Autoradio Sony CDX-GT430U , sprzen izlaz

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
jozic15

Post by jozic15 »

Imam radio sony naveden gore izlazi su mu 52wx4 http://www.caraudiocentre.co.uk/product ... GT430U.jpg..ali jedan mi je izlaz pregorio (zadnji desni), bili su 2 zvucnika po 50w na njmu..pa me zanima mogu li to nekako popravit i sta mi treba za popravak..treba mi hitno jer nije fora se vozat a u gepeku samo 1 zvučnik..unaprijed hvala..
evo jos jednog linka za taj radio
http://www.sony.hr/product/ica-in-car-u ... cdx-gt430u
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Autoradio Sony CDX-GT430U , sprzen izlaz

Post by stojke369 »

Nosi bolje to kod majstora da ne ispadne skuplja pita od tepsije.
jozic15

Post by jozic15 »

pa ako iko zna ublizu o cemu se radi neka kaze..ja sam 3 godina mehatronike i koliko toliko razumim se u to mogo bi sam zaminit neku komponentu,ali prvo tribam saznat koju..hvala..
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Joj, nemoj nam brukati smer :roll: I ja cu sad u trecu, bar se nadam :?
Ako je izgoreo izlaz onda je logicno da trebas izlaz promeniti...
Sta ti treba za to :?:
Osnovni pribor i alat.
Safcigeri, lemilica, zica za lemljenje, zica za razlemljavanje, itd...
Ako si iz NS-a javi se na PM. Da to resimo, ako ne onda poslusaj Stojketa.
dino_kc
Pravo uznapredovao :)

Post by dino_kc »

u autoradiima je obićno dupla štampa...pa ako nisi viješt s lemilicom mogao bi napravit glupost veliku...
"cuksi" -> "dino_kc"
jozic15

Post by jozic15 »

I koliko bi me to doslo prominit kod majsora a koliko kad bi se ja usudio to radit??
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Kod majstora: Sat vremena rada + dio koji je skuren!
A u vlastitoj režiji...vjerojatno novi cijeli Autoradio :ohno: :lol:
jozic15

Post by jozic15 »

al ne stvarno otprilike koliko bi novca bilo kod majstora,a koliko bi potrosio otprilike na taj dio kad bi kupio pa dao da promine nekom iskusnom koji mi ruke nebi naplatio..
RumbaKing
Napredujem
Napredujem

Post by RumbaKing »

Cene se razlikuju po regijama u Srbiji a verovatno je slicno i u Hrvatskoj (ako si iz Hrvatske, nisi napisao u profilu).
Deo je verovatno oko 10 eura i zamena 10-15 eura.
Znaci moras da racunas na 30 eura :D
E sad jedan savet:
Pitaj roditelje ili nekog starijeg da li imaju svog majstora za TV, pa bi mozda mogao to popraviti i za manje para ako si vec redovna musterija. Mi npr. u servisu uopste ne popravljamo audio opremu ali nekom prijatelju ili ako te lepo musterija zamoli (a kvar je neispravan izlaz kao kod tebe najverovatnije) primimo aparat i popravimo. Pitaj roditelje za telefon od TV servisera pa nazovi i pitaj. Jos bolje odnesi radio, uzivo je uvek bolje nego telefonom a i majstori ne vole da pricaju telefonom jer im oduzima vreme za rad.
Ako ne znas sa lemilicom i pumpicom bolje nista ne cackaj da ne napravis jos vecu stetu.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

jozic15 wrote:al ne stvarno otprilike koliko bi novca bilo kod majstora,a koliko bi potrosio otprilike na taj dio kad bi kupio pa dao da promine nekom iskusnom koji mi ruke nebi naplatio..
Zanimljivo. Imaš novca za gorivo za bezvezno vozikanje uokolo, a kad treba platiti nečije znanje i rad (ruke, ili noge) onda mudruješ i kalkuliraš. Bi li ti nekome džabe počistio smeće iz dvorišta ili obojio ogradu, naravno da ti on osigura metlu, odnosno kist i boju?
dino_kc

Post by dino_kc »

da si odma otišao do majstora nekog već je radio mogao svirat punom parom :D
"cuksi" -> "dino_kc"
jozic15

Post by jozic15 »

ma da nedami se kod majstora ic..iz bosne sam tacnine iz Livna..ma znam s lemilicom i pumpicom bas dobro lemljenje mi nece bit problem jedino otkrit koji je dio sprzen..sta najcesce ode jer radio nikad nisam popravljo al s lemilicom sam na ti.. :D
dino_kc

Post by dino_kc »

ovako,otvoriš radio,spojiš ga na 12V,spojiš zvućnike neke gore,nasliniš prst i malo prođi po onim ćipovima skroz pri kraju radija,već tamo gdje su izlazi za zvućnike,stražnji dio radija znaći....kad prođeš po ćipu i čuješ brum,taj čip ne valja,ako prođeš po ćipu i nema bruma ćip je dobar...tako sam ja vidio već nekoliko puta majstora da radi...ako sam mu krivo objasnio neka me neko ispravi
"cuksi" -> "dino_kc"
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

cuksi wrote:ovako,otvoriš radio,spojiš ga na 12V,spojiš zvućnike neke gore,nasliniš prst i malo prođi po onim ćipovima skroz pri kraju radija,već tamo gdje su izlazi za zvućnike,stražnji dio radija znaći....kad prođeš po ćipu i čuješ brum,taj čip ne valja,ako prođeš po ćipu i nema bruma ćip je dobar...tako sam ja vidio već nekoliko puta majstora da radi...ako sam mu krivo objasnio neka me neko ispravi
totalno krivo :!:
Ako vec zelis na taj nacin isprobavati, onda mozes prstom prolaziti po cipu tj, privjeriti koji se jace zagrijava pa je taj vjerojatno izgorio. No nije to bas neko pravilo. Nekad je dovoljno vizualno pogledati...obicno plastika izgori ili napukne. Ali ako prolazis po kontaktima IC-a i cujes brum na zvucniku onda je taj IC ispravan! Ti si u stvari dodirnuo njegov Line In ulaz i normalno da na zvucniku cujes brum.
Ako i je samo izlazni IC izgorio, prati unatrag tj. zice od tog zvucnika koji ne radi i na koji IC ide...pa ga mijenjaj. Sanse da ti prorade su 50%, da ti i dalje ne radi su 25% a da se odmah opet zadimi su isto 25% :lol: :lol: ...a moras kupiti IC koji je odo 10-tak € pa sad ti vidi jel ti isplativije praviti se pametan i pokusati to popraviti ili odnijeti kod majstora, uredno platiti popravak. Pa moraju i oni zaraditi placu :!:
jozic15

Post by jozic15 »

..aha znaci neki se i na pogled vide, a moze biti i ako se puno grije..vako nebi ja to bas mijenjo,meni profesor prakse kaze donesi pa da on to vidi i usput nesto i naucimo na praksi..ja se s njim slazem jer me u skoli najvise zanima praksa..a samo mi nije jasno mogu li jos na neki drugi nacin otkrit radi li ta komponenta pomocu nekog urađaja ili tako nesto.. :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Naravno da mozes! Datasheet od tog IC-a i u njemu vecinom ima testni circuit...sto je skoro isto ko i normalna shema pojacala :lol:
dino_kc

Post by dino_kc »

a dobro,ja sam malo okrenuo,u zadnje vrijeme nismo baš slagali autoradije,a i ja se ne volim igrat s time :lol:
ja radije kopam po televizoru nekom... :D
"cuksi" -> "dino_kc"
Post Reply