TwoWay Thing - Dvosmjerni GSM Kontroler

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

23101988 wrote:ali me zanima ti imaš 2 releja
a tam piše još relej c i d
a jedna lemna točka
kak to
to šta se tiče crvenih točki u čeme je bit i čeme služe
ne kužim to o magnetu
jel mogu spojit sve il sam te
1. C i D releje ces spojiti naknadno kad napravis uredjaj, tad cu ti pojasniti

2. Zaboravi na crvene tackice, samo kupi releje (one sto sam im gore napisao oznaku) i zalemi ih.
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by 23101988 »

u redu je to
ali neznam di uzet te releje
idem googlat pa ni tam ga nema
otkud si ti točno
da zna jel mi blizu za skočit kupit
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Zdravo,

Kupi ih sa www.chipoteka.hr

Ne znam sta si trazio na google, ali kad ukucas RAS-1210 dobijes MILION STRANICA sa tim relejom.
Kvizak_Hadarak

hex AT commands

Post by Kvizak_Hadarak »

problem je jednostavan slusaj evo naredba AT+CGMI kako je posaljes
mislim ne saljs seriski hex vrijednost slova a koja ja 0x41 zatim T pa + pa dalje
mislim ako me kontas isto kod tastature svako slovo ima svoj hex kod jebiga ajd ako ne skontas probat cu boje objasniti
vozdra GOGA :roll:
Kvizak_Hadarak

zaboravi

Post by Kvizak_Hadarak »

sorry zaboravi ti reci sta je me nerviralo mislim kad pitas pa cojek vraga mu kada u nekoj rutini trebas neku pod rutinu ili ti labelu kosto neki zovu a ona se nalazi ispod ne moras djaba pisati ispod GOTO podrutina ta linija nije potrebna dalje da bi sacuvao neke bitove u varijabli a ostale ocistio koristi maske to je kod onog asm fila GSM kontroler ti si 6 puta koristio bcf varijabla,bit mogao si jednostavno ucitati broj oblika
movlw B'00010101' jedinice predstavaljaju bitove koje oces da sacuvas u varijabli zatim uradis
andwf vaerijabla i to je to a ne 6 linija misli druga stvar je sto nisi pravio univerzalnu delay rutinu npr 10 us i 10ms i samo im saljes sadrzaj w registra koji gopvori koliko wx10us ili wx10ms mislim koristis puno skokove gore dole mislim setas puno po program ne da ne valja ali nije pregledno to je samo dio ajd nemoj sta zamjeriti to je samo prijateljska sugestija za produktiviniji kod
vozdra GOGA 8)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Pa ti imas disasemblirani kod, nemas izvorni zato ti se pojave te budalastine. Istina u staroj verziji sam ovaj dio napravio i vise se na njega nisam nikad ni vratio da bi ga optimizovao. U starom GSM Kontroleru optimizacija nije bila toliko potrebna.

Code: Select all

;***** Program koji ukljucuje svih 6 uredjaja odma *****

AllOn
	bsf	stpB, 0		; pali 1
	bsf	stpB, 1		; pali 2
	bsf	stpB, 2		; pali 3
	bsf	stpB, 3		; pali 4
	bsf	stpB, 4		; pali 5
	bsf	stpB, 5		; pali 6
	CALL	SavDevs		; snimi u eeprom promjene !
	CALL	Startu1		; postavi pinove na portb !
	RETURN			; vrati se...

;***** Program koji iskljucuje svih 6 uredjaja odma *****

AllOff
	bcf	stpB, 0		; gasi 1
	bcf	stpB, 1		; gasi 2
	bcf	stpB, 2		; gasi 3
	bcf	stpB, 3		; gasi 4
	bcf	stpB, 4		; gasi 5
	bcf	stpB, 5		; gasi 6
	CALL	SavDevs		; snimi u eeprom promjene !
	CALL	Startu1		; postavi pinove na portb !
	RETURN			; vrati se...
Na to si mislio ja vjerujem :-)
buco

Post by buco »

@Trax "Pa ti imas disasemblirani kod, nemas izvorni zato ti se pojave te budalastine. " ??
Pa te "budalastine" se i nalaze u izvrsnom kodu , tako ga je diasembler i predstavio !!!!! Nisu one [ budalastine] proizvod disasemblera vec rezulatat macroasemblera i naravno 99,9% onog tko pise "source code" ,. Textualni "prevodioc" [ u principu , oli ti assembler ] naredbi je toliko "prost" u svojoj jezgri da on u pravilu nemoze unijet neke posebne "promijene" kod generiranja izvrsnog koda, kao sto to mogu krosscompileri iz visih prg jezika u izvrsni kod. Iz svega toga meni nije jasna gore izrecena recenica ?? a tebi ?? Dali ces ti registrima [ i portovi su registri ] dodijelit "imena" , upotrijebit macro naredbe ili "include" rutine, to nista ne mijenja ono najvaznije a to je rezultat oli ti izvrsni kod , kad je assembler u pitanju , to svi znamo i uci se u prvoj lekciji o bilo kakvom programiranju u assembleru. Ono sto si i napisao to je diassembler i pokazao i tu nema rasprave 100% , sad dal ti se to svidja ili ne ili to je druga stvar ali to si ti napisao to nije pogreska koju je na bilo koji nacin mogao unijeti assembler [ cak ni publik crosscompiler] . Ljudi cesto grijese koristeci macro naredbe zamijenjujuci ih za rutine . Neki put u zelji za jako dobrom " preglednosti" naseg izvornog koda izgubimo iz vida temelj izrade finalnog "proizvoda" , izvrsnog koda .To je kratak i efiksan izvrsni kod , mozda je to bio uzrok takvom nacinu upravljanja portovima [ portom] .??
@Kvazi... gotovo svakom ces izvrsnom kodu nakon diassembliranja nac poneku zamijerku i to ne treba da "uzbudjuje" previse onoga tko je pisao izvrsni kod kao ni onoga tko je to malo odlucio "prgledat" . Ja mislim da nema idealno "napisanog" izvrsnog koda [ mislim na assembler , krosscompileri su tema za sebe] . Bitno je samo da te "greske" nisu proizvod pristupa nacinu rijesenja problema koji je sam po sebi "greska" .
Npr prigovor izvornom kodu da nije kreiarao delay rutinu/e za kasnjenje
u izvrsnom kodu su upravo "greske" nacina rijesavanja problema , sto ne znaci da onaj tko je pisao izvorni kod nije izvrsio kvalitetnu redukciju koda , ali ocito da problem ovdije nije u redukciji vec u koncepciji !!! Sad imamo lijep primjer na kojem se svi oni koji vole assembler mogu poucit iz prakse sto znaci i koliko je vazan pristup nacinu rijesavanja problema tj sama njegova definicija. Cesto je puno vaznija od gresaka kod redukcije izvornog koda .
U sakom slucaju ovakve su stvari [ analiza izvrsnog koda] dobro dosle kako za raspravu jos i vise za edukaciju svih zainteresiranih.
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ma okej je sve to. Greska moja, pisem jedno a mislim drugo. Mislio sam za onaj dio gdje se naidje na GOTO LABELA a labela bude odma ispod, i u izvornom kodu bude ispod ali to je rezultat premjestanja dijela koda sa jednog mjesta na drugo pa da se ne desi da zaboravim i taj GOTO ubaciti i da program krene u pogresnom smjeru.

Sto se tice onih pauzica, nisu mi uopste bile bitne i nisam htio da odvajam vrijeme na racunanje bespotrebno idealno tacnih pauza. Ako imate zgubidan-vremena, napisite ih i ja cu ih rado ubaciti u program.

@Kvazi: Sto se tice X pozivanja neke pauze, jednostavno ne vidim gdje je tu problem, imas pauzu od nekoliko ms i pozoves je nekoliko puta. Ne vidim problem? Skakanje po programu je itekako potrebno u tom slucaju ako hoces da iskoristis neke vec postojece pauze u drugom dijelu ASM programa...
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Hocemo li mi poceti pricati o necemu korisnom na ovom forumu, konacno?

Mozda da damo neke ideje o nekom projektu pa da se sta konkretno uradi? Blebetati mozemo do kraja zivota... 8)
buco

Post by buco »

Meni se cini da ti bas i nije drago sto smo "popricali" o tim "greskama ". Po meni one nisu proizvod gubljenja vremena ili ne vec stvar koncepcije .
Ja sam u prethodnom replayu i rekao da su one samo dobar primjer za raspravu o tim temema.
A sto se tice "ajmo nesto radit " bilo je pokusaja ali kako smo informirani sad je vrijeme ispita i to ce se odlozit do daljneg , ako sam te dobro razumio ?? Ja sam pomislio da cemo jos nakon pregleda 2wayT koda pocet nesto radit oko toga .... jer se tamo ima sto radit . Cak sam dao i prijedloge u analizi koda 2wayT ali nikakav konkretan odgovor na prijedloge nisam dobio ?? U jednom od replaya bilo je upitano clanstvo pa tako i admin valjda ?? dali ga zanima projekt [ koji se moze lako nadogradit] jedan mali programator s PIC16F84 itd.. , ali po kolicini odgovora projekti bas i nisu u fokusu clanstva ili je to preskromno i prejadno za cijenjeno clanstvo ?? , to je fakat ali ne samo ovog foruma !!!!!! A kad nesto stavljam "publik" onda to podrazumijeva i source kode , valjda, i naravno dobrodosle sve moguce dorade i prerade i kritike s jednim ciljem da se dobije sto bolji uredjaj i da se , ono najvaznije , usput nesto i naucimo jedni od drugih!! Otpocetka sam za neki projekt oko kojeg bi se ljudi okupili i zajednicki poradili posto nije prosao prijedlog "mikro" programatora mislio sam da ce mozda proc "reparacija" 2wayT projekta i opet nista , i koji to zakljucak covijek moze donijet nakon toga ?? reci ti meni ?? Sto bi to trebalo predlozit da se itko javi ?? Na prijedlog za robota javio sam se i dozivio nesto sto nije bas "neka fora" covijek nije ni odgovorio na najosnovnije pitanje ?? Ja znam samo jedno da sam imao 3 bezuspijesna pokusaja da se "animiraju " ljudi na boardu oko necega i nista , ja mislim da je to za pocetak dovoljno , jer kako vidim mnogi nisu cak ni pokusali sudjelovat u nicemu sto nije vezano uz " ..meni treba ..... gdje da nadjem i sl". A mi smo nekad board [ za sat tv] od takvih cistili tj nisi se mogao ni prijavit bez preporuke itd .. Jer samo tako mozes dat boardu dinamiku , vrhunske rasprave i naravno projekte.Sve ostalo ti ga dodje luk i voda !!! :-)
Pozdrav
PS to je moje trenutno vidjenje stvari u nadi da sam debelo pogrijesio !!
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Upravo sam ispisao veliki post pa sam se na trenutak vratio da vidim sta smo sve do sada diskutovali. Kada sam procitao dosadasnju diskusiju svoj post sam izbrisao. Brisem ga jer ova rasprava pocinje da se vrti u krug.

@buco zahvalan sam ti sto zelis pomoci poboljsanjem 2wayT projekta. Naravno, sve tvoje dosadasnje analize sam uzeo u obzir, i jos cu detaljnije da ih razmotrim cim se budem "vratio" na ovaj projekt i zapoceo ispravke.

Svi ostali koji imaju prijedloge neka ih iznesu na ovaj forum. Za promjenu bi bilo dobro da umjesto: "ne valja ti ovo, ne valja ti ono, moglo bi to bolje..." ustvari izvrsite neke ispravke, dopisete neke ASM rutine kao npr za pauze od nekoliko (ms) i posaljete i kazete "ovo je bolje OVAKO KAKO JA SALJEM" kao sto je to buco uradio. Bio bi vrlo zahvalan kao i svi ostali koji ce nekada da naprave i koriste ovaj uredjaj.

Pozdravljam
buco

Post by buco »

@Trax To je sve OK !!!! i dok ne zapocne rad na pristiglim "prijedlozima za poboljsanje 2wayT " rasprava o njemu se zaista vrti u krug postaje "malo" zamarajuca . Ja obicno pisem veliki post jer valjda imam "manu" da zelim sto bolje pojasnit svoj stav o necemu , a vjeruj mi i malo se i odmorim od "buljenja" u te monitore , asm rutine i sl. Nego sto ti mislis sto je razlog tako malog odziva na ovu nasu diskusiju bar u pocetnoj fazi , iznijeti su konkretni "radovi", podastrti kodovi , uradjena analiza s komentarima da se to lakse prati ali gotovo nikakve reakcije clanstva ?!? Meni osobno je to cudno jer sam posao od pretpostvke da na boardu ima nesto ljudi s kavim / takvim iskustvom u izradi programa za MCUe , cak i za one koji se sluze visim prg jezicima + crosscompileri ta rasprava o rutinama nebi trebala bit nezanimljiva. Vjerojatno si primjetio/li iz mojih replaya da sam cesto pisao o tome i pitao se sto je tomu razlog.Moja zelja nije samo to da mi otvorimo neki zanimljiv [kako kome] projekt , vec najprije da razmijenimo znaja i iskustva a i da se pomogne ljudima koji istinski vole rad sa MCUima [ mislim na izradu programa i sve sto je vezano uz to ] koliko je to moguce .Bez analiza koda publik projekata i rasprave o njima[ nihovim rijesenjima] nema pravog ucenja .
Pozdrav
PS ponasam se kao oscilator , malo malo pa se ponavljam !! :-)
Kvizak_Hadarak

DAVAJ DAVAJ

Post by Kvizak_Hadarak »

okay buco i trax vidim da ste zagrijani za rad pa evo i ja nudim svoje usluge mislim da zapocenmo neki ozbiljan projekat spominjaste robota ili njegovu ruku ili nesto slicno sta god samo recite iskustva se ima na more samo dajte ajd cekam odgovore
best regards GOGA :lol:
buco

Post by buco »

@Kvazi pa ja i sad radim na 2 projekta , kad smo vec kod zagrijavanja . Ne sijecam se robotove ruke ? znam da smo govorili o prepoznavanju objekata pomocu kamere na robotu . Pa reci nam kako si zamislio tu robotovu ruku ugrubo.
Ja nisam nikad radio na robotima opcenito , [ na rukama jos manje ] !!
Pozdrav
Kvizak_Hadarak

for fr*e

Post by Kvizak_Hadarak »

kakav je to projekat za prepoznavanje objekata sa kamerom mislim jeli to nesto za diplomski rad ili je to nesto public staff pa ko radi na tome kako gdje sta ????? ako su vrata normalno otvorena koja godina ste vi uvazeni kolega studija mislim ili ste zavrsili faks ajd cujemo se
vozdra :?
buco

Post by buco »

Pa nikakav projekt ,to s kamerom ,nije bio vec samo kratka razmijena vidjenja . Imas tu na boardu . Tesko da smo kolege ! Ja sam kemicar po struci ! Nego reci nam [napisi] kako si zamislio taj projekt robotove ruke !? po mogusnosti s nekim vecini dostupnim chipovima , jer kod nas je tesko nac cak i neke prastare MCUe a i 99,9% nand flasheva , sramova , nove moderne processore , MCUe, CPLD i FPGA chipove [ a i starije] i sl. valjda to bude doslo za 10--20 godina !!! kad ih zapdnjaci pobacaju na "toksicni" otpad. :-(
Pozdrav
Kvizak_Hadarak

projekti

Post by Kvizak_Hadarak »

pa prvo i ja sam mislio kao prijedlog jedini problem mani sto predstaljva kod takvog projekta jeste zglobovi mislim gabariti software nije nikakav problem kao svima nama ali prokleti hardver gabariti mislim to je glavna fora.... jedno pitanje je li ko od vas radio kakav pozicioner za sat antenu meni treba demodulator sad jeb*** za frek 1GHz mislim to je suludo pricati jer sam ja problem rijesio mjereci jedan stepen koliko je to vremena pa na osnovu toga okrecem antenu medjutim meni treba feedback povratna informacija mislim da li ko ima sta otome ili sorce o C jeziku za SS2 karticu za program faast sat finder ajd vozd :roll: ra
buco

Post by buco »

Pa "auto" pozicioner ako se sijecam dodje oko 250--350 kn ! cak i radi za taj novac. Ti mislis da mjereci nivo signala na demodulatoru tj "uredjaju slicnom gsm lovcu" [ podsijeca me na nekad staru "igru " radio amatera zvanu "lov na lisicu" taj GSM "lovac"] i tako dobijes ima / nema signala tj satelita ali kako ces znat kojeg ?? Opet mijereci vrijeme ili broj okretaja , svejedno !?? mislim da ce to radit kako / tako . Kao univerzalni projekt mislim da ima mana , npr startna pozicija ?? koja kod svih nije ista , pa to mijerenje vremena [ bolje bi bilo broja okretaja// u prijevodu horizontalnog posmaka, jer je valjda radius osovine ili korak zupcanika nepromijenjiva velicina bar ne u Njutnovoj fizici u koju se jos moze strpat taj tvoj projekt ] . A inace postoji jedna mana "univerzalnog sustava" da su svi sateliti [ s kojih se emitira signal za DVB] u nekakvoj "ravnini " [ oko 53% tako nesto ] jer to jednostavno nije tocno pa bi bilo bolje kad vec radis sustav automatskog pozicioniranja da on ima i opciju vertikalnog posmaka !! Takav sustav bio je prije jedno otprilike 15tak godina izlozen na sajmu eletktronike u Pordenone-u imao je zglobni sustav [ mehanicki , vjerojatno uzet iz neke robotove ruke] za pozicioniranje u prostoru , demo rada pozicionera je vrsen na tad modernim analognim reciverima !! Pa eto kad nadjes upravljivi mehanicki zglobi sustav za svoj pozicioner mozda bi mogli prec na robotovu ruku. A sto se "gerbera" ? [ prevedi na ocenarodni] tice i ja bih volio radit na nekim projektima ali , ili je nedostupan HW ili mu cijena nije primjerena mojim mogucnostima !!! A vidim da se raspitujes za C soure kodove ?? To me tjera da pomislim kako bi "tvoj" robot bio produkt 70-90% tudjeg rada i "istrazivanja" , zanimljivo ali nista cudno , i vijerojatno bi "pop**ili" memorije ko u prici a i kakv snazniji stroj od potrebnog , pogotovo za kodove koje je generirao gcc [ ili slican] fr*e licence krosscompiler , jel tako !? kad ti bude dosadno diasembliraj jedan takav izvrsni kod i analiziraj ga ako ne vijerujes.Sijecam se nekih decki iz sat tv koji su htijeli malo brze bit "slavni" pa su svoje emulatore radili koristeci vec znane atmelove i druge freelicence kross compilere , znas onu narodnu "koliko si platio toliko i vrijedi" [ kolko para tolko muzike] jako lose ustiman orkestar kod tih fr*e licence krosscompilera. A ja se bas pitao sto se to tako covijeku zuri i to bas u ne tako jednostavan projekt [ robotova ruka s 5 prstiju , valjda nisi mislio na "klijesta" ?] , bar ne za pocetak upoznavanja, a sad mi je sve jasno i zasto i zbog cega , sto bi predlozio da nisi nasao C source kode za taj "gerber" , super misolovku ??, covijek mora da uci od drugih ali ne da srce rijesenja projekta kopira , sta ti mislis kao buduci strucnjak ili te uce da je to tvoja buducnost , vijerojatno ??. Pa ti najprije napravi nesto skromniji uredjaj od roborove ruke [ s 5 prstiju] kao sto je autopozicioner[ koji si vec zapoceo] hor/ver posmaka , mozda i nadjes kakv C source i za to ?? , nebi nista bilo cudno , pa cemo onda pokusat nac te "gerbere" ili kako se vec zovu "nestrucno" ti dijelovi HW ili sklopovske cijeline.
Pozdrav
Kvizak_Hadarak

velike rijeci nema sta:(

Post by Kvizak_Hadarak »

Posto ste vi uvazeni kolega bili tako 'fini' i dosta toga rekli red je da i ja kazem neke stvari
koje vi pogresno protumaciste pa idemo redom
1.Napraviti demodulato zar ovako iznimnu veliku frek od 1GHz je vrlo vrlo tesko ako bi se
nesto moglo iskoristi iz nekog resivera onda ok super jos bolje a svaki satelit ima svoj kod da kazemo
tj podatak koji tacno definise o kojem satelitu se radi
2.mjerenje svih fizickik velicina je relativno u odnosu na referentnu tacku a ta referentna tacka zbog uticaja okoline je varijabilna
kisa snijeg sunce itd najbolje je naravno mjerenje jacine signala
3.Sateliti se NE nalaze na jednoj ravni nalaze se na jednoj paraboli primjer astra ima vertikali otklon 33,7
dok intelsat ima 28 stepen od astre E ili W opada vertiklani ugao pogledaj sam ako ne vjerujes
naravno da bi bilo dobro da ima vertikalni pomak ali zahtjevamo jos veciteret na samoj cijevi motora ali
to je rjesivo.
4.razlog zasto sam trazio sorce code je kolega sto je SkyStar 2 katrica vrlo mocan i komplikovan modul da kazem
zasto da ja sad izmisljam toplu vodu ono sto ja razumijem jeste da ti meni govoris ne moj koristiti
mikrokontrolere izmisli svoje mislim da bi smo bili u koraku sa vremnom moraju se napraviti neki iskoraci
u tehnologiji neke faze i razdoblja moraju biti preskocene jeli da sad izvodim pojacala sa el cijevima umjesto
sa tranzistorima ili vec OPAMP-ima ne znam vi meni recite
citiram "tvoj" robot bio produkt 70-90% tudjeg rada i "istrazivanja" , zanimljivo ali nista cudno
pa de vi meni recite koliko ste vi udjela imali u bilo kojem vasem projektu mislim ili bilo ko od nas
jeste li vi mozda napravili taj mikrokontroler u nekoj novoj planarnoj tehnologij ne zelim da vrijedjam
ali vi tako govorite recite mi mislim dajte razuman odgovor jeli koristite Pc da programirate MCU
pa nije li jedan dio vaseg projekta zasluzan fucking Microsoft da i njeg pominjemo ili neki programer
koji napravi onaj IC-Prog mislim ne vidim svrhu ove vase recenice eto vi posto ocete da kazete da ne radite
tako da izgleda radite sve sami bas bi volio da vidim vas manualni programator i vas licno izradjeni MCU
i sve ostalo mozda ja i grijesim ali pokazite drugcije..ili pogresno tumacim?????
5.objasnite vi meni ovu recenicu ali stvarno objasnite:
covijek mora da uci od drugih ali ne da srce rijesenja projekta kopira
pa za primjer uzmimo dva satelita napravljena u NASA i SUJUZO ili ESA ili neka treca astro agencija
svi sateliti koji rade u polarnoj ili geostacionarnoj osi rade na isit nacin znaci ako neko treci napravi
satelit koji ima potpuno drugciji dizaj potpuo drugcijie sve ama bas sve osim sto obavlja iste funkcije
vi kazete da je srce takog satelita kopirano odkuda vi to znate mislim ima li to smisal zakljucivati ako
dvije stvari obavljaju istu f-iju to treba da znaci automatski da su kopije jedna druge ili vec
mislim u globalu isto je rjesenje ili smo sad mi to ustanju da izmisljamo nesto totalno novo misim odakle nam
sredstva za tako nesto....
'sta ti mislis kao buduci strucnjak ili te uce da je to tvoja buducnost , vijerojatno ??.
Pa ti najprije napravi nesto skromniji uredjaj od roborove ruke [ s 5 prstiju] kao sto je
autopozicioner[ koji si vec zapoceo] hor/ver posmaka '
Kao prvo vi niste tu da vidite sta mene uce niti sam ja tamo da vidim sta vas uce u ostalom
ja vas nisam vredjao sto se tice vaseg zvanja mislim nije to korektno i fer sa vase strane
vi jednostavo izgleda ocete da kazete da je moje znanje malo ili jos manje mislim ponasate se tako oholo prema svemu
a kako mene uce na mom maticnom fakultetu to valjda ja znam a ne VI u Hrvatskoj tamo sta VI znate
sta ja radim kod doma i sta je moja buducnost mislim ja necu biti nekuturan pa vas poceti da vrijedjam
u ostalom vi meni recite da svo znanje imate o ovom svijetu nije ostvastina nasih predaka ili vi ste
vi sve sami shvatili na svoj nacin i niko nije naucio vas bilo sta mislim kad pisete vi koristite necije
znakove osobe koja izmisli ovo pismo mislim sve sto koristimo osim naseg mozga je tudje:(
nadam se da nisam bio previse strog ali vi ste poceli sa kritikama
best regards to all

:shock: :roll: :lol:
buco

Post by buco »

Sve je to lijepo pobrojano samo kad sam pisao o "kopiranju" tudjeg softwera mislim da sa to jasno i rekao da se to odnosi na robotovu "ruku" i upotrebu rutina crosscompilera sto nema bas puno veze sa ni windowsom ni linuxom isl sustavima , to je "nesto "s potpuno druge razine i to je valjda jasno . Program koji radite za bilo koji programibilni IC je cijelina za sebe i nema nikakve veze s PCem na kojem radite ili operativnim sustavom kojeg koristite na tom racunalu. Ali ima veze jako puno [ i zato su te vrste alata jako popularne kako kod neprofesionalaca tako i profesionalaca ] s razvojnim alatima visih prog jezika[ C ,C++,Delphi ,VB + kroscompiler ] izmedju ostalog i zbog toga sto sadrzavaju velik broj rutina ili slozenijih programa koji rijesavaju oderedjeni problem i pozivom tj "klikom" misa.takvu rutinu /program "ubacimo" u "nas" rad. To je poanta odgovora na vas prijedlog u vezi robotove ruke ! Znate ponovit cu vam opet , sto je fr*e toliko i vrijedi , pa cak i u linuxu [ gdije se kvalitet naplacuje konstantnim ucenjem inace od njega nemate velike koristi , u njegovoj pravoj "velicini"].Ja sam mislio da se nase "druzenje" na boardu treba vrtit oko toga kako koje rutine rade tj kako ih poboljsat , ucinit efikasnijima , kao i neke programske cijeline , a "kopiranje" public C source kodova u neke projekte koji su inicirani bas zato jer smo slucajno pronasli ili imamo te C source kodove za njih inace ih nebi ni pokrenuli .Ja se nadam da me razumijete .Znate tesko da je kopiranje tekovina za kojom trebamo ceznut , tako sam otprilike ja razumio vas odgovor na moju kritiku !? Iako znam osobno da kompanije za proizvodju programibilnih cipova dijele kapom i sakom gomile "rijesenja" problema ako uzmente njihove razvojne alate cak i neke publik ili za skromnih 500-100$$ .I mnogi su ljudi jednostavno time privuceni a glavna je fora to da se koristi kao sto bi oni rekli otprilike "..ta nepresusna baza kreacija ljudskog uma" .Ja sam se naobisao tih stranica [ uglavnom sponzorirane od tih istih proizvodjatja ] i na nadiskutirao oko toga dosta s tim "drustvom" .U svakom slucaju za brz razvoj nekog programa bezveceg poznavanja chipa s kojim radite ti alati su fantazija ali kao svaka fantazija imaju prilicnu cijenu , i covijek je odmah ne otkrije , misli da "stoji na zemlji".

3. Sateliti ! pa mislim da sam rekao da je to uzeto kao neka zamisljena ravan[s padom] jer automatski rotori koji su danas u prodaji uglavnom koriste tu opciju + horizontalni posmak . Mislim da sam vam rekao da bi bilo bolje da za taj posmak koristite velicinu diametra osi [ tj broj okretaja] a ne vrijeme , nivo signala kao primarni senzor koristi vecina profesionalnih uredjaja .
1. pa mislim da to i rade upravo ti low cost automatski rotori , info iz recivera !
2 fizicka velicina s kojom vi radite tj njena tolerancija[ u relativistickim okvirima] je toliko velika za ono sto ste naveli da tesko da ce vam to radit probleme , mozda ako koristite vrijeme[ timing] jer bi motor[ losije kvalitete] mogao i mijenjat broj okretaja/min a tako i predjen put ako bude toplije ili hladnije vrijeme, ali za celicnu osovinu ili zupcanik jos nisam cuo da je promijenila broj zubaca zbog toga sto pada kisa , a dilatacija duzine tj sirine celicne osovine zbog atmosferilija i nije bas tako pogubna na preciznost takvih vrsta uredjaja i te klase .
4. Za Skaystar [2] nisam znao da je tako "strava" , jel unutra STi5518 ili ?Vrlo zanimljiv decoder /descrambler/processor , ali nazalost slabo iskoristen u mnogim uredjajima kao i njegova starija "braca".

Sto se udijela "mog" rada tice na projektima na "nesrecu" uglavnom visok postotak ,"koketirao " sam uglavnom s rutinama za komunikaciju . Imao sam srecu radeci na unikatnim uredjajima [ koji naravno postoje od vise proizvodjatja ali nisu publik niti ce bit njihovi fw, ili neke rutine] gdje nisam imao od koga uzet fr*e s neta rijesenje ili predlozak rijesenja niti su dio i skupljih razvojnih alata .Radeci emiulatore za satelitsku TV imao sam srecu sto sam mogao razmijenit iskustva i neka znaja s vrlo kvalitetnim ljudima kako pri izradi emulatora tako i pri svim onim potrebnim predradnjama vezanim uz poznavanje rada sustava.

Ja se ispricavam ako je moj odgovor izgledao oholo i nekorektno , i naravno ne podcijenjujem nikog kao sto nisu ni mene drugi [ uglavnom].
Kad sam vidio natpis da je zapravo glavni dio robotove ruke [ rutine] uzet kao forma C source koda onda sam osijetio potrebu i da kazem nesto oko takvog nacina "ajmo radit .." i to je sve. Vasa potreba da odgovorite na kritike je razumljiva i jasna i ja se nikad nebih ljutio zbog toga , pa zato smo tu da iznesemo svoja vidjenja i svoje stavove , isto tako da cujemo tudja vidjenja i tudje stavove , svidjalo se to nama i ne .
Pozdrav
Post Reply