eo raja, jos jendo pitanje!
zanima me da li se znaju koje su faze tj koja je nula (vodic/zica) na niskonaponskoj mrezi...znac one 4 (eventualno negdje 5- neznam zasto :O) zice iznad kuca sto imamo...zanima me koja je nula i nju smijem dirati, jel? hehe (nemoj te ovo shvacati ozbiljno) :DDDD
faze ili sto vec?? :S
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: faze ili sto vec?? :S
Imaš 5 žica, 3 su ti faze za kuće, jedna faza za javnu rasvjetu i nula. Javna rasvjeta ima posebnu fazu jer nije cijelo vrijeme pod naponom, već samo onda kada joj se da impuls iz trafo stanice, a on može biti kontroliran putem fotoreleja (paljenje i gašenje u zavisnosti od količine svjetla) ili vremenskog uklopnog sata koji pali rasvjetu prema vremenu sumraka koji se unaprijed prati godinu dana unaprijed. Možeš vidjeti boje žica tek na mjestu gdje se žice "skidaju" prema kablu koji ide prema kući. Ako je smeđa to je faza, ako je plava onda je nula. Fazu od javne rasvjete ćeš odmah prepoznati jer ide u prigušnicu koja je montirana na banderu ili u kutiju rasvjetnog tijela. Neznam kako i zbog čega ti pada napamet s bilo čim dirati vodove u niskonaponskoj mreži, to ne treba raditi iz šale jer možeš slučajno prouzrokovati kratki spoj, a i sam znaš što to znači.
Pozdrav...
Pozdrav...
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
ćekajte malo,sad ste me zbunili,pa što nisu mene ućili u školi da se faza i nula stalno izmjenjuju, 50 puta u sekundi u našoj mreži??
"cuksi" -> "dino_kc"
E jbg, plus i minus se stalno izmjenjuju a faza ostaje faza, a nula nula.
Jedina razlika između faze i nule je da je ova druga uzemljena.
Jedina razlika između faze i nule je da je ova druga uzemljena.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Izmjenična struja ne izmjenjuje fazu i nulu nego smjer određen broj puta u jedinici vremena (sekundi) i to je fizička veličina koja se zove frekvencija i mjeri se u hercima (Hz).
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!