Opis rada vellemanova termometra..

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
maturnot

Opis rada vellemanova termometra..

Post by maturnot »

Evo prvi put vam tipkam i to losim povodom,maturant sam i mentor mi non stop odbija rad jer kakti ne valja opis vellemanova termometra K8067. Link - http://www.velleman.eu/distributor/prod ... ?id=354616" onclick="window.open(this.href);return false; a taj termometar je spojen na K8089,sat sa 7 segmentnim displayom.. http://www.velleman.eu/distributor/prod ... ?id=376234" onclick="window.open(this.href);return false;
(sklop mi radi i sve to)

Vise nemam zivaca slusat ga i njegove manevre pa bih zamolio nekog od vas za pomoc,rijesite me srednje skole. Znaci samo trebam dosta detaljan opis KAKO ovo cudo radi.. Unaprijed hvala :)
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Opis rada vellemanova termometra..

Post by Feko »

Ja ti ne budem pomogao :lol: ali stavi ovdje zadnju varijantu opisa da ljudi vide zašto te mentor odbio. Vjerojatno ćeš dobiti neke natufnice kako dopuniti i upotpuniti opis da ti dobije prolaznu ocijenu.
Sve na "tanjuru" :roll: ne vjerujem da ti netko bude servirao :wink:
maturnot

Post by maturnot »

Istina da nisam siguran ni jel ovo ispravno jer mi je to neki covjek s tatina posla pisao,uglavnom tu sam ja nesto kao dodavao koliko se dugo prikazuje vrijeme i te gluposti. Sve u svemu mentor nikom od nas nekoliko ne pomaze nista, a nama ostaje - snadi se druze.

Svakako hvala na odgovoru :)

Upotrebljeni temperaturni senzor je LM385. Sam čip proizvede 20 mV/K, zato je dodano još malo elektronike za preoblikovanje signala.
Temperaturni senzor je tranzistor čije se krakteristike nejednoliko mijenjaju s temperaturom. Signal iz senzora ide prvo na diferencijalno pojačalo, koje signal uspoređuje (oduzima) s referentim naponom.
Izlaz je opet u naponu struje pretvarača, napravljen s 2 operativna pojačala i tranzistorima u izlaznoj grani/fazi kao potencijal elemenata. Sva radna pojačala su legendarne «741» u 14-pinskom DIL kućištu. Za veće točnosti LM385 ima posebni pin za kalibriranje koji je priključen na trodimenzionalni potenciometar. Ako mislimo da naš senzor nije dovoljno točan - lako ga kalibriramo. Kalibrira ga se samo s jednom temperaturnom točkom za cijelo temperaturno područje. Izlaz senzora je doista proporcionalan s apsolutnom vrijednosti temperature i jednak je 0 V na 0 K
(-273,15 C). Greška izlaznog napona radi temperature se odražava samo kao nagib linije, zato se lako kalibriranjem u jednoj točki popravi nagib za cjelo područje.
Pločicica s temperaturnim senzorom spojena je na pločicu na kojoj su zalemljeni
elementi za digitalni sat, te se očitanje odnosno informacije o temperaturi šalju na sat,a na sedam segmentnom displayu prikazuje se vrijednost temperature. Prikaz vrijednosti temperature se automatski mijenja sa satom. Vrijeme se prikazuje 5 sekundi,a vrijednost temperature se prikazuje 2.5 sekundi.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Pitam se ko bi te pustio sa tim...
Pogledaj kako izgledaju maturski radovi...
http://milan.milanovic.org/skola/mojast4.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Izmedju ostalih je i moj, ali je dosta izbaceno, ne znam zasto...
maturnot

Post by maturnot »

ma to je samo onaj dio o samom termometru.. inace je rad na 23 stranice,znaci ostatak je popis elemenata i razne gluposti sto su okej..
Ali meni treba detaljniji opis kako to radi,za nas deckice koji prvi put radimo nesto ozbiljno sami, bez da nam mentor zeli pomoc, mislim da bi to bilo previse sto on trazi..
Post Reply