klima uredjaji
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Pocetnik na forumu
klima uredjaji
Da li neko ima semu ili ideju kako napraviti nesto tako da se klima uredja upali nakon nestanka el energije, jer neke vrste klima nemaju automatski start nakon nestanka struje. Pozdrav
Re: klima uredjaji
To je NAJJEDNOSTAVNIJE rješiti sa jednim relejom na 230V.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Shema:
Dakle kad ima struje relej je preklopljen na radni kontakt i ništa se ne događa, kad nestane struje relej isklapa i prelazi na mirni kontakt i spaja vanjsko (rezervno) napajanje klime.
Relej treba biti 230V, a maksimalna struja njegovih kontakata ovisi o snazi klime.
Dakle kad ima struje relej je preklopljen na radni kontakt i ništa se ne događa, kad nestane struje relej isklapa i prelazi na mirni kontakt i spaja vanjsko (rezervno) napajanje klime.
Relej treba biti 230V, a maksimalna struja njegovih kontakata ovisi o snazi klime.
klima uredjaji
Evo primjera što se dogodi kad netko nejasno postavi pitanje. Momčić je jedno mislio, a drugo napisao, a stabilizator je to shvatio na treći način i kao rezultat svega imamo nebuloznu shemu u pdf formatu i to još komprimiranu, a mogla je sasvim komotno biti u jednom od komprimiranih grafičkih formata (gif, jpg ..) "podignuta" na neki share (easyshare, difficultshare, imagesforme, imagesforthepresident .... itd).
Da je momčić lijepo napisao da želi nešto što će upaliti klimu nakon što se napon vrati u mrežu, a poslije nestanka napona u mreži i prestanka rada klime, krajnje rješenje bi bilo sasvim drukčije.
Dakle, treba nešto što će detektirati povratak napona u mreži i onda stisnuti tipku za uključivanje klime na njenom daljinskom upravljaču.
Rješenja ima više, jedno sam ja jednom davno slagao sa NE555 i 4017. Može se riješiti i elegantnije s mikrokontrolerom, ali to bi morao odraditi netko tko zna pisati kod. Potražit ću tu shemu.
Da je momčić lijepo napisao da želi nešto što će upaliti klimu nakon što se napon vrati u mrežu, a poslije nestanka napona u mreži i prestanka rada klime, krajnje rješenje bi bilo sasvim drukčije.
Dakle, treba nešto što će detektirati povratak napona u mreži i onda stisnuti tipku za uključivanje klime na njenom daljinskom upravljaču.
Rješenja ima više, jedno sam ja jednom davno slagao sa NE555 i 4017. Može se riješiti i elegantnije s mikrokontrolerom, ali to bi morao odraditi netko tko zna pisati kod. Potražit ću tu shemu.
-
- Pocetnik na forumu
nije mi ovdje jasno sta je ovo rezervno napajanje, jer meni kad nestane struja klima se ugasi, nakon dolaska struje treba neko da dodje da uzme daljinski i da je upali, ja sam nesto razmisljao, da se usmjeri daljinski prema klimi, a neki kontroler da kontrolise rad klime i kada nestane struja da on dobije informaciju na nekom pinu kontrolera da je struja nestala, tada on udje u petlju da ispituje promjenu stanja na pinu u trenutku kada dodje struja on posalje sa daljinskog start za paljenje, mozda je ovo previse komplikovano
Ma to moze i bez kontrolera. Bilo bi zgodno kad bi klima na sebi imala dugme za paljenje, pa da spakujes sve u nju.
To moze i da se resi samo sa NE555, kao monostabil.
To moze i da se resi samo sa NE555, kao monostabil.
Prema onome što si ti pitao, ja sam shvatio da ti trebaš držati klimu upaljenu nakon nestanka napajanja, a onda bi ova shema koju sam ti ja dao u PDF-u bila sasvim OK rješenje (iako ima i boljih, ali i skupljih rješenja). Tada bi rezervno napajanje bilo rezervno napajanje na koje bi klima radila nakon što nestane mrežnog napona koji je držao relej uključen.momcilof117 wrote:nije mi ovdje jasno sta je ovo rezervno napajanje
Nigdje ne piše da se klima treba ponovno upaliti nakon "povratka" el. energije.da se klima uredja upali nakon nestanka el energije
Ja sam to radio sa 12F629 za par repetitorskih lokacija da ne tabanam na planinu.Programski vrlo prosto.Kad MCU dobije napajanje znaci "dosla struja"saceka 1min. da se eventualno stabilise mreza i onda da log 1 na jedan svoj pin.Do duse ovo se montira u samu klimu ove su bile neke samsung pa sam nasao gde to isto radi njena elektronika (ono log 1).Za 12F ne treba posebno napajanje jer ga vec ima u samoj klimi.