PIC16F84A i 7x5 Tackasti LED Displej

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Alexandar

PIC16F84A i 7x5 Tackasti LED Displej

Post by Alexandar »

Pozz svima.!

Imam jedno pitanje..Displej je katodni, e sad da li neko moze da mi kaze koji je pin za sta.. Jer kada prikljucim displej cisto da vidim kako radi redovi su mi ok ali za kolone ne palim svaku led preko onih pinova vec.. Prvih 2 pina kontrolisu prve 2 LED a 3 kontrolise onu 4 Led i tako to neki su cak i za dovod napajanja.. Znaci treba mi kao neki datasheet za taj displej.. ne znam koja je marka ali na njemu stoji 10572AS-21.. Hvala unapred.. :)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: PIC16F84A i 7x5 Tackasti LED Displej

Post by pedja089 »

Ti displeji su uglavnom ovako odradjeni...
Alexandar

Post by Alexandar »

Pogledao sam semu..Pokusao sam mada ni to nije uspelo.. Na kraju sam seo i svaki pin detaljno proverio tako da je sve ok, nasao sam koji pinovi kontrolisu redove a koji kolone.. Inace posto mi je sema naj naj prostija na displeju cu samo moci da prikazujem slova ne da ih animiram da se krecu, e sad sto se tice te animacije ako bih nekad hteo da uradim i to, kako se to radi ? Jel se pise u programu ili se koristi neka pametna elektronika.. Ne znam puno o tome, totalni sam pocetnik sto se tice programiranja i kontrole 7x5 displeja..
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Kod matrix displeja je softver. Kod displeja gde se kontrolise svaka led posebno, obicno idu kojekakvi registri...
matrixuno

Post by matrixuno »

Kad smo kod ovog pic-a i displeya, da ne otvaram novu temu, imao bih jednu molbu.
Kao prvo da pohvalim ideju o kursu i da se pohvalim da sam uradio nekoliko jednostavnijih projekata sa diodicama i sedmosegmentnim displejima, koristim Mstudio i all pic programator i sve funkcioniše.
Pre toga nisam znao baš ništa o programiranju. 8) .
Sad sam uradio jedan projekat (dark Room) sa inerneta, radi se o tajmeru do 99 min, sa pic 16f84. Sve je proradilo kako treba, ali imam jednu zamerku, odnosno kad se uključi uređaj rele starta i isključi se kad tajmer odbrojava dao nule i ponovo se uključi.
Meni treba da se rele uključi kad tajmer počne odbrojavati (taster start) i isključi se kad tajmer dođe do nule.
Sledeći problem je kad tajmer odbroji do nule ostanu ispisane nule, potrebno je pritisnuti taster start jednom da ispiše zadano vreme, pa ponovo start da krene odbrojavanje.
Meni bi trebalo kad odbroji do nule ide na zadano vreme i samo jedan pristisak na taster start da krene odbrojavanje ponovo.
E molba je ako neko može da izvrši ovu izmenu u programu.
U prilogu šaljem program i šemu sklopa.
Kompletan projekat je na:http://www.turbokeu.com/myprojects/countdown3.htm
Post Reply