gas to prevent oxidation of the hot filament."
Mislim da prijevod nije potreban!
Priča o imploziji uglavnom ne pije vodu... dok je stakleni balon intaktan! Implozija se dešava obično prilikom mehaničkog oštečenja! Uostalom jednako kao kod svih elektronskih cijevi, uključujući i CRT (da ne kažem "ekran televizora").
Feko o čemu ti ovdje "one pizdarije sa razbijenim atomima koji se vracaju u srediste volframa a ne prema van tj rubu staklenog balona"???
JA sam vidio upaljac na dvije AA baterije koji je radio na principu zarne niti. Cim upaljac otvoris za cca 2 sekunde se nit uzari baterije su (cini mi se) serijski spojene. E sad me zanima dali je moguce napraviti takav upaljac posto nigdje nisam naso za kupiti konkretno zanima me kako napraviti nit da je uzari 3 V za cca 2 sek
Uzmi bakarnu žicu debljine 0,3mm i namotaj 2-3 zavojka uz prječnik namotaja 1-2 mm i to će ti biti upaljač, ali mislim da ćeš time moći zapaliti samo lahko zapaljive tvari ... Cigaretu ćeš moći zapaliti ...
Nema poente praviti upaljac sa zicom jer ce nakon max 2 paljenja zica izgoreti i samo ces je morati menjati.
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.