Jednostavno pojačalo za TV signal
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Jednostavno pojačalo za TV signal
Po karakteristiki izgleda ta DTX92F odlična, ma da ja nemam iskustva sa njom. Da nisi možda negdije pogrešio ili ti nešto ne radi kako treba. Ona pločica sa nacrtanom zavojnicom bi trebala biti u redu, to je za prilagođenje impedanse. Moram napisati, da mi se Iskrini proizvodi nikad nisu sviđali, a kada sam jednom izmerio njihovo predpojačalo rekao sam, nikada više. Ja iz više razloga radim sa Iglarom ( http://www.inglar.si/" onclick="window.open(this.href);return false; ), obično antene iz serije TLP i ako je problem sa signalom njihovo kanalno dvostopensko predpojačalo ( stari TV+ ).
Janko
Janko
Ma nisam ništa pogriješio, antena radi ali slabije od obične panel antene. Antena je od firme ISKRA-TELA, ne znam koliko to ima veze sa starom iskrom.
Nego ne zamjeri ako nešto "lupnem" (davno su iza mene radioamaterski dani)
Na ovoj anteni je neka vrsta otvorenog dipola, a koliko se sjećam otvoreni dipoli imaju impedansu od 75 oma i vezivali su se tako da na jedan kraj ide "vrući" kraj koaksa a na drugi masa koaksa, međutim kod ove antene su oba kraja dipola vezani za vrući kraj koaksijalca, a masa ostaje da "visi"na F konektoru.
Žao mi je jedino što neman ovdje da nabavim i pojačala koja nude uz ovu antenu pa da probam i to.
Evo slike dipola:
Nego ne zamjeri ako nešto "lupnem" (davno su iza mene radioamaterski dani)
Na ovoj anteni je neka vrsta otvorenog dipola, a koliko se sjećam otvoreni dipoli imaju impedansu od 75 oma i vezivali su se tako da na jedan kraj ide "vrući" kraj koaksa a na drugi masa koaksa, međutim kod ove antene su oba kraja dipola vezani za vrući kraj koaksijalca, a masa ostaje da "visi"na F konektoru.
Žao mi je jedino što neman ovdje da nabavim i pojačala koja nude uz ovu antenu pa da probam i to.
Evo slike dipola:
- Attachments
-
- dipol.jpg (27.93 KiB) Viewed 9165 times
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Tebi treba za taj dipol tzv asimetrični član ili balun transformator sa feritnom jezgrom:
- Attachments
-
- balunShema.png (1.27 KiB) Viewed 9155 times
-
- FeritBaloon.png (3.09 KiB) Viewed 9155 times
A to bi značilo da ovaj dipol ima impedansu 300 oma i da mu treba taj balun za prilagođenje..
Jesi li 100% siguran u to ??? ovo na slici je kompletan dipol, mislim slika nije djelimična.
Jesi li 100% siguran u to ??? ovo na slici je kompletan dipol, mislim slika nije djelimična.
Impedansa otvorenog dipola je oko 50E, ako je dipol sam u zraku. Ako je postavljen unutar Yagi antene, onda na njegovu impedansu utiču i ostali elementi kao i međusobni razmaki između elemenata.
Onaj originalni prilagođivač impedanse radi veroatno kao autotransformator 1:4. Kao namotaji se koristi baker na tiskanoj pločici. Neki dio može raditi i kao kondenzator. Nemam ni jednog doma, da bi stavio fotografijo. Tu so frekvencije iznad 500MHz i feritne jezgre nisu više potrebne. Ma da se meni ipak više sviđa varianta, koju je stavio zlatkoMM, pa i simetrija je puno bolja. Inglar jih još proizvodi i prodaje.
Pozdrav, Janko
Onaj originalni prilagođivač impedanse radi veroatno kao autotransformator 1:4. Kao namotaji se koristi baker na tiskanoj pločici. Neki dio može raditi i kao kondenzator. Nemam ni jednog doma, da bi stavio fotografijo. Tu so frekvencije iznad 500MHz i feritne jezgre nisu više potrebne. Ma da se meni ipak više sviđa varianta, koju je stavio zlatkoMM, pa i simetrija je puno bolja. Inglar jih još proizvodi i prodaje.
Pozdrav, Janko
- Attachments
-
- Autotransformator 1:4
- baloon.JPG (8.67 KiB) Viewed 9136 times
Još jedna shema za transformer impedanse 1:4. Kod Inglara su namotaji i točno tako spojeni, kako se vidi iz sheme, bez onog optonalnog linka.
Janko
Janko
- Attachments
-
- Transofrmator 1:4
- baloon1.JPG (13.31 KiB) Viewed 9135 times
Da, ti prilagodni članovi uglavnom idu tako, zato mi je čudno kod ove moje antene što je to izvedeno kao na donjoj slici, tj. masa koaksijalca ostaje da "visi"-nije nigdje spojena.
- Attachments
-
- ANTENA.JPG (9.19 KiB) Viewed 9133 times
WhiteHead, ako to štima što si nacrtao, onda mi se to ne sviđa . Imaš možda mogučnost staviti na forum fotografije tog prilagodilnog člena, po mogučnosti obe strane?
Janko
Janko
Ma i meni se ne sviđa, zato sam i pokrenuo ovu raspravu.
Za nevjerovat je da jagica dužine 2,3 m daje lošije rezultate od jeftine panel antene.
Popodne kad budem doma slikam to i postavim ovdje.
Pozdrav
Za nevjerovat je da jagica dužine 2,3 m daje lošije rezultate od jeftine panel antene.
Popodne kad budem doma slikam to i postavim ovdje.
Pozdrav
Ako malo okrenem i nešto dodam tvojemu crtežu, onda bi to moglo biti to. Ona masa sa druge strane pločice je kapacitivno skloplena prema zavojnici. Proveri!
Janko
Janko
- Attachments
-
- ANTENA.JPG (7.68 KiB) Viewed 9108 times
Vjerovatno jeste tako, čini mi se da masa koaksijalca završava na PCB-u
Znači to je OK ???, tražio sam grešku tamo gdje je nema.
Ništa onda, idem probati nešto drugo, a tebi Janko pulo hvala na pomoći.
Znači to je OK ???, tražio sam grešku tamo gdje je nema.
Ništa onda, idem probati nešto drugo, a tebi Janko pulo hvala na pomoći.
Ako je sa antenom ipak sve u redu, onda bi mogao biti razlog za slabiji signal kod DTX antene pogrešno usmerena antena. Ako gledam Inglar panel antenu TV4509F ima pojačanje oko 11dB, a DTX92F oko 15dB, zavisi od kanala, koji primaš. Panelka ima prijemni ugao oko 45 stepeni, a DTX oko 26 stepeni.
U stvari neznam koju panel anteno si uzeo, ali ta Inglarova je jedna od boljih, koje ja poznajem.
Druga stvar bi mogla biti još polarizacija antene. Neznam kakvo ti imaš odnosno koji predajnik hvataš, ali mi primamo Hrvatske programe na 44 kanalu sa vertikalnom polarizacijom, mislim da je to Sljeme. Antene, koje si ti upotrebio veoma su različite po konstrukciji, pa je i osetljivost na pogrešno polarizacijo jako različita. Yagi je uvek osetlivija na to. Probaj za test samo DTX anteno okeniti po svojoj osi za 90 stepeni, da vidiš razliko.
Pozdrav, Janko
U stvari neznam koju panel anteno si uzeo, ali ta Inglarova je jedna od boljih, koje ja poznajem.
Druga stvar bi mogla biti još polarizacija antene. Neznam kakvo ti imaš odnosno koji predajnik hvataš, ali mi primamo Hrvatske programe na 44 kanalu sa vertikalnom polarizacijom, mislim da je to Sljeme. Antene, koje si ti upotrebio veoma su različite po konstrukciji, pa je i osetljivost na pogrešno polarizacijo jako različita. Yagi je uvek osetlivija na to. Probaj za test samo DTX anteno okeniti po svojoj osi za 90 stepeni, da vidiš razliko.
Pozdrav, Janko
Janko, provjerio sam prilagodni član na dipolu i baš je tako kao što si nacrtao, znači to je OK.
Što se tiče neusmjerenosti, to otpada pošto je antena na rotatoru i mogu jako fino podesiti smjer.
Uzrok može biti u lošem pojačalu, pošto sam probao pojačalo iz panel antene priključiti na ovu DTX (nemam drugih pri ruci).
Polarizaciju nisam probao, listao sam HR forume i iz pročitanog zaključio da se prelaskom na digitalnu TV, polarizacija nije mijenjala tj. ostala je horizontalna.
Prijem imam iz regije D01 na 38. i 44. kanalu (610 i 658 MHz) i to s nekog predajnika u istočnoj slavoniji (Belje, Borinci, Josipovac itd.) Sad baš gledam na spisku kanala na http://213.147.101.105/DVBT_MUXA_MUXB_P ... acija.html" onclick="window.open(this.href);return false;
nigdje se ne pominje polarizacija, ali ništa me ne košta da i to probam i probat ću.
Moram nabaviti neko bolje pojačalo i tražiti bolji signal. Čini mi se da sam već pominjao da signal trenutno imam samo u kasnim noćnim satima.
Pozdrav Janko i hvala na pomoći.
Što se tiče neusmjerenosti, to otpada pošto je antena na rotatoru i mogu jako fino podesiti smjer.
Uzrok može biti u lošem pojačalu, pošto sam probao pojačalo iz panel antene priključiti na ovu DTX (nemam drugih pri ruci).
Polarizaciju nisam probao, listao sam HR forume i iz pročitanog zaključio da se prelaskom na digitalnu TV, polarizacija nije mijenjala tj. ostala je horizontalna.
Prijem imam iz regije D01 na 38. i 44. kanalu (610 i 658 MHz) i to s nekog predajnika u istočnoj slavoniji (Belje, Borinci, Josipovac itd.) Sad baš gledam na spisku kanala na http://213.147.101.105/DVBT_MUXA_MUXB_P ... acija.html" onclick="window.open(this.href);return false;
nigdje se ne pominje polarizacija, ali ništa me ne košta da i to probam i probat ću.
Moram nabaviti neko bolje pojačalo i tražiti bolji signal. Čini mi se da sam već pominjao da signal trenutno imam samo u kasnim noćnim satima.
Pozdrav Janko i hvala na pomoći.
Našao sam još jedan popis, na koji se dođe sa HRT stranice: http://www.hrt.hr/index.php?id=173&tx_ttnews" onclick="window.open(this.href);return false;[cat]=102&tx_ttnews[tt_news]=78290&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=2b8daa274d
(Neznam staviti, da bude kao link , ali ide copy/paste ).
Ako to štima, onda su samo dva oddašiljača na vertikalnoj polarizaciji i ja onda primam signal sa Ivanščice, ne Sljeme, ali nemam pojma, odakle mi ide MUX-B koji, ako se dobro siječam, primam na 36 kanalu. To moram provjeriti, imam negdije doma zapisano.
Ako češ morati signal tražiti sa promenom lokacije antene, onda če ti veroatno trebati pomoč profesionalca, koji če pomoču merilnog TVja to dosta brzo i napraviti. Može se to i ovako, ali je to prilično mukotrpan posao. Mora se menjati lokacija po terenu levo, desno, kao i po višini montirane antene.
Janko
(Neznam staviti, da bude kao link , ali ide copy/paste ).
Ako to štima, onda su samo dva oddašiljača na vertikalnoj polarizaciji i ja onda primam signal sa Ivanščice, ne Sljeme, ali nemam pojma, odakle mi ide MUX-B koji, ako se dobro siječam, primam na 36 kanalu. To moram provjeriti, imam negdije doma zapisano.
Ako češ morati signal tražiti sa promenom lokacije antene, onda če ti veroatno trebati pomoč profesionalca, koji če pomoču merilnog TVja to dosta brzo i napraviti. Može se to i ovako, ali je to prilično mukotrpan posao. Mora se menjati lokacija po terenu levo, desno, kao i po višini montirane antene.
Janko
A probat ću nešto, možda kupim ovo:
http://cgi.ebay.com/Digital-USB-2-0-DVB ... ltDomain_0" onclick="window.open(this.href);return false;
pa onda s laptopom na krov
Idući vikend provodim na krovu, pa ako se više ne budem javljao .....
http://cgi.ebay.com/Digital-USB-2-0-DVB ... ltDomain_0" onclick="window.open(this.href);return false;
pa onda s laptopom na krov
Idući vikend provodim na krovu, pa ako se više ne budem javljao .....
E sa tim tek nećeš uhvatit ništa,
samo ti promjeni taj asimetrični član u onaj sa feritnom jezgrom i ima da ti radi...
samo ti promjeni taj asimetrični član u onaj sa feritnom jezgrom i ima da ti radi...
Pa ne znam baš... taj s feritnom jezgrom ima prilagođenje 300 na 75 oma, a ko zna koja je impedansa ovog dipola. A Janko je rekao da je ovo OK.
Taj asimetrični član koji ti imaš je bezveze vjeruj mi imam iskustva sa pravljenjem antena pa znam.
Na primjer kod jenog prijatelja koji ima sobnu antenu sa ona dva izvlačeća kraka bio je stavljen takav
član i imao je loš prijem,e onda sam mu ja zalemio onakav feritni trafo i dobio je dobar prijem,zašto kažem
dobar a ne odličan pa zato što ti vražji krakovi nisu bili dovoljno dugi za prijem 4 kanala 62.25Mhz koji
trraži dužinu kraka L/4 = 114cm nego su bili dugi nekih 90 cm.
kužiš sad.
A što se tiče impedancije dipola nije mi jasno kako na svim elradovim starim antenama ima taj član 300/75
i njegova uloga nije samo transformiranje impedancije nego konvrtiranje simetričnog u nesimetrično
vođenje VF signala pošto je dipol simetrična antena (asimetriranje).
Na primjer LOG periodične ili logaritamske antene su same po sebi nesimetrične pa im zato ne treba asimetrični član i imaju 75 oma impedanciju.
Na primjer kod jenog prijatelja koji ima sobnu antenu sa ona dva izvlačeća kraka bio je stavljen takav
član i imao je loš prijem,e onda sam mu ja zalemio onakav feritni trafo i dobio je dobar prijem,zašto kažem
dobar a ne odličan pa zato što ti vražji krakovi nisu bili dovoljno dugi za prijem 4 kanala 62.25Mhz koji
trraži dužinu kraka L/4 = 114cm nego su bili dugi nekih 90 cm.
kužiš sad.
A što se tiče impedancije dipola nije mi jasno kako na svim elradovim starim antenama ima taj član 300/75
i njegova uloga nije samo transformiranje impedancije nego konvrtiranje simetričnog u nesimetrično
vođenje VF signala pošto je dipol simetrična antena (asimetriranje).
Na primjer LOG periodične ili logaritamske antene su same po sebi nesimetrične pa im zato ne treba asimetrični član i imaju 75 oma impedanciju.
ZlatkoMM, Elrad je več prije 25 godina, kada sam tamo počeo raditi, upotrebljavao kod svojih antena takve prilagođivače impedanse i do sada bi veroatno več netko merenjima dokazao, da to nije u redu. Inglar sada i veroatno i Iskra su to tehnoligio preuzeli. Možda nisam bio dovoljno jasan jedino u jedoj stvari, takav člen, izrađen na tiskanoj pločici je barem kod Elrada upotrebljen samo na UHF TV području. Na VHF I i III se je uvjek upotrebljavao člen, izrađen sa feritnom jezgrom.
A što se tiče same impedanse dipola, na nju utiče geometrija i njegov položaj u odnosu na ostale elemente. Ako je to 300 ohma verujem, da je to netko i proverio, ne verujem da bi stavljali to u antene, ako nebi bilo potrebno. Za prelaz iz simetričnog dipola na asimetrični kabel bi se mogao upotrebiti transformator 1:1, ali nisam vidio, da bi se takvo nešto u Elradu proizvodilo. Radioamateri takve transformatore redovito upotrebljavamo, čak i kao naponski ili kao strujni transformator, zavisi od tipa antene i toga, što se želi postiči.
Pozdrav, Janko
A što se tiče same impedanse dipola, na nju utiče geometrija i njegov položaj u odnosu na ostale elemente. Ako je to 300 ohma verujem, da je to netko i proverio, ne verujem da bi stavljali to u antene, ako nebi bilo potrebno. Za prelaz iz simetričnog dipola na asimetrični kabel bi se mogao upotrebiti transformator 1:1, ali nisam vidio, da bi se takvo nešto u Elradu proizvodilo. Radioamateri takve transformatore redovito upotrebljavamo, čak i kao naponski ili kao strujni transformator, zavisi od tipa antene i toga, što se želi postiči.
Pozdrav, Janko
Dobio sam pojačalo, koje je na prvoj stranici linkovao WhiteHead. Nisam još uspeo izmeriti, ali izgleda solidno izrađeno, i trebalo bi imati karakteristike, kakve ima upotrebljen MMIC. Cijena sa poštarinom bila je za mene tačno 6 EUR, što je zapravo jeftino. Upotrebljen je MMIC UPC2709 ( http://www.cel.com/pdf/datasheets/upc2709t.pdf ), koji po Datasheedu nema baš 30dB pojačanja nego oko 23dB, ali i to je dovoljno za to, za što je namenjeno, za individualni satelitski prijemnik, da stavimo između LNB i prijemnika. Napon napajanja ide preko njega, a dio uzme i za svoje napajanje. Stabilizacija za MMIC radno točko običnom zener diodom. Malo mi smeta jedino NF šumni broj, koji se kreče oko 5 dB, što kod upotrebe sa LNB i satelitskim prijemnikom nije problem, a za pojačanje signala od antene bilo bi fino, ako bi NF bio nešto niži.
Pozdrav, Janko
Pozdrav, Janko
- Attachments
-
- AMP3.JPG (49.91 KiB) Viewed 8863 times
-
- AMP2.JPG (43.41 KiB) Viewed 8863 times
-
- AMP1.JPG (29.46 KiB) Viewed 8863 times