Bicikl - proizvodnja struje kako ?

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Chief_Wolfinjo
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Chief_Wolfinjo »

Bok,

ovako želio bih napraviti uređaj koji bi mogao proizvoditit struju dovoljnog napona da mogu puniti
akumulator dok vozim bicikl odnosno dok na mjesto vrtim pedale i okrećem kotač. znam da se je o
tome već pričalo pa me sada zanima koja je najbolja opcija za takav uređaj itd... i koje je napon
potreban da se akumulator normalno puni ? 14.5V ? te bih prikopčap akumulator na laptop tako da
mi laptop ne krepa kada se njegova baterija isprazni. a za to mogu kupiti gotov pretvarač
12 v --> 19 v za 150kn. jedino ako mogu i to jeftinije izraditi ?

te dali bi se možda moglo napraviti nešto slično ovome ?

link : http://www.china-shop.bloger.hr/post/sv ... 32673.aspx

a da proizvede dovoljan napon ?

Hvala
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

I tebi bok - lijevi. Za punjenje nekog akumulatora nije dovoljan samo napon, već i jakost struje, čiji umnožak daje snagu. Za punjenje akumulatora za laptop treba poprilična snaga koju ćeš teško moći isporučiti generatoru vezanom na vozilo na mamlazni pogon. Ako bi trebao puniti potpuno ispražnjen akumulator laptopa, samo punjenje bi trajalo nekoliko sati, a vrtiti pedale vozila na mamlazni pogon stalnom brzinom nekoliko sati nije baš jednostavan zadatak. Bolje razmisli o nekom generatoru na motorni pogon.
Ja osobno ne bih kupio pretvarač 12V -> 19V koji košta 150 kn, a kamoli ga priključivao na svoj laptop.
Post Reply