Schottky-jeva dioda
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Schottky-jeva dioda
Moze mi tko reci cemu sluzi Schottky-jeva dioda i može li se iskoristiti kao ispravljač ( Za ispravljanje izmjenične struje u istosmjernu). Naime narucio sam te diode sa Vishay-a zato jer imaju najvece struje. Tako bih ja pokusao spojiti 5 dioda od 40A i dobiti ukupnu struju od 200A. Treba mi za aparat za varenje jer sam cuo da je luk puno mirniji, da se lakse i ljepse vari istosmjernom strujom. I kao da ima nekih trikova ako se zamjene + i - da manje iskri ili tako nesto. Unaprijed hvala.
Shottyijeva je brza "obična" dioda.
Evo malo više o njoj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schottky_diode
Mogao si rađe uzeti neke obične tipa 1N4100X
koje koštaju 50lipa
Evo malo više o njoj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schottky_diode
Mogao si rađe uzeti neke obične tipa 1N4100X
koje koštaju 50lipa
Last edited by CyberSky on 03-06-2006, 19:56, edited 2 times in total.
Schottky diode izdrže jake struje s manjim gubicima jer im je pad napona manji od silicijskih dioda.
Za schottky pad napona iznosi obicno oko 200mV (s malim varijacijama ovisno o struji), dok silicijske diode imaju pad od 600 do 700mV.
Schottki su i daleko brže od silicijskih dioda zbog samo jednog N-dopiranog kristala i nosioca N tipa.
Dioda se može izraditi s puno majnom površinom junction-a i ima puno manji reverzni kapacitet, što joj također povećava brzinu.
Najveća mana im je što ne podnose visoke reverzne napone, možda najviše do 60ak V što je neka granica upotrebljivosti za varaparat. (ne ukljucujuci SiC i dijamantne schottkye koji izdrze puno vise napone).
Za ispravljanje varaparata ti treba graetz od barem 200-300A (ovisno o snazi aparata) po diodi,
i veliko hladilo za sve.
Pri DC varenju se elektroda spaja na negativni pol tako da elektroni 'otpuhuju' vaporizirani metal i sprjecavaju ljepljenje elektrode.
(Probao sam to na grafitnom rezacu folije, neznam koliko je vazno za lucno varenje)
Za schottky pad napona iznosi obicno oko 200mV (s malim varijacijama ovisno o struji), dok silicijske diode imaju pad od 600 do 700mV.
Schottki su i daleko brže od silicijskih dioda zbog samo jednog N-dopiranog kristala i nosioca N tipa.
Dioda se može izraditi s puno majnom površinom junction-a i ima puno manji reverzni kapacitet, što joj također povećava brzinu.
Najveća mana im je što ne podnose visoke reverzne napone, možda najviše do 60ak V što je neka granica upotrebljivosti za varaparat. (ne ukljucujuci SiC i dijamantne schottkye koji izdrze puno vise napone).
Za ispravljanje varaparata ti treba graetz od barem 200-300A (ovisno o snazi aparata) po diodi,
i veliko hladilo za sve.
Pri DC varenju se elektroda spaja na negativni pol tako da elektroni 'otpuhuju' vaporizirani metal i sprjecavaju ljepljenje elektrode.
(Probao sam to na grafitnom rezacu folije, neznam koliko je vazno za lucno varenje)
Znam da mi treba Graetz 200-300A ali ja ga zelim napraviti od ovih dioda jer mi se vise isplati tj one su besplatne a graetzov spoj bi morao kupiti, usto on jos i kosta. Znaci mogao bi napraviti ovo sto sam gore rekao graetzov spoj sa vise dioda kako bi postigao da ukupna struja bude 200A sto je po mom misljenju dovoljno jer varim strujom 150-170A
Cuj u zivotu treba malo i riskirat. Ne kazem da bi se trebao spojiti direktno na 220V pa da ti nebi nista bilo, ali pri naponu od 40-50 V AC i struji 150A nece ti nista biti ( moze malo drmuckat). Nego jos nisam spomenuo kad varis zapravo radis kratki spoj pa dolazi do pada napona. Tako prilikom varenja napon pada na nekih 30-ak volti. I molim te da ne idemo u daljnju raspravu, ja samo zelim da mi neki iskusniji elektronicar kaze ono sta sam gore pitao jer bi volio probat (ako je moguće).
Ugh...@Početnik jesi li ti svijestan da te 0.025A može ubiti!
Uostalom neka lupaju.
@pocetnik, pri tolikim strujama jedina opasnost je eksplozija dioda (ukoliko probiju, pregriju se i sl).
Termalnu disipaciju racunas prema padu napona diode i struji kroz nju.
U graetzu imas 2 istodobno vodece diode od kojih svaka ima pad napona od (uzmimo) 300mV
pomnozeno sa strujom 200A dobivas 60W po diodi.
Treba ti poveliko hladilo s fanovima da odvede veliku kolicinu topline u duzem razdoblju.
Ako mislis bilo sto ozbiljno raditi preporucam ti da nabavis nekoliko pravih 'stud mount' dioda, nemoraju biti ni schottky (radi cijene, za malo vise disipacije ces se moci pobrinuti) za barem 300A.
Jos jedan problem kod schottkyja je nizak reverzni napon, za varaparat ti treba barem 60ak V.
Daj mi ime tih dioda sto si samplao da vidim datasheet (napon, kakvo je kuciste i sl.)
Sumnjam da bi te 40amperske prezivjele, zbog current sharinga a i zbog vjerojatnog TO247 kucista koje ce se vjerojatno pregrijavati pri tolikim disipacijama.
Kuciste mora biti fizicki masivno i imati poveliku povrsinu za prijenos topline.
- MladaNada
- Stariji član
CyberSky wrote:@Početnik jesi li ti svijestan da te 0.025A može ubiti!
Ako firkragg nece komentarisati , ja hocu:
Dakle , 0.025 A PREKO SRCA te moze ubiti , a da bi do srca dosla struja , treba proci kroz dio tijela , koji ima odredjen otpor. Otpor je dovoljno velik da te nista ispod 50V ne moze povrijediti. Omov zakon
-
- Pravo uznapredovao :)
Re: Schottky-jeva dioda
istosmjerni aparati ti omogucuju puno lakse zavarivanje, bazne elektrode EVB i aluminij nemozes uopce varit izmjenicnim, pocincani predmeti se puno lakse vare ,ima i mogucnost zamjene + i - kod varenja navedenim elektrodama, aluminij mozes varit jedino ako je elektroda na +, itd.pocetnik wrote: Treba mi za aparat za varenje jer sam cuo da je luk puno mirniji, da se lakse i ljepse vari istosmjernom strujom. I kao da ima nekih trikova ako se zamjene + i - da manje iskri ili tako nesto. Unaprijed hvala.
Problem je u tome da diodama neces postic nista, neznam zbog cega, ali ima nesto u orginalnim agregatima. Ja prije nego sto sam kupio invertorski aparat, koristio sam se klasicnim izmjenicnim i zbog nemogucnosti varenja baznih elektroda, ugradio sam ispravljac sastavljen od 3 gretza po 50A, veliki hladnjak i ventilator, stvarno puno posla, ali sa baznim elektrodama nisam mogao variti ni preko ispravljaca.
Pozdrav
Vjerovatno je potreban i (ogroman) filerski kondenzator ili sl, iako mi se tu cin da bi zbog prevelike energije konda vrh elektrode eksplodirao pri kontaktu zbog prevelikog impulsa struje.
Moj stari profesor je sastavio jedan takav ispravljac od stud dioda, neznam kakve su bile performanse ali izgleda da ipak poboljsava varenje...
Moj stari profesor je sastavio jedan takav ispravljac od stud dioda, neznam kakve su bile performanse ali izgleda da ipak poboljsava varenje...
-
poboljsava varenje ali skoro pa neprimjetno i to samo sa klasicnim elektrodama, mislim da je potrebna velika struja kod kontakta, svi orginalni istosmjerni agregati su Mrcine. Ako bi islo sa nekakvim dodatnim filterom, debljina zice u njemu nebi smjela biti tanja od 10mm2. To su samo predpostavke, pa mislim da mu se ne isplati upustati u tu avanturu.
-
Bio je vec topik, covjek je pitao sto bi mogao napraviti s transformatorom iz mikrovalne pecnice (MOT). Trafo je preslab za lucno varenje (bila bi potrebna barem 2-3) ali za punkt (spotwelder) ima i suvise snage
MOT-u se izbije 2-kilovoltni sekundar i namota se debela zica, te se spaja direktno na elektrode.
Ako treba prekidati napajanje to se radi ha mreznoj strani trijakom ili relejem.
Ugl. dovoljan ti je bilo koji transformator snage vece od 500W, na koji namotas nekoliko namotaja (dovoljan je napon od nekih 4-6V) uz struju od par stotina ampera.
Bez tungsten elektroda tesko ces nesto postici, trebaju ti bas dva ljepa komada volframa koje ces montirati na nekakve dvije poluge (pogledaj link).
http://tesladownunder.com/LowVoltagePow ... Spotwelder
Pogledaj i 'low voltage supply using MO' za premotavanje MOT-a.
Bakrene elektrode bi se vjerojatno zavarile zajedno s predmetom; moraju imati puno vise taliste.
Ako postoji kondenzator onda je varenje vjerovatno prilicno eksplozivno, neznam kako bi ti se svidio osjecaj da ti 500J eksplodira 30cm od ruke..
MOT-u se izbije 2-kilovoltni sekundar i namota se debela zica, te se spaja direktno na elektrode.
Ako treba prekidati napajanje to se radi ha mreznoj strani trijakom ili relejem.
Ugl. dovoljan ti je bilo koji transformator snage vece od 500W, na koji namotas nekoliko namotaja (dovoljan je napon od nekih 4-6V) uz struju od par stotina ampera.
Bez tungsten elektroda tesko ces nesto postici, trebaju ti bas dva ljepa komada volframa koje ces montirati na nekakve dvije poluge (pogledaj link).
http://tesladownunder.com/LowVoltagePow ... Spotwelder
Pogledaj i 'low voltage supply using MO' za premotavanje MOT-a.
Bakrene elektrode bi se vjerojatno zavarile zajedno s predmetom; moraju imati puno vise taliste.
Rastavi jedan i vidipoboljsava varenje ali skoro pa neprimjetno i to samo sa klasicnim elektrodama, mislim da je potrebna velika struja kod kontakta, svi orginalni istosmjerni agregati su Mrcine. Ako bi islo sa nekakvim dodatnim filterom, debljina zice u njemu nebi smjela biti tanja od 10mm2. To su samo predpostavke, pa mislim da mu se ne isplati upustati u tu avanturu.
Ako postoji kondenzator onda je varenje vjerovatno prilicno eksplozivno, neznam kako bi ti se svidio osjecaj da ti 500J eksplodira 30cm od ruke..