ovako zanima me dal je moguće od nekog motorića od dvd-a.videa ili nećeg slićnog napravit bušilicu za ploćice, i kako? vidio sam to na yt-u ili tako nešto sad više neznam gdje da malo bolje to proućim, ove bušilice za to su preskupe za mene malo a imam dosta motorića doma pa da bezveze ne stoje,kupio sam svrdlo, ploćica mi ispadne super i onda idem bušit to velikom bušilicom,probušim 2 rupe i pukne mi svrdlo...
i sad opet moram do grada,a mislio sam da ću danas biti gotov...
@cuksi pozzz ja imam busilicu za plocice koja kao pogon koristi motor od gramofona. onako, sve projekata sto sam radio apsolutno su pocetnicki jer nemam nesto vremena da radim nesto ozbijno od obaveza na fax-u ali zadovoljan sam kako busi plocice. ideju da iskoristim motor od gramofona dao mi je djed (on je prije kupovao casopis "Sam svoj majstor", te je u njemu opisana gradnja takve busilice), sa tim da za ovu moju busilicu nismo pravili kuciste prema njihovom nacrtu nego smo ugradili u neko kuciste od neke stare "prave" busilice. neznam, jos uvijek joj nisam nasao neku manu ali i nisam radio toliko puno. evo prilazem ti i te nacrte koje sam poslije skinuo sa net-a koji su nama koristili kao okvir.
ma ni meni ne treba nešto profesionalno,ja ako napravim 1 ploćicu mjesećno super...na takvo sam nešto i mislio,vidio sam na youtube-u neki lik ima motorić mali i na njega malo svrdlo i s time buši,izgleda jako jednostavno samo neznam kako bi svrdlo prićvrstio za motorić...ovo izgleda super,samo mi se neda gramofone zbog tog uništavat jer imam 2 koja super rade...ali inaće hvala..probat ću nabavit neki stari gramofon
kao drzac burgije iskoristen je nastavak od sestara, onaj dio gdje ide grafit iz olovke, posto koristim burgije od 1 mm, a sestar ima malo veci promjer to moram odnijeti opet do djeda da nekako rijesimo, trenutno dok busim i ne rijesim to na burgiju "namotam" one vodoinsalaterske veoma tanke trake i zadovoljan sam ali ipak cim nadjem vremena i to cemo da rijesimo. nastavak od sestara za osovinu motor-ica je djed pricvrstio tako sto je zalemio kalajem (ima ono veliko lemilo). neznam opet razmisli ili sacekaj jos neki odgovor od iskusnijih clanova koji godinama rade mozda imaju neku bolju ideju.
jbg neznam sad sto se tice lomljenja ja sam jedno slomio sa ovom busilicom, a da sam bio oprezniji nebih ni njeg slomio jer motor nije toliko snazan, a kazu da ima oko 2800 ob/min, al opet naglasavam da nisam toliko ni radio. heh, neznam sto se tice tokarskog stroja mi ga nismo ni koristili nego smo iskoristili neku malu cijev ciji je unutrasnji precnik odgovar'o osovini motora pa je samo zalemljen.
nije skup ni malo frezer (mini bušilica),nalik zubarskoj,nema puno snage,tako da može fino raditi!
koristio sam male burgije sa njim,i nisam imao problema
nije puno skup,u vrh glave 15-ak maraka (neprofesionalni )
kum mi je dao odlićnu ideju kako to napravit,uzmem motorić neki mali,i na njegovu osovinu prićvrstim rednu stezaljku, i s druge strane svrdlo...i mora radit
Radio sam takve, a i puno sličnih bušilica. Zaboravite. Ne isplati se, svrdlo će uvijek plesati, pucati. Nemoguće ga je dovesti u strogi centar.
Teki vam je lijepo rekao ima danas onih "zubarskih" bušilica za male pare, ja imam jednu koja sadrži još dosta dodatnog alata. S njom i režem pločice.