Senzor

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
massamassa

Senzor

Post by massamassa »

E ovako, treba mi jedan senzor tj dva ali ni sam neznam kakva :)
Uglavnom radi se o velikom silosu koji se puni piljevinom i prašinom iz stolarske radionice. E sad, senzori bi trebali biti pozicionirani jedan na vrhu u jedan na dnu silosa , pa kad je silos prazan da donji senzor pokrene elektromotor koji bi ubacivao prašinu u silos, a kad se silos napuni do kraja, da gornji senzor upali elektromotor koji bi izbacivao prašinu u peć gdje bi ona sagorijevala. pošto se radi o prašini dobro bi bilo da su senzori s ip zaštitom. Jel itko zna za nešto slično, ili barem za neke proizvođače u njemačkoj, austriji ili slično kojim bi se mogli poslati upiti za nešto takvo? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Senzor

Post by pedja089 »

Za gotovo nista ne znam. Ali takve senzore mozes i sam izraditi, sa zastitom koja ti odgovara.
U principu ti tu trebaju senzori pritiska sa vecom membranom.
Amir_H
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Senzori nivoa praškastih materijala su jako problematična stvar zbog činjenice da prašina pravi probleme. Najeftinije rješenje ti je kapacitivni senzor, ali kao što rekoh tu ćeš imati problema sa prašinom koja će se taložiti na senzor i davati lažni signal pa ćeš često morati čistiti senzor. Za sada najbolje rješenje tog problema su tzv. vibracione viljuške. Pogledaj link:

http://www.ii.endress.com/eh/sc/europe/ ... AF0028A850" onclick="window.open(this.href);return false;

Dakako Endress+Hauser nije jedini proizvođač ovih uređaja. Ne vidim odakle si, jer inače bih ti mogao poslati kontakt podatke firmi iz tvoje blizine koje bi ti pomogle u rješenju problema.
Amir_H

Post by Amir_H »

Dopuna - ja sam postavio link na Soliphant M uređaj proizvodnje Endress+Hauser, a sada vidim da link ide na BiH predstvaništvo Endress+Hauser.

Dakle preporučujem Soliphant M - možda najbolje Soliphant M FTM50
massamassa

Post by massamassa »

hvala na pomoći, evo našo sam u sloveniji jednu firmu (SICK d.o.o.), pa ću se njima obratit...
još jednom hvala!
Amir_H

Post by Amir_H »

Ako si iz Slovenije dobro je da kontaktiraš i Endress+Hauser d.o.o. Slovenija - pogledaj link http://www.si.endress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ovo ne znači da njih preferiram već je uvijek bolje imati ponudu iz dva izvora. Osim toga Endress+Hauser ima bolji program po pitanju mjerenja nivoa nego SICK. Inače SICK i Endress+Hauser su njemačke firme i sa obje imam dugogodišnju saradnju.
Post Reply