Mitsubishi Thermal printer P91E *RESENO*

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Serviser22
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Mitsubishi Thermal printer P91E *RESENO*

Post by Serviser22 »

Pozdrav kolege,

Imam ogroman problem sa ovim printerom: Mitsubishi Thermal printer P91E
To je Video processing printer i koriti se za ispis slike kod medicinskog ultrazvuka.

Problem je slijedeci:

Printer neko vrijeme radi, nema pravila koliko 2-15 min. i ugasi se. Mjenjao sam elektrolite u mrezi, prelemio mrezu, ali opet isto.

Problem je sto je sve ok dok radi, naponi su ok (koliko sam uspio mjeriti jer service manual za njega je nemoguce naci).

Mreza jednostavno prestane raditi, ostane mi napon na mreznom elektrolitu 300v i FET-ovi ostanu pod naponom, ali mreza jednostavno prestane oscilovati bez razloga. I vise nece krenuti dok se mrezni elektrolit ne isprazni. Nakon toga pri ponovnom ukljucenju ponovo radi neko vrijeme i ponovo se ugasi.

Ne da se mreza zakoci nego jednostavno prestane oscilovati :x Nikako da otkrijem zasto. Svejedno dali je opterecena ili ne.

Borim se s njime vec dva dana , ali bez uspjeha.....

Da neko slucajno nema service manual za ovaj model? Uveliko bi mi pomogao....

Hvala na svim korisnim savjetima.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Mitsubishi Thermal printer P91E

Post by stojke369 »

Operation manual ako zatreba:arrow:

Code: Select all

http://www.mitsubishi-photo.cz/mitsubishi_manuals/mitsubishi_manuals_printers/mitsubishi_p91e/mitsubishi_p91e_manual.pdf
Tako sam se ja ubio sa mrezom od jednog faks uredjaja. Nema pravila kad radi kad ne radi. Taman se ponadam popravio sam kad ono sledeceg dana stane. Sve sam elektrolite izmenjao, diode, otpore proverio i opet zeza :azdaja: i na kraju izmem ledol sprej i duvaljku i deo po deo. Upalim faks on radi i stane. Prvo idem duvaljkom da vidim da li hoce da proradi kad se zagreje i posle ledolom da vidim kad se ohladi. I nasao sam problem je bio u jednom malom tiristoru. Cim se ugreje on blokira mrezu kad ga ohladim ledolom on proradi. Tako i ti probaj mozda imas srece :wink:
Serviser22
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Serviser22 »

Hvala Stojke za prijedlog. Ovaj manual sto si postavio imam i to je User Manual, ali Service Manual nema nigdje. :? :? :?
Jos uvijek se borim sa njime....

Hajd da je obratna situacija pa da nece krenuti dok je hladan, pa bi sa Cold sprejom uspio naci, ali ovdje je kontra slucaj, uvijek upali kad je elektrolit prazan..... Mozes ga hladiti koliko hoces.....
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Pa kad prestane da osciluje ti probaj sprejem deo po deo. Ako nece sprejem ti probaj duvaljkom deo po deo. 99% da je deo na merenju ispravan a u toku rada prestane da radi i stane mreza. Ako mozes uslikaj mrezu i napisi cime je izvedena IC, Tr.... :?:
Serviser22
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Serviser22 »

Mreza je sa M51977P u oscilatoru, FETOVI ne znam koji su nisam imao potrebe skidati sa hladnjaka.

Evo slika, mada mi je aparat los.

(nisam htio smanjivati sliku jer se onda ne vidi, evo link:

http://img545.imageshack.us/img545/916/mreza2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Sad sam isao dio po dio sa Cold sprejom i ugasi se opet nema pravila, kasnije kad hladim taj dio za koi sumnjam opet po belaju nece da se ugasi. Izluduje me skroz....

Sad sam zaredo mjenjati sve u sto sumnjam, prelemio kompet satampu 100% i sad hladim coldom, i vrag nece da stane.... :twisted: :twisted:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Mjenjao sam elektrolite u mrezi, prelemio mrezu, ali opet isto.
Ja koliko vidim nisi menjao elektrolite. Bez obzira na bilo koji instrument sta ti pokaze menjaj elektrolite.
Serviser22
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Serviser22 »

Nikada se nisam oslanjao na mjerenje elektrolita. Samo zamjena. Promjenio sam ih sve. (osim mreznog)

Vjerujem da si zakljucio da ih nisam mjenjao po onoj gumi sto ide sa zavojnice na elektrolit, ali jesam i njega, samo je guma ostala na zavojnici, pa ti se cini.

Problem rijesen!!! :)

Problem je bio na ovoj vertikalnoj plocici na izlazu desno na slici, koji sluzi za nadgledanje izlaznih napona, a direktno je vezan u povratnu spregu sa optokaplerima. Tu imaju dva kola, tri elektrolita par otpora i dvije zavojnice. Problem je bio na zavojnicama!!!!

Mjesto lema na zavojnici na koji se spaja zica za nozicu s donju stranu je imao hladni lem, i to se ne vidi dok potpuno ne skines zavojnicu sa plocice van. :twisted:

Problem sam rijesio nakon potrosene pola bocice Frost spreja i neprospavane dvije noci :) Ostavio sam ga sinoc da radi ostatak noci i danas, i nije se vise gasio !!!

Stojke hvala na pomoci. Ako sta treba , tu sam.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Svaka cast :wink:
Post Reply