Viklovanje statora

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
suncasin

Viklovanje statora

Post by suncasin »

Pozdrav svima,

Interesuje me da li neko ima iskustva sa vilkovanjem, imam stator od generatora za motor koji hoću da previklujem, kojem god sam vikleru nosio u gradu odbio je da radi zbog toga što je tanka žica (0,08) i poprilično pipkav posao.
Da li ima neko od Vas ko bi to mogao da uradi za neku lovu? ili da mi da neki savjet gdje kupiti tako tanku žicu.ima samo 4 namota da se previkluju, ali neznam kako da znam koliko namotaja namotati i na koji način.
pozdrav
slavisoni
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Viklovanje statora

Post by slavisoni »

Ja sam pre par godina ,premotao jedan sa cini mi se 18 kalema, ali zica je bila 1mm.
Isto niko od viklera nije hteo da se upusta u posao , a cak sam dobijao odgovore ,da to moze samo u Japanu.
Inace stator je od Kawe.To je bilo pre 5-6 godina , a radi normalno .

E znam i za te sto imaju par kalemova tanke zice.To je malo teze, ali nije nemoguce, cak sta vise nije ni tesko toliko, samo kad pocnes.
Prvo nadji pocetak ,kraj i obelezi kako zica ide- na koji kalem i u kom smeru, a dok odmotavas mozes da brojis namotaje svakog kalema.Gledaj da budes precizan, da belezis i fotgrafises,svaki korak.Kada pocnes namotavanje ides od donjeg dela kalema kako sama zica trazi, i pokusaj u stvari moras jedan do drugog da slazes namotaje.pri tome uzmi u obzir da je zica osetljiva, da ne pukne, ali ne sme ni labavo da bude.
Nikako da izgrebes lak zice!
Onda to natopi ili zalij s necim, mozes odneti kod nekog sto namotava zvucnike, oni imaju neku crnu masu, kojom mogu to zaliti-Pre toga mozes ga nakratko montirati i upaliti motor cisto da vidis dal ispunjava uslove.Naravno ukoliko je el. instalacija i regler ok, a stator se nehladi uljem iz motora.(jer ce se isprljati)
MAda ako si potrefio smer, debljinu i broj namotaja zice,nema greske veruj.
Zicu sam kupio negde ispod bulevara revolucije u bg, od nekog sto verovatno i sam premotava, al nemam kontakte niti bih mogao da objasnim gde se tacno nalazi, dugo tamo nisam bio.
Zovi kad razmotas i otprilike izmeris duzinu zice, nekoliko viklera, oni ce te uputiti gde da kupis.
Gledaj da uzmes vise , zbog ev. greske.Pogotovo pazi da ne zamrsis zicu dok namotavas.
Koji je motor u pitanju?
Post Reply