problemi sa tiskanim pločicama
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Pocetnik na forumu
problemi sa tiskanim pločicama
kupio ja foto papir, isprintao na njega pločicu laserskim printerom i ispeglao. sve je bilo dobro dok papir nisam stavio u vodu. svaki put mi se neki vod mora skinuti i dobijem osakaćenu pločicu. ako netko zna koji papir da koristim neka mi kaže. probao sam nekoliko vrsta i sa svima je slična situacija. dali je problem u papiru, toneru ili nečim trećim? u prosjeku svaka 5. pločica ispadne dobro što je katastrofalno
Re: problemi sa tiskanim pločicama
Ako želiš da ti svaka pločica ispadne dobro,nema druge nego fotopostupak.
Kako rajac reče, pređi na fotopostupak.
Ako ne znaš odakle početi evo nečeg vrlo zgodnog:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=4&t=1739
Ili jednostavno upiši na Google ili YouTube 'Making PCBs'
Ako ne znaš odakle početi evo nečeg vrlo zgodnog:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=4&t=1739
Ili jednostavno upiši na Google ili YouTube 'Making PCBs'
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
a kako da znam kad je ploćici dosta UV-svijetla??
i još samo jedno pitanje,gdje ima za kupit NaOH – Natrijev hidroksid ??
i još samo jedno pitanje,gdje ima za kupit NaOH – Natrijev hidroksid ??
"cuksi" -> "dino_kc"
To "kad je pločici" dosta UV svijetla ovisi o broju cijevi, njihovoj snazi, razmaku od pločice itd... Pogledaj kakvu opremu imaju u tutorialima, koliko vremena osvjetljavaju itd... Vrlo je vjerojatno da ćeš prvo morati sam malo eksperimentirati baš zato što imaš drukčiju opremu.
NaOH (natrijev hidroksid) možeš nabaviti u Chipoteci, Electronic Centru, Kronosu... Kupuješ ga u vrećici od 10g (pa onda mješaš sa jednom litrom vode) ili u rinfuzi (jeftinija varijanta).
NaOH (natrijev hidroksid) možeš nabaviti u Chipoteci, Electronic Centru, Kronosu... Kupuješ ga u vrećici od 10g (pa onda mješaš sa jednom litrom vode) ili u rinfuzi (jeftinija varijanta).
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
sad sam baš preko facea pričao sam profesorom on radi ploćice stalno i kaže da mi je termo naćin najbolji, mislim na ovaj s peglom,on tako radi sve...samo kaže treba pertinax i solna kiselina i ništa drugo...naravno i folija i laserski printer i pegla..
"cuksi" -> "dino_kc"
- Feko
- Stariji član
Svaki cigan svoga konja hvali...ja isto radim transfer postupkom, ali printam na glatki papir, pa provučem 20-tak puta kroz modificirani laminator (plastifikator), bacim u vodu i nakon 10-tak minuta lagano prstima uklonim papir...pločice su savršene.
Kod ovog postupka je nedostatak što debele ispunjene površine znaju ispasti rupičaste...zbog grupiranja tonera ..ali zato i turbo tanke linije ispadnu super.
Ali naravno fotopostupak je najkvalitetniji
Kod ovog postupka je nedostatak što debele ispunjene površine znaju ispasti rupičaste...zbog grupiranja tonera ..ali zato i turbo tanke linije ispadnu super.
Ali naravno fotopostupak je najkvalitetniji
meni će sad za poćetak biti dobar i taj postupak,ali kada idem sljedeći puta u Varaždin kupit ću par lakiranih ploćica da isprobam fotopostupak..
"cuksi" -> "dino_kc"
-
- Pocetnik na forumu
ma sve je to dobro, ali nikad nisam radio foto postupak, niti vidio kako se to radi. ako pređem odmah na to, trebt će mi masa vremena a neman ga baš na pretek. Nego ako netko radi sa peglama i printerima, može li mi preporučiti sa kojim foto papirom da probam. primjetio sam da nisu svi isti. kad uspijem napraviti ovaj projekt koji sam započeo, onda ću pokušati foto postupkom.
Oko papira ti nemogu ništa savjetovat jer radim foto, ali bilo se pričalo na forumu o papirima. Potraži malo.
Probaj napraviti još jednom s ovim papirom, ali malo duže peglaj. I pusti da se dobro namoči u vodi (10-15 min)
Probaj napraviti još jednom s ovim papirom, ali malo duže peglaj. I pusti da se dobro namoči u vodi (10-15 min)
-
- Pocetnik na forumu
probaosam sa 3 vrste, na jednom mi se isprintaju vodovi sa rupicama, na drugom mi se prilikom peglnja razlije boja (gore nego flomasterom) a treći mi se odlijepi. pokušat ću ga pustiti u vodi kako si rekao, jer ja papir odma počnem skidati čim ga stavim u vodu...
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Da radis foto postupak ne bi imao takvih problema
-
- Pocetnik na forumu
evo napokon mi je uspjelo , vidio sam negdje na forumu da se može koristiti reklamni letak ili novine, bitno je da su sjajne... uzeo sam omot od neckerman novina i ispalo je prilično zadovoljavajuće... sa ovim čudima ipak treba puno prakse, a jednom ću pokušati sa ti slavnim foto postupkom
ja ću sutra probat to,,,samo da nađem neku shemicu a da doma imam dijelove
"cuksi" -> "dino_kc"
Ja radim sa listovima od kalendara.
Ima jedna fora, probajte ko radi transfer metod.
Kada izpeglate plocicu pustite je da se sama ohladi (ne u vodu).
Onda ubacite plocicu zajedno sa papirom u sonu kiselinu (bez hidrogena!)
Posle par minuta drmanja papir ce sam otpasti. Meni bar otpada ovaj
Pincetom izvucete papir ili nekoliko parcica ako se pocepa.
Sav toner ostane na bakru, na papiru - nista.
Sad samo sipate hidrogena koliko treba i nagrizete plocicu.
Ajd kad neko proba neka kaze da li je uspeo i sa kojim papirom, ja koristim JAT-ov kalendar od prosle godine
Sa folijama i fotopapirom nisam imao nikakve rezultate, uvek se razlivalo ili prenosilo pola-pola.
Ovako ispadne extra.
Ima jedna fora, probajte ko radi transfer metod.
Kada izpeglate plocicu pustite je da se sama ohladi (ne u vodu).
Onda ubacite plocicu zajedno sa papirom u sonu kiselinu (bez hidrogena!)
Posle par minuta drmanja papir ce sam otpasti. Meni bar otpada ovaj
Pincetom izvucete papir ili nekoliko parcica ako se pocepa.
Sav toner ostane na bakru, na papiru - nista.
Sad samo sipate hidrogena koliko treba i nagrizete plocicu.
Ajd kad neko proba neka kaze da li je uspeo i sa kojim papirom, ja koristim JAT-ov kalendar od prosle godine
Sa folijama i fotopapirom nisam imao nikakve rezultate, uvek se razlivalo ili prenosilo pola-pola.
Ovako ispadne extra.