Pitanje,Plocica

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Player_One
Penjem se :)

Re: Pitanje,Plocica

Post by Player_One »

Mozda ce te se smijati ali ja sam radio cak i na kartonu(ambalaze od jaffe). Iglom busio rupe za kontakte i sa druge strane lemio zice. Takve stvari jesu katastrofa izgledale ali su radile koliko je bilo potrebno. Cak prije jedno 4 godine profesor koji mi je pomagao oko pronalazenja komponenti sklepao je samnom u skoloskoj laboratoriji napajanje za laptop na kartonu,koje i dan danas radi.
Makar bio mudar, siromasan se smatra budalom...
dumpY
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by dumpY »

Hah ma jbt nikako ne kontam kako da se stvori bakar onaj imam sve osim bakra xD..
Magistar

Post by Magistar »

PlayerOne mozes li okaciti te slike od napajanja laptopa na kartonu :)

DumpY kupi se PCB.(Vitroplast,pertinax...) koji je potpuno oslojen bakrom.
No signature
Player_One

Post by Player_One »

Nazalost nemam slike.. :(
MORGAN
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by MORGAN »

Pa slikaj... :D
Player_One

Post by Player_One »

Nazalost nije u mom posjedu, niti znam da li jos postoji... :S
duuka97

Post by duuka97 »

Sinoc sam do kasno precrtavao sa slike na pertinaks.Sve sam zastitio flomasterom a hteo bih da odozgo nelpim i selotejp po ovom postupku(sa drugog foruma)
SELOTEJP - još jedna "smešna" tehnika, ali je ona odigrala veliku ulogu u "kamenom dobu" izrade PCB-a. Sastoji se u lepljenju selotejp trake na bakar i isecanju skalperom i uklanjanju nepotrebnih parcica. Važno je da se zalepljeni selotejp dobro pritisne, kako se hemikalija ne bi podvukla pod neku ivicu i odlepila ga. Danas ta tehnika može da se koristi ako na PCB-u imate debele linije i velike kvadratne površine.
Da li mi je to dobra ideja ili ne.

Posto me strah rukovanja kiseline dajte mi nesto bitno da znam kad rukujem s nom kakve rukavice ama bas sve mere predostroznosti i da ne bi zagadio okolinu gde da prosipam otrovni materijal.
Naucio sam da pravim PCB :)
dino_kc
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by dino_kc »

kupiš one rukavice zaštitne,,uzmeš plastićnu posudu i plastićnu žlicu i to je to,,,prvi puta radi vani :D
"cuksi" -> "dino_kc"
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Oboje nema potrebe.
Selotejp je ok za deblje vodove, koristio sam ga i ja dok nisam presao na foto postupak.
Kiselina ne treba da te plasi, pogotovo ako koristis 18-20%. Samo mozes da osecas peckanje ukoliko imas ranu na ruci...
Ono cega treba da se pazis je hidrogen 30%. Zato ti preporucujem da uzmes u apoteci 15%. Mada postupak razvijanja traje oko 15-20min sa njim.
Hidrogen, ili ti vodonikov peroksid, ili H2O2, je jako reaktivan. Tako da ukoliko ti padne na kozu ostavlja gadnu opekotinu... Zato pazljivo, i pridrzavaj se nekih osnovnih pravila.
Jos jedan savet ti je da radis u staroj odeci, jer od hidrogena i kiseline nestaje boja sa odece :lol:
Mozda ti sve to deluje strasno, ali nije nista posebno. Kad se uvezbas videces.
Inace ide prvo voda, kiselina, hidrogen. A detaljnih uputstava ima po forumu...
Edit:
Nabavi i naocare, to ne bi bila losa ideja.
I ako nesto nisi siguran kako i sta, pitaj.
duuka97

Post by duuka97 »

Hvala uradio sam onako kako si napisao i sve je ok, smesa na nagrizla nezasticeni bakar dobio sam finu plocicu sa oba i flotamster i selotejp.Nisam je zasticivao jer ne znam cim imam na umu da je premazem lakom za drvo
Naucio sam da pravim PCB :)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Hm, ima gomila stvari za zastitu...
Najbolje je ono sto imas.
Kojekakvi lakovi su dobri, ali moraju na gotovi plocicu. Ili da se nanesi sito stampom, sto komplikuje proces. Mozda je najlakse prekalajisati. Imas i za to postupak negde opisan. Radi se sa pastom za lemljenje bakarnih cevi. Mada moze i sa zicom za lemljenje.
Post Reply