autoradio biltema

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
ranko92
Napredujem
Napredujem

autoradio biltema

Post by ranko92 »

Pozdrav svima, nadam se da će mi neko pomoći
naime imam gore navedeni uređaj .. ne piše model

cd uređaj izvađen
na displeju je sve normalno samo nema zvuka ( trenutno imam spojen jedan zvučnik na FR+ i FR- )
znak za antenu blinka (možda nema antene) kakvu kod ga stavim antenu samo priguši blinkanje al i dalje ....
pojačalo tda 8571J skino sam datasheet pomogla mi samo šema da odredim pinove IC

kako (po čemu) odrediti ispravnost audio pojačala?
antena??

hvala :D
Smjesko
Stariji član
Stariji član

autoradio biltema

Post by Smjesko »

Pogledaj ima li na tom integrircu negdje pin "MUTE" (utišavanje). Ako ima, u datašitu pogledaj kako se uključuje odnosno isključuje utišavanje. Pokušaj ga isključiti. Uz spojen napon napajanja i zvučnike, pokušaj komadićem žice koji držiš u ruci (čiji vrh i dio koji držiš rukom nemaju izolacije) dotaknuti neki od ulaznih pinova. Ako začuješ zujanje ili brujanje u zvučniku (zvučnicima) izlazno pojačalo radi, a ako ne začuješ, onda je vjerojatno crklo - što je vrlo čest kvar, a događa se radi nestručnog spajanja ili radi pregrijavanja izlaznog stupnja.
ranko92
Napredujem
Napredujem

Re: autoradio biltema

Post by ranko92 »

mute pin ne piše ima input x4, output x8, napajanje x4, masa x5, MODE X1, DIAGNOSTIC OUTPUT X1
znači ukupno 23 pina
ali ima tipka mute !

sad ovako bilo stisnuto mute ili čak volume max >> radio uključen dirao sam prstima sve pinove zujanja nema!!

potpuno mi je jasna ova metoda u čovekovom telu se indukuje napon f = 50Hz od gradske mreže kad se prst stavi na input on se pojača i na zvučniku čujemo brujanje
ranko92
Napredujem
Napredujem

Post by ranko92 »

input je kratko spojen na masu!
:D mereći na pinu input i masi >>> prekid al pošto se input šteka na kondenzator
ta druga strana kondz. i masa = 0 oma!

sad : dal da vadim ic ili šta..??
ranko92
Napredujem
Napredujem

Post by ranko92 »

izvadio sam ic , pa na jedan input spojio drugo pojačalo (ostala tri nisam) kazem ne bruji (bruji al skroz tiho),
kad je to pojačalo odspojeno od radia normalno radi,
petpostavljam da je kvar u ostatku radia ,

ima li neko neki savet,predlog,sugestiju :?:
može li problem biti što nema cd plejera?

pošto radio ima RDS jel bi trebao pisati ime stanice ili tako nešto? (normalno ako stanica šalje takav signal)
simbol antene blinka na displeju crveni simbol...
Post Reply