Jednostavno pojačalo za TV signal
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Jednostavno pojačalo za TV signal
Zna li tko neku shemu za pojaČati TV signal tako da se otkloni šum i smetnje (nemora biti nešto totalno bistro ali samo da se riješim šuma)
Re: Jednostavno pojaćalo za TV signal
Zna Google. -> TV antenna amplifier
Kad ga upitas, onda ti izmedju ostalog odgovori i ovo:
http://electroschematics.com/126/wideba ... r-circuit/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kad ga upitas, onda ti izmedju ostalog odgovori i ovo:
http://electroschematics.com/126/wideba ... r-circuit/" onclick="window.open(this.href);return false;
- informaticar
- Odlično uznapredovao
I oće li mi to popraviti sliku na TV
Informatičar, možda ti popravi sliko, možda i ne. Srž obično nije u pojačalu, jer je kod kvalitete slike bitno razmerje signal/šum. Taj šum je uvek u zraku i na njega ne možeš utijecati. A signal, koliko ti ga antena prima. Tvoje pojačalo na kraju pojača sve, što je dobilo od antene. Ako je to recimo 35dBuV šuma i 50dBuV signala kojeg primaš, možeš to pojačati i za 30dB, pa če razmijer signal šum biti još uvek 15dB, zapravo i malo slabiji, jer i pojačalo ima svoj šum, koji se doda svemu skupa. Kabel od antene do TVja ti isto slabi signal, i ako signal još deliš na dva TVja to donosi dodatno slabljenje signala. Tu je onda najbolje što bliže anteni dodati pojačalo, da barem to slabljenje izbegneš, pa se može to dosta poznati na kvaliteti slike.
To je veoma laično objašnjenje, ali se nadam da češ shvatiti u čemu je bit.
Zbog te činjenice je uvijek najbolje pojačalo dobra antena, elektronika onda samo još malo pomaže.
Pozdrav, Janko
To je veoma laično objašnjenje, ali se nadam da češ shvatiti u čemu je bit.
Zbog te činjenice je uvijek najbolje pojačalo dobra antena, elektronika onda samo još malo pomaže.
Pozdrav, Janko
- Feko
- Stariji član
Ako nikada nisi pravio antenska pojačala onda bolje kupi kupovno jer ti nebude proradilo!
Sve ti je u izradi bitno; koliko dugačke žice od elemenata ostavljaš, kako si okrenuo zavojnice, koliko su zavoji razmaknjeni, razdvojiti pojedine stupnjeve pojačala.....kažem, ako nemaš iskustva bolje kupi tvorničko jer nisu skupa
Sve ti je u izradi bitno; koliko dugačke žice od elemenata ostavljaš, kako si okrenuo zavojnice, koliko su zavoji razmaknjeni, razdvojiti pojedine stupnjeve pojačala.....kažem, ako nemaš iskustva bolje kupi tvorničko jer nisu skupa
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Re: Jednostavno pojačalo za TV signal
Dobro uredu mislim zašto kupovati ako se može napraviti ali nekada je možda najbolje da se nešto kupi nego da se prouzroći neka šteta.
Da ne otvaram novu temu....
Šta mislite o ovom pojačalu s ebay-a
http://cgi.ebay.com/INLINE-AMPLIFIER-CA ... ltDomain_0" onclick="window.open(this.href);return false;
30 dB pojačalo bez vanjskog napajanja, dali je to FAKE pojačalo ili se radi o nekoj novijoj tehnologiji s kojom nisam upoznat.
Inače imam problem s prijemom HR DVB-T signala pa tražim načine da to sredim.
hvala
Šta mislite o ovom pojačalu s ebay-a
http://cgi.ebay.com/INLINE-AMPLIFIER-CA ... ltDomain_0" onclick="window.open(this.href);return false;
30 dB pojačalo bez vanjskog napajanja, dali je to FAKE pojačalo ili se radi o nekoj novijoj tehnologiji s kojom nisam upoznat.
Inače imam problem s prijemom HR DVB-T signala pa tražim načine da to sredim.
hvala
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Evo jednog jenostavnog za napravit.
- Attachments
-
- tvAntAmp.png (3.64 KiB) Viewed 17741 times
Ma ima toga dosta za napraviti....ali kao što je gore rečeno nije to baš lako izvesti u praksi.
A mene zanima mišljenje nekog VF znalca o onom navedenom pojačalu s ebay-a
A mene zanima mišljenje nekog VF znalca o onom navedenom pojačalu s ebay-a
pa vjerojatno je napajanje izvedano preko koaksijalnog kabla kako bi drugačije?A mene zanima mišljenje nekog VF znalca o onom navedenom pojačalu s ebay-a
Ne nije......
fino piše u opisu da je DC izvor nepotreban.
fino piše u opisu da je DC izvor nepotreban.
E izgleda da nisi dobro pročitao( već sam pomislio da radi na zero-point energy )
gledaj:
no power cable is needed)
znači ne treba mu poseban kabl za napajanje.
Da li je sad Ok
gledaj:
dakle:Powered through the existing coaxial run (no power cable is needed).
no power cable is needed)
znači ne treba mu poseban kabl za napajanje.
Da li je sad Ok
A ko ga zna... može se to i tumačiti i kao napajanje sa nekom "havom" koja se indukuje u koaksijalcu....
Piše takođe i no power adapter needed
a ako treba vanjsko napajanje (kroz koaks) valjda bi bio naveden i napon.
Piše takođe i no power adapter needed
a ako treba vanjsko napajanje (kroz koaks) valjda bi bio naveden i napon.
Citat od Ebay: Designed for inline boosting of weak signals. Powered through the existing coaxial run (no power cable is needed). Deluxe zinc alloy housing with silicon sealant makes perfect for indoor/outdoor use. Water and weather resistant, will not rust. Works with all RG6/RG59 coaxial cables and more!
Znači napajanje preko koaksialnog kabla, nije potrebno posebno napajanje, ali nisam našao, koliki je tu napon potreban. U obziru na frekventni opseg verujem, da je pojačalo u osnovi namenjeno za pojačanja signala kod individualnih satelitskih antena, gdije to napajanje več ide po koaksialnom kablu do vanske jedinice. Veroatno su upotrebljeni neki ERA ili drugi elementi za pojačanje, koji imaju širi opseg pojačanja, pa su to ostavili, da bi pojačalo bilo upotrebljivo i kod drugih namjena. Ma da to može biti i problem. Nigdje nema ni podatka o dodatku šuma i o najvišem izlaznem nivoju signala.
Cijena pojačala i poštarine su jeftine, 5,88$ i 1,88$ za SLO. Možeš probati, pa nam napišeš, kako je prošlo.
Pozdrav, Janko
Znači napajanje preko koaksialnog kabla, nije potrebno posebno napajanje, ali nisam našao, koliki je tu napon potreban. U obziru na frekventni opseg verujem, da je pojačalo u osnovi namenjeno za pojačanja signala kod individualnih satelitskih antena, gdije to napajanje več ide po koaksialnom kablu do vanske jedinice. Veroatno su upotrebljeni neki ERA ili drugi elementi za pojačanje, koji imaju širi opseg pojačanja, pa su to ostavili, da bi pojačalo bilo upotrebljivo i kod drugih namjena. Ma da to može biti i problem. Nigdje nema ni podatka o dodatku šuma i o najvišem izlaznem nivoju signala.
Cijena pojačala i poštarine su jeftine, 5,88$ i 1,88$ za SLO. Možeš probati, pa nam napišeš, kako je prošlo.
Pozdrav, Janko
E hvala Janko, takav sam odgovor čekao.
Napominjem, pored toga što si ti naveo piše no power adapter needed
Ja mislim da je obzirom na cijenu, unutar par pasivnih filtera (ili prazna kutija) jer se nigdje ne navodi i napon napajanja. Kod DVB-T prijemnika je on 5 V, a kod sat ne znam.
Nije mi sad do ekperimenata, jer sam digitalizacijom ostao bez HR programa, pa to nastojim srediti.
Pozdrav, hvala još jednom
Napominjem, pored toga što si ti naveo piše no power adapter needed
Ja mislim da je obzirom na cijenu, unutar par pasivnih filtera (ili prazna kutija) jer se nigdje ne navodi i napon napajanja. Kod DVB-T prijemnika je on 5 V, a kod sat ne znam.
Nije mi sad do ekperimenata, jer sam digitalizacijom ostao bez HR programa, pa to nastojim srediti.
Pozdrav, hvala još jednom
Napajanje kod SAT sistema je 16 i 18V (nisam 100% siguran, ali tu negdije sigurno), znači da 5V, što ti daje DVB-T prijemnik neče biti dovoljno.
Po moje filtera nema nikakvih, donja frekvenčna granica samo zbog sklopnih kondenzatora, a gornja zbog upotrebljenog pojačivačkog elemenata, njegove karakteristike.
Za DVB-T ti treba kao prvo dobra antena, montirana negdije što više i ako nije dovoljno onda neko dodatno UHF pojačalo ( 470MHz - 860MHz ), ili još bolje samo za taj kanal, koji želiš primati.
Možda ču na Ebay naručiti jedan komad, da malo testiram. Cijena je dobra, pa u ime znanosti i iztraživanja... .... I ako na kraju bacim, bit če par piva manje...
Pozdrav, Janko
Po moje filtera nema nikakvih, donja frekvenčna granica samo zbog sklopnih kondenzatora, a gornja zbog upotrebljenog pojačivačkog elemenata, njegove karakteristike.
Za DVB-T ti treba kao prvo dobra antena, montirana negdije što više i ako nije dovoljno onda neko dodatno UHF pojačalo ( 470MHz - 860MHz ), ili još bolje samo za taj kanal, koji želiš primati.
Možda ču na Ebay naručiti jedan komad, da malo testiram. Cijena je dobra, pa u ime znanosti i iztraživanja... .... I ako na kraju bacim, bit če par piva manje...
Pozdrav, Janko
- Feko
- Stariji član
Nemoj na kraju baciti nego mijenjaj za par piva...na kraju si na istomjapek wrote:.... I ako na kraju bacim, bit če par piva manje...
Malo ću otići u offjapek wrote: Za DVB-T ti treba kao prvo dobra antena, montirana negdije što više i ako nije dovoljno onda neko dodatno UHF pojačalo
Janko kupio sam iskrinu DTX 92F sa navodno odličnim karakteristikama, međutim ništa. Bolje rezultate imam sa jeftinom panel (mrežastom) antenom, tako da mi sad ništa nije jasno. Doduše nisam imao neko posebno pojačalo za ovu iskrinu nego sam koristio ono iz panel antene sa skinutim prilagodnim članom (300/75).
Ovi "dipoli" na ovim DTX antenama su mi čudni-nepoznati,obje strane dipola su vezane na vrući kontakt F-konektora (jedan od njih preko "nacrtane" zavojnice na PCB-u) dok masa koaksa završava na PCB-u na koji je zaletovan F-konektor.
Kakva su tvoja iskustva sa ovim antenama ??
Ja neznam o čemu vi tu raspravjate ja koristim istu Yagi antenu koju sam imao na analognoj TV uz isto
pojačalo slično onom sa sheme i radi sve perfektno.Možeš kupit to pojačalo ako hoćeš da probaš ali sumnjam da je nešto posebno.
I da shema je jednostavna ijednostavno za napravit bez frke.
pojačalo slično onom sa sheme i radi sve perfektno.Možeš kupit to pojačalo ako hoćeš da probaš ali sumnjam da je nešto posebno.
I da shema je jednostavna ijednostavno za napravit bez frke.
Ovisi od lokacije, prije digitalizacije sam imao solidne HR programe, a ove digitalne samo u kasnim noćnim satima. Trenutno koristim panel antenu i dvostepeno pojačalo (znači bolje od onog sa šeme), ali očito nije dovoljno. Morat ću probati da nešto drugo iskonbinujem, a VF mi nije jača strana.
Inače sam iz BiH, 40-ak kilometara od HR granice.
Inače sam iz BiH, 40-ak kilometara od HR granice.