Projektovanje PCB-a arhitektura i praksa
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Kao prvo pozdrav svima na forumu
Slucajno cuvam nekoliko (ma ne samo nekoliko..i vise), starih PCB-a sto od mojih
videorecordera koji su jednostavno "ubili" moji ukucani, sto od recordera koji sam
ih kupio na buvljaku za po 2-3 eura, radi kutije "karoseriju", napajanja....., pa
gledajuci na njih uvideo sam (na nekim), japanskim, korejskim - (nemojte me drzati za rec
da je to pravilo kod njih vec samo slucajnost na ono sto ja sam video), dve vrste
planiranja konstrukcije vodova PCB-a.
- Prvi princip projektovanja - prostiranje Cu vodove po PCB-a sa tankim vodovima do
elemenata i soodvetnih "ostrvca" za lemljenje,
http://img440.imageshack.us/img440/2155/dsc00097s.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- Drugi princip projektovanja - vodovi potpuno pokrivaju PCB, pa izmedju njih tanko
erodiran Cu (distanca izmedju vodovima), kako ne bi bilo spoja
http://img190.imageshack.us/img190/8941/dsc00095db.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovim hocu da se kratko proanalizira na forumu prednost i nedostatke Prvog i Drugog
principa projektovanja PCB-a, (NE UZIMAJUCI u obzir razne alatke Eagle, Protel,....
pa jednoslojna pa viseslojna stampa, metalizacija preodnih rupica i t.d. vec samo
nacin jednog i drugog projektovanjava prednosti i nedostatci.
Na ovo me potstaklo (ako sam se dobro izrazio), post na ovom forumu od ranko 92
Radio Smetnje,
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... ispravljac+" onclick="window.open(this.href);return false;
radio+smetnje ,,,
pa japek, pedja089 strucno sudjeluju sa svojim sugestijama o sanaciji problema
napominju cinjenicu oko uA723(LM723), 741, koji su skloni samooscilacijama Hz pa
kako kondenzatorima to popraviti i ...., a naj ekvatantan primer je G-na kizo i G-na
InTheStillOfTheNight » 06-12-2009, 20:45 "Strujni izvor 0-50A" strana 5 bas oko
"fenomena debljih vodova" "kafez" i krug GND-ja oko problematicnog elemenata
sklonom samooscilacijama "Upliv" Hz
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... o&start=75" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadam se da mi necete zameriti na presirokim tekstom i Vi i Admin., ali prema
meni morao sam dati smjer ka citatima ovih ljudi cije znanje veoma cjenim.
Na kraju sve se svodi da ponovim:
Kratko proanalizira na forumu prednost i nedostatke Prvog i Drugog
principa projektovanja PCB-a, (NE UZIMAJUCI u obzir razne alatke Eagle, Protel-e,....
pa jednoslojna pa viseslojna stampa, metalizacija preodnih rupica i t.d. vec samo
Poz.
Slucajno cuvam nekoliko (ma ne samo nekoliko..i vise), starih PCB-a sto od mojih
videorecordera koji su jednostavno "ubili" moji ukucani, sto od recordera koji sam
ih kupio na buvljaku za po 2-3 eura, radi kutije "karoseriju", napajanja....., pa
gledajuci na njih uvideo sam (na nekim), japanskim, korejskim - (nemojte me drzati za rec
da je to pravilo kod njih vec samo slucajnost na ono sto ja sam video), dve vrste
planiranja konstrukcije vodova PCB-a.
- Prvi princip projektovanja - prostiranje Cu vodove po PCB-a sa tankim vodovima do
elemenata i soodvetnih "ostrvca" za lemljenje,
http://img440.imageshack.us/img440/2155/dsc00097s.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- Drugi princip projektovanja - vodovi potpuno pokrivaju PCB, pa izmedju njih tanko
erodiran Cu (distanca izmedju vodovima), kako ne bi bilo spoja
http://img190.imageshack.us/img190/8941/dsc00095db.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovim hocu da se kratko proanalizira na forumu prednost i nedostatke Prvog i Drugog
principa projektovanja PCB-a, (NE UZIMAJUCI u obzir razne alatke Eagle, Protel,....
Na ovo me potstaklo (ako sam se dobro izrazio), post na ovom forumu od ranko 92
Radio Smetnje,
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... ispravljac+" onclick="window.open(this.href);return false;
radio+smetnje ,,,
pa japek, pedja089 strucno sudjeluju sa svojim sugestijama o sanaciji problema
napominju cinjenicu oko uA723(LM723), 741, koji su skloni samooscilacijama Hz pa
kako kondenzatorima to popraviti i ...., a naj ekvatantan primer je G-na kizo i G-na
InTheStillOfTheNight » 06-12-2009, 20:45 "Strujni izvor 0-50A" strana 5 bas oko
"fenomena debljih vodova" "kafez" i krug GND-ja oko problematicnog elemenata
sklonom samooscilacijama "Upliv" Hz
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... o&start=75" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadam se da mi necete zameriti na presirokim tekstom i Vi i Admin., ali prema
meni morao sam dati smjer ka citatima ovih ljudi cije znanje veoma cjenim.
Na kraju sve se svodi da ponovim:
Kratko proanalizira na forumu prednost i nedostatke Prvog i Drugog
principa projektovanja PCB-a, (NE UZIMAJUCI u obzir razne alatke Eagle, Protel-e,....
Poz.
Pozdrav i tebi.
Nije to tako projektirano radi prednosti i nedostataka, već radi nekih pravila o projektiranju. Tamo gdje protječe mala struja ili je visoke frekvencije rade se tanki i kratki vodovi, a gdje protječe velika struja rade se široki vodovi. Ako je na pločici velika homogena površina u kojoj ima područja sa tankim vodovima, ta površina najčešće služi kao masa. Najčešće se nalazi u sklopovima koji rade na visokim frekvencijama ili u kojima može doći do oscilacija. U nekim slučajevima velika površina se ostavlja i da se uštedi kiselina za jetkanje, jer nema potrebe skidati bakar. Također, ako se polčica izrađuje (glođe) CNC-strojem, onda je nepraktično i neekonomično skidati bakar tamo gdje nije nužno.
Nije to tako projektirano radi prednosti i nedostataka, već radi nekih pravila o projektiranju. Tamo gdje protječe mala struja ili je visoke frekvencije rade se tanki i kratki vodovi, a gdje protječe velika struja rade se široki vodovi. Ako je na pločici velika homogena površina u kojoj ima područja sa tankim vodovima, ta površina najčešće služi kao masa. Najčešće se nalazi u sklopovima koji rade na visokim frekvencijama ili u kojima može doći do oscilacija. U nekim slučajevima velika površina se ostavlja i da se uštedi kiselina za jetkanje, jer nema potrebe skidati bakar. Također, ako se polčica izrađuje (glođe) CNC-strojem, onda je nepraktično i neekonomično skidati bakar tamo gdje nije nužno.
Re: Projektovanje PCB-a arhitektura i praksa
Nisam ekspert po pitanju elektronike, moja je specijalnost druga ali ipak
iz tehnickih nauka, nisam na "razini" da lomim koplja sa nekim strucnjakom
ove oblasti nauke, a pogotovo ne sa nekim ekspertom, oko ove problematike.
Ovako pocinjem ne radi Vas, jer po "MIRISU" mog pitanja i ..., Vi ste prekompetentni da
ocenite (sa ili (s kim) imate posla), mislim na mene, nego radi "kratkog spoja" za koji
znaju samo administratori foruma i oni koji su stigli procitati prvi odgovor posta
pre "DELETE" od strane administratora.
U odnosu na vas post:
Predovoljno objasnenje za mene, pogotovo radi fakta koji moram da priznam da ste mene
usmerili u kom pravcu se nalazi odgovor mog pitanja, aproksimirajuci stvari ne vase recenice, vec
i rijeci.
Slazem se sa vama i oko fenomenu stednje radi kiseline (velika serija usteda).
Svestan sam bio pravila oko malih (kratkih) vodova, visoka Hz, stvaranje "kafeza" oko
elemenata GND-om skloni samooscilovanju - Druga vasa recenica i naravno.. SLAZEM se sa vama.
U pravu ste i oko pitanja upotrebu laserske ili ... tehnogije, upravljani-aplicirane
preko CNC strojeva, naime u nesluzbenim prostorijama povecao "ZOOM" 30X, ne preko
software-a nego uredom i nisam nasao tragove erozije stroja ako je uopste to stroj radio
mozda se radi o erozija kiselinskog sustava, a mozda se radi i o tako fino podeseni las.
snop kome nalaze software CNC-u da radi mili, micro nano metara ulazeci u dubinu osnovnog
materijala.
Sta ce tebi ovo sprenger-u, sigurno se pitate, da neces neku naucni trud ?
Odgovor: Necu naucni trud jer nisam toga sposoban iz ove oblasti, naime iscrtao jedan PCB
AutoCad-om po mom vidzjenu stvari, mislim arhitekturu i citiram Vasu rec
"principi projektovanja PCB-a", dve verzije jedna je kako na pocetku mog posta postavljeno
po "-prvom principu" a drugo je mesavina prvog i drugog principa sa zakonitostima izneti
u vasoj drugoj recenici Radi se o jednom dooooobro poznatom projektu, casopisa ELEKTOR DE.
Posebno zahvaljujem se tebi, a pozdrav svima .
Ja sam veoma zadovoljan foruma http://www.elektronika.ba/" onclick="window.open(this.href);return false;, pa bih sve Vas zamolio da
razumete entusijazam, hobi kako god hocete nazovite to, i da prihvatite ljude kao mene.
Svestan sam pravila foruma,mada sam nov, i nemojte izbaciti nas kao "tehnoloski visak",
bar za mene pre vremena dok sam ne zakljucim da treba otici od ovog dobrog foruma.
Postovani smesko, sve zaboravi al ovo je najbitno,
ponavljam: mene usmerili u kom pravcu se nalazi odgovor mog pitanja, aproksimirajuci stvari !
Mislim da se netreba izvinjavam radi jezicnih gresaka, razumecete to.
Hvala jos jednom
pozz
iz tehnickih nauka, nisam na "razini" da lomim koplja sa nekim strucnjakom
ove oblasti nauke, a pogotovo ne sa nekim ekspertom, oko ove problematike.
Ovako pocinjem ne radi Vas, jer po "MIRISU" mog pitanja i ..., Vi ste prekompetentni da
ocenite (sa ili (s kim) imate posla), mislim na mene, nego radi "kratkog spoja" za koji
znaju samo administratori foruma i oni koji su stigli procitati prvi odgovor posta
pre "DELETE" od strane administratora.
U odnosu na vas post:
Predovoljno objasnenje za mene, pogotovo radi fakta koji moram da priznam da ste mene
usmerili u kom pravcu se nalazi odgovor mog pitanja, aproksimirajuci stvari ne vase recenice, vec
i rijeci.
Slazem se sa vama i oko fenomenu stednje radi kiseline (velika serija usteda).
Svestan sam bio pravila oko malih (kratkih) vodova, visoka Hz, stvaranje "kafeza" oko
elemenata GND-om skloni samooscilovanju - Druga vasa recenica i naravno.. SLAZEM se sa vama.
U pravu ste i oko pitanja upotrebu laserske ili ... tehnogije, upravljani-aplicirane
preko CNC strojeva, naime u nesluzbenim prostorijama povecao "ZOOM" 30X, ne preko
software-a nego uredom i nisam nasao tragove erozije stroja ako je uopste to stroj radio
mozda se radi o erozija kiselinskog sustava, a mozda se radi i o tako fino podeseni las.
snop kome nalaze software CNC-u da radi mili, micro nano metara ulazeci u dubinu osnovnog
materijala.
Sta ce tebi ovo sprenger-u, sigurno se pitate, da neces neku naucni trud ?
Odgovor: Necu naucni trud jer nisam toga sposoban iz ove oblasti, naime iscrtao jedan PCB
AutoCad-om po mom vidzjenu stvari, mislim arhitekturu i citiram Vasu rec
"principi projektovanja PCB-a", dve verzije jedna je kako na pocetku mog posta postavljeno
po "-prvom principu" a drugo je mesavina prvog i drugog principa sa zakonitostima izneti
u vasoj drugoj recenici Radi se o jednom dooooobro poznatom projektu, casopisa ELEKTOR DE.
Posebno zahvaljujem se tebi, a pozdrav svima .
Ja sam veoma zadovoljan foruma http://www.elektronika.ba/" onclick="window.open(this.href);return false;, pa bih sve Vas zamolio da
razumete entusijazam, hobi kako god hocete nazovite to, i da prihvatite ljude kao mene.
Svestan sam pravila foruma,mada sam nov, i nemojte izbaciti nas kao "tehnoloski visak",
bar za mene pre vremena dok sam ne zakljucim da treba otici od ovog dobrog foruma.
Postovani smesko, sve zaboravi al ovo je najbitno,
ponavljam: mene usmerili u kom pravcu se nalazi odgovor mog pitanja, aproksimirajuci stvari !
Mislim da se netreba izvinjavam radi jezicnih gresaka, razumecete to.
Hvala jos jednom
pozz
- Feko
- Stariji član
mama mija šta napisa 

Čitajući, što je napisao velecijenjeni kolega "sprenger", nabacivajući strane izraze,
u svojoj temi, koju čitatamo i mi "sitna buranija", a nikako da razaznamo
smisao kolumne. Glede toga, bilo bi uputno da velecijenjeni kolega "sprenger" prevede
svoje izraze, koji stanuju i u Klaićevom Riječniku stranih riječi.
Prvi i drugi princip projektiranja! Što je to? To je jedna obična bedastoća.
Pa recimo što je značenje riječi ili izraza:
-soodvetnih "ostrvca" ?
-distanca ?
-proanalizira ?
-sugestijama o sanaciji ?
-naj ekvatantan primer ?
-"fenomena debljih vodova" ?
-"kafez" ?
-principa projektovanja ?
-ekspert ?
-radi fakta ?
-aproksimirajuci ?
-fenomenu ?
-upravljani-aplicirane ?
Svakako, bit će zanimljivo razumijeti i prijevod teksta s novim kovanica, znanog samo autoru:
"U pravu ste i oko pitanja upotrebu laserske ili ... tehnogije, upravljani-aplicirane
materijala."
Ovim bogatstvom "riječnika" pozavidio bi i pokojni Krleža. Zaboravili smo, samo jednu
sitnicu: -on je znao o čemu piše!-
u svojoj temi, koju čitatamo i mi "sitna buranija", a nikako da razaznamo
smisao kolumne. Glede toga, bilo bi uputno da velecijenjeni kolega "sprenger" prevede
svoje izraze, koji stanuju i u Klaićevom Riječniku stranih riječi.
Prvi i drugi princip projektiranja! Što je to? To je jedna obična bedastoća.
Pa recimo što je značenje riječi ili izraza:
-soodvetnih "ostrvca" ?
-distanca ?
-proanalizira ?
-sugestijama o sanaciji ?
-naj ekvatantan primer ?
-"fenomena debljih vodova" ?
-"kafez" ?
-principa projektovanja ?
-ekspert ?
-radi fakta ?
-aproksimirajuci ?
-fenomenu ?
-upravljani-aplicirane ?
Svakako, bit će zanimljivo razumijeti i prijevod teksta s novim kovanica, znanog samo autoru:
"U pravu ste i oko pitanja upotrebu laserske ili ... tehnogije, upravljani-aplicirane
materijala."
Ovim bogatstvom "riječnika" pozavidio bi i pokojni Krleža. Zaboravili smo, samo jednu
sitnicu: -on je znao o čemu piše!-
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
A ja nista razumeo nisam 

Kao prvo:
-Nikoga ama bas nikoga na ovom forumu nusam uvredio niti sam to pokusao!
-Mucio sam se oko prevoda da olaksam svima, korisio sam i recnik da premostim jezicnu barijeru.
-Samo sam hteo pa cak i molio za razumevanje oko moje nivo sposobnosti iz ove oblasti
-Nisam znao da samo "genije" i "lektori", kao Drago_Zg imaju pravo ucestvovati na ovom forumu.
-Zbog sire publike u vezi Drago_Zg "slucanji"?!, tendenciozni preklop?! njegovog odgovora
by sprenger » 02-09-2010, 22:51
by Drago_Zg » 03-09-2010, 22:51
-Pa dragi moj drago_zg ti redis navrede i osobi "Smjesko" kompetentan clan ovog foruma jer su
deo tvoje "kolonije kanonadama", njegovi citati, inace za podobro upoznavanje to je clan koji je
mene potpuno razumeo, a nije iz Libana. mislim da je covek iz tvog govornog podrucja.
-Sta se tice Miroslava Krleze cuo sam za tog velikana, a sta ako ti kazem da on meni nista ne znaci (moje
licno pravo odlucivanja), makar da ne mislim tako, ali u svakom slucaju procitaj "Krleza page" covek kaze
(misliti je isto sto i nemisliti, zakaj onda misliti.
-Sto se tice mojih citata pa makar i u sumerlativu niti su protiustavni nitu protivzakoniti kad su javno publikovani i ne recenzirani do ovog momenta, i sa pocit prema nekome na primer prema pedja089, koji me iznenadio "meni nista nije jasno", a danas znam da tebi sve jasno samo nejasno sta je to Finska, kao sto meni od danas nejasno sta je to "moderator pedja089" i koje su njegova prava ama i obaveze!,
proguglaj malo, bas o ovoj temi bice ti jasno!!
Stvarno se izinjavam svima -3 koje ih zamaram ali replay je replay raspisale su se delije, a
nema ko povuci "rucnu kocnicu)
Kao drugo:
Od ovog momenta za mene,
Tema off
Replay off
Ucestvo na forumu off, kako sam i rekao sam cu odluciti kada je The End moje uopste ucestvo
na postovanom forumu Elektronika.ba
-Nikoga ama bas nikoga na ovom forumu nusam uvredio niti sam to pokusao!
-Mucio sam se oko prevoda da olaksam svima, korisio sam i recnik da premostim jezicnu barijeru.
-Samo sam hteo pa cak i molio za razumevanje oko moje nivo sposobnosti iz ove oblasti
-Nisam znao da samo "genije" i "lektori", kao Drago_Zg imaju pravo ucestvovati na ovom forumu.
-Zbog sire publike u vezi Drago_Zg "slucanji"?!, tendenciozni preklop?! njegovog odgovora
by sprenger » 02-09-2010, 22:51
by Drago_Zg » 03-09-2010, 22:51
-Pa dragi moj drago_zg ti redis navrede i osobi "Smjesko" kompetentan clan ovog foruma jer su
deo tvoje "kolonije kanonadama", njegovi citati, inace za podobro upoznavanje to je clan koji je
mene potpuno razumeo, a nije iz Libana. mislim da je covek iz tvog govornog podrucja.
-Sta se tice Miroslava Krleze cuo sam za tog velikana, a sta ako ti kazem da on meni nista ne znaci (moje
licno pravo odlucivanja), makar da ne mislim tako, ali u svakom slucaju procitaj "Krleza page" covek kaze
(misliti je isto sto i nemisliti, zakaj onda misliti.
-Sto se tice mojih citata pa makar i u sumerlativu niti su protiustavni nitu protivzakoniti kad su javno publikovani i ne recenzirani do ovog momenta, i sa pocit prema nekome na primer prema pedja089, koji me iznenadio "meni nista nije jasno", a danas znam da tebi sve jasno samo nejasno sta je to Finska, kao sto meni od danas nejasno sta je to "moderator pedja089" i koje su njegova prava ama i obaveze!,
proguglaj malo, bas o ovoj temi bice ti jasno!!
Stvarno se izinjavam svima -3 koje ih zamaram ali replay je replay raspisale su se delije, a
nema ko povuci "rucnu kocnicu)
Kao drugo:
Od ovog momenta za mene,
Tema off
Replay off
Ucestvo na forumu off, kako sam i rekao sam cu odluciti kada je The End moje uopste ucestvo
na postovanom forumu Elektronika.ba
Ako ne razumiješ naš jezik onda piši na engleskom ako ga znaš, jer ovako se lako spetljaš. Engleski skoro svi na forumu znamo. Vi ostali imajte malo razumjevanja prema čovjeku vidite da se ne snalazi najbolje, s našim "teškim" jezicima.
Ima dosta upotrijebljenih stilskih figura, koje govore da se razumije jezik.
Onaj tko ne poznaje jezik, pisat će kratke, jezgrovite rečenice.
Toliko o tome i to je to!!
Onaj tko ne poznaje jezik, pisat će kratke, jezgrovite rečenice.
Toliko o tome i to je to!!
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
Upravo to. Ja reci razumem, ali smisao nikako...
po tekstovima se jasno vidi da je sprenger imao bogat rečnik, samo se zezno što je to sve hteo prevesti...
...ako je libanac
...ako je libanac

Hm, ne znam što bih rekao na ove komentare... imao sam jednog kolegu u skupini u kojoj smo učili engleski, inače vrlo inteligentan čovjek, s dvije fakultetske diplome, ali je imao poteškoća s jednostavnim izražavanjem misli, pa samim time i izražavanjem tih misli na engleskom jeziku. Pokušao sam mu pomoći savjetujući mu da razmišlja na jednostavniji način ilustrirajući mu razne primjere, kao na primjer ako želi reći da je trava zelena, da kaže "trava je zelena", ali nisam uspio. Njegova "zelena trava" je bila "široko rasprostranjena biljka koja raste na cijeloj zemaljskoj kugli a služi kao hrana mnogim biljojedima, služi kao prirodni ukras oko kuće i ljeti je treba kositi, a zelene je boje". Čini mi se da je to problem i s našim nesuđenim kolegom springerom. Ako jest, pozivam kolegu da se pokuša jednostavnije izraziti, ako nije onda se ispričavam.
Nemojte ici u off-topic 

- pajser
- Pravo sam se raspisao :)
prekasno, več je ošla tema u off topic 

Kaže kondenzator zavojnici: "A jesi smotana", " Ma nabijem te"-odgovori zavojnica, a otpornik kaže "samo preko mene mrtva"