Najcool stvar sa baterijom od 9V :D

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

larga
Pravo uznapredovao :)

Post by larga »

mene je najzesce tresnulo kad sam starom otvorio prvi put tv
a bio je vaterpolista :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Hehe, mene zdrma kad izlazim iz kola i uhvatim vrata :shock: :D I to mi je dosta...
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Jedan od dobrih nacina da osjetite cari struje. Uhvatite izvod iz bombine Tomosa (motocikla) pa ga onda probajte upaliti.Pokusajte drugom rukom drzati svjecicu , pa mozda i upali.Mene je tresnulo preko kombinirki , sto mi je bilo cudno jer sam imao debeli gumeni djon i nisam drzao nista metalno (osim kombinirki sa gumenom presvlakom preko drske)
Firkragg

Post by Firkragg »

Mene je tresnulo preko kombinirki , sto mi je bilo cudno jer sam imao debeli gumeni djon i nisam drzao nista metalno (osim kombinirki sa gumenom presvlakom preko drske)
Displacement current.
I da levitiras dobio bi shock jer se tijelo ponasa kao kapacitet prema zemlčji, okolini i sl.
Taj se kapacitet provodi tijekom brzog impulsa ili visokofrekventne struje.

Struja koja tece nije velika kao da npr. rukom uhvatimo HV i masu ali je svakako zamjetna.
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

poz
Hehe, mene zdrma kad izlazim iz kola i uhvatim vrata Shocked Very Happy I to mi je dosta...
isto mi se desava ponekad.
i mogu vam reci da nije nimalo prijatno.
desavalo se da je varnica 3-4 cm duzine pa obasja pravo (jednom kad me je tako drmnulo bacio sam kljuceve,jedva sam ih nasao posle :) :) ).
a onda sam stavio onaj kao gumirani provodnik sto se vuce po zemlji i prestalo je.
a taman sam naucio da zatvaram vrata nogom :).
A za one koji žele biti NAJCOOL potreban je bakreni vodič duljine cca 100m koji onda bacate sa zemlje na žice dalekovoda Laughing
Tko prvi pogine on je gubitnik i nije COOL, a onaj koji ostane živ nakon ovog izazova ide na sljedeću razinu, potrebno je na najvećoj livadi za grmljavinskog nevremena trčati sa istim vodičem ali ovaj put konstantno podignutim prema nebu, kada vas spiči grom onda ste NAJCOOL i igra je gotova.
Dobru zabavu Mad
:):):):):):):):):):):)
dobra fora...
skoro se nisam ovako nasmijao...:)

pozdrav!!!
virtualx
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

a ima li tko kakvu ideju ,kako zdrmati ptice koje slete na KT antenu duzine 30m?

ptice slete na antenu i onda me probude,jer antena trese i udara od prozor gdje je zakacena.

da ustekam antenu u uticnicu pa ako sleti da je drmne.
naravno moram prvo skinuti lak izolaciju sa zice.

eto samo me zanima.
davno sam skinuo tu zicu ,ali me zanima da li je moguce sta takvo.

ujedno sprjecava gamad koja slece na antenu a mozda imate i taj dan sta zameziti.

i kako pticama nebude nista kad slete na dalekovod zicemkad je sad netko rekao da nema veze jesili u zraku ,opet ce te drmnuti?
treba visoka frekvencija da bi trehnulo u zraku ili?
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

:idea: ako hoces da pticu drmne na dalekovodu ili kablu dok stoji na jednoj zici, moras je najprije ohladiti na temperaturu blizu apsolutne nule, tako da ne postane supervodljiva, nego da samo ima manji otpor od kabela, tako da struja koja putuje po kablu prodje preko ptice zbog njezinog manjeg otpora u odnosu na kabel, cim je veca struja i napon, jace ce je drmnut. Tu ces naletjet na MALI problem, a to je kako da ptica prezivi smrzavanje na minus 270 C i ostane vitalna za let, ali za taj problem bolje se obratiti profesoru Baltazaru, mozda smisli kakav napitak. :D :D
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

mislim da se takve stvari uce u prvom srednje :?:

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... mages.jpeg
Fedja
Napredujem
Napredujem

Post by Fedja »

Nisi valjda ovo crtao specijalno za ovaj topic !?! :shock: :shock: :shock:
:lol: :lol: :lol:
larga

Post by larga »

ma zanas za teleskope za ribolov e kupis jedan takav dosta je 3m al mora biti od karbona(nebrini ima dosta takvih) e onda fixiraj ga za jarbol od antene i kod prve grmljavine si se resio pticurina
napomena
autor ovog texta neodgovara za posledice na anteni 8) 8) 8)
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

jesam :D trajalo je oko 10 minuta i ljudi bolje shvate kad ima ilustracije, nazalost za mnoge nema spasa, pa nek se barem nasmiju
CyberSky

Post by CyberSky »

Probaj staviti čavle tanke i duge!
U Zg-u stavljaju one duge bodlje na reklame i prozore tak da golubi nemogu sjest gore i zasrat sve!
Firkragg

Post by Firkragg »

mislim da se takve stvari uce u prvom srednje Confused:

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... mages.jpeg

Displacement current se ne uci u prvom srednje.

'za one koji neznaju sto je ptica' ptica je i elektroda kondenzatora, druga elektroda je zemlja i taj kond ima određen kapacitet (ovisno o velicini ptice/objekta/toploada..)
Kroz taj 'kondenzator' moze teci struja ovisna o frekvenciji i naponu.

Za nekakvo 'tjeralo' za ptice ili sl. potreban je izvor visoke frekvencije i napona, po mogućnosti interruptiran na niskoj frekvenciji radi vece neugodnosti.

Moze biti flyback, bobina, SSTC ili nesto slicno.

Treba uracunati i kapacitet antene koji ce opteretiti izvor (osim ako nije self-rezonantan kao SSTC pa mu taj kapacitet djeluje samo kao dodatan topload).

Bobina od auta je mozda neko najjednostavnije rijesenje, napajana preko 'light-dimmera' direktno s mreze.
Sekundar ce rezonirati sa svojim induktivitetom, self-kapacitetom i kapacitetom antene (+ptice) poslje svakog impulsa i davati znatan (ali bezopasan) el. udar.

Image
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

koliko bobina daje 1-2kV,po tvojoj teoriji, ptice nikad nebi sletjele na 10kV ili 35kV dalekovod, ali one ipak sjede gore.

ova slika: to sam vec radio doma sa fluo cijevima od 120cm, jedino sto sam je ja drzao u ruci. zica ti je masa, a zarulja se nalazi u magnetnom polju teslinog transformatora, al kakve to ima veze sa pticama i kako mislis pustat VN impulse po KV anteni, neznam sto bi primo-predajnik rekao na tu ideju
UNWANTED

Post by UNWANTED »

ako se yelite dobro prodrmati iyvadite svjecicu ali da bude poveyana i stavite je u saku a drugi neka da kontakt na autu :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: yako ce da iygledate u tom trenutku iskusano na meni
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

sandrox wrote:ako se yelite dobro prodrmati iyvadite svjecicu ali da bude poveyana i stavite je u saku a drugi neka da kontakt na autu :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: yako ce da iygledate u tom trenutku iskusano na meni
kako je moguce da nisi primjetio da ti u postu izlazi Y umjesto Z ? :)
Firkragg

Post by Firkragg »

DRUG STARI wrote:koliko bobina daje 1-2kV,po tvojoj teoriji, ptice nikad nebi sletjele na 10kV ili 35kV dalekovod, ali one ipak sjede gore.
Pri frekvenciji od 50Hz ptice mogu komotno setati i po 200kV dalekovodu.

Niske frekvencije i jesu koristene da se uklone kapacitivni gubici na distribucijskoj mrezi.

Potrebna je puno visa frekvencija da bi struja bila znatna, barem nekoliko desetaka kHz. Problem je sto ovdje ta struja prestaje biti osjetna zivcima, te se u biti osjeti samo toplinski ucinak (RF opekline na mjestu dodira).

Da bi se smanjila opasnost od 'pečejna' i povećala neugodnost ovakvog udara izvor se moze 'modulirat' na nekoj niskoj frekvenciji, parsto hertza ili sl.

'Bobina' je za to idealna jer je njena osnovna radna frekvencija niska te radi kao flyback converter.

Nakon 'otvaranja' sklopke (platine, releja, tranzistora) na sekundaru se induktivnim 'kickom'dobiva napon V = -L*dI/dt.

Zbog svog velikog self-kapaciteta (kapaciteta izmedju namotaja) i ogromnog induktiviteta sekundar zarezonira, na par desetaka kHz, s odstupanjima zavisnim o bibini i sl :)

Naravno ako izvana prikljucimo antenu velike povrsine, neki topload, sleti ptica i sl. :) frekvencija se mijenja.

Kod mehanickih sklopki koristi se i kondenzator na primaru koji stiti platine i sprecava veliki gubitak energije na iskri pri otvaranju (V = -L*dI/dt vrijedi i za primar, te inducirani napon moze dosegnuti stotine V). OK, on sad i nije toliko bitan.

Uglavnom, zbog toga mi se bobiina cinila kao jednostavan i dobar ''single wire'' šoker.

Mozes ovo isprobati i tako da se popnes na plasticnu kantu ili stolicu,i drzis VN izvod bobine u ruci :shock:

Istina da manja ptica koja je dalje od zemlje manje trpi ovaj efekt ali i njoj treba manje struje da bi joj nastetilo.

ova slika: to sam vec radio doma sa fluo cijevima od 120cm, jedino sto sam je ja drzao u ruci. zica ti je masa, a zarulja se nalazi u magnetnom polju teslinog transformatora, al kakve to ima veze sa pticama i kako mislis pustat VN impulse po KV anteni, neznam sto bi primo-predajnik rekao na tu ideju
Sta se tice teslinog transformatora izgleda da si ti jos u ''prvom razredu'' :shock:

Moja zarulja je bila demonstracija displacement current-a (''napajanje'' sa samo jednom zicom, a kapacitet zarulje prema zemlji zatvara krug.

:shock:

Neonka u ruci svijetli zbog kapacitivnog couplinga, tj. promjenjivog elektricnog (nikako elektromagnetskog) polja.

Vjerojatno si primjetiop da neonka svijetli i kad nedira zemlju uopce, i to je zbog konbinacije oba ova efekta.
Moglo bi se nazvati i nekom vrstom influencije, jer je neonka u elektricnom polju konda topload-zemlja, i kako ima neke fizicke dimenzije an jnoj se (sa svakim ciklusom) razdvajaju naboji i pojavljuje napon.

Na tim frekvencijama je neonki uglavnom odsta parsto V da bi se upalila.
neznam sto bi primo-predajnik rekao na tu idej
Pretpostavio sam da ce covjek koji radi isto biti dovoljno inteligentan da iskljuci primopredajnik dok je antena pod naponom :shock:

Naravno spajanje antenskog ulaza na 50kV bi zavrsilo smrti primopredajnika..
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Ne mogu shvatiti koliki problem vi napravite oko nicega. Stvarno ste majstori. Lakse je uzeti vazdusnu pusku , ubiti jednu pticu i objesiti je o antenu. :twisted: :twisted: :twisted:
Ovo mi je 100. post :D
UNWANTED

Post by UNWANTED »

trax wrote:
sandrox wrote:ako se yelite dobro prodrmati iyvadite svjecicu ali da bude poveyana i stavite je u saku a drugi neka da kontakt na autu :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: yako ce da iygledate u tom trenutku iskusano na meni
kako je moguce da nisi primjetio da ti u postu izlazi Y umjesto Z ? :)
ma to sam pisao sa frendova kompa tek sam poslje skuzio
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
Post Reply