prvo se oduzme od 5V - 1,41 (pad napona na diodama) a onda se množi sa 1,41 pa dobiš priblićno 5,0619Vvolter wrote: 5V*1.41=7.05V - cca 0.7 pod diodi iznosi cca 5.65V
Nepoznati trafo
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Nepoznati trafo
-
- Pravo uznapredovao :)
OK, ako je tako, drago mi je da mi je neko napisao sta se radi prvo, (oduzima, pa mnozi), meni je na "prvu" bilo logicno ono sto sam napisao, ali nisam bio siguran zato sam na kraj stavio "?".
momci, amplituda izmjeničnog napona od 5 V je 7,1 V i samo od te vrijednosti se može oduzimati pad napona na diodama. Ono što instrument mjeri je efektivna vrijednost.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
@hartmann
Koje trošilo/a misliš napajati ovim ispravljačem?
Koje trošilo/a misliš napajati ovim ispravljačem?
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
-
- Pravo uznapredovao :)
u "spamasmo" covjeku temu o trafou (moderatori neka prebace u neku drugu temu ako ima potrebe), ali moze li sad neko definitivno reci da li se prvo 5V mnozi sa 1.41 da se dobije amplituda od 7.05V kao sto sam napisao, pa tek onda od 7.05V oduzimaju padovi napona na diodama pa se dobiva 5.65V ili kao sto kolege 78L05 i mega162 govore prvo od 5V oduzimanje pada napona od 1.4, pa tek onda mnozenje sa 1.4V pa se dobiva 5.065. iz ovog whitehead-ovog komentara ispade da sam ja upravu ali opet neznam. pitanje jeste trivijalno i mozda nekome smijesno, ali evo nas trojica nikako da se usaglasimo koje upravu.
a probajte to sebi grafički prikazati i sve će biti jasno...
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Niste mi spamovali temu, taman da i ja nešto pametno pročitam/naučim.
Ispravljač sam mislio sam ga koristi za neko sobno homemade pojačalce, a ako se pokaže kako treba možda se bude koristilo i za stari SparkLan wireless AP, koji stoji ispravan ali bez ispravljača...
Ispravljač sam mislio sam ga koristi za neko sobno homemade pojačalce, a ako se pokaže kako treba možda se bude koristilo i za stari SparkLan wireless AP, koji stoji ispravan ali bez ispravljača...
Ako želiš tako neku elektroničku spravu s tim napajat moraš imat stabilizator napona.
Pozz
Pozz