Pozz svima,
Imam trofazni agregat 6.5ks sa elektronskom pobudom kome je izgoreo elektromotor koji služi kao generator, viklovao sam taj motor onako kako je i bio urađen ali sada napon na izlazu sa 220V opadne na nekih 150V kada se priključi potrošač i namotoj se mnogo greje (da napomenem da je agregat kupljen u nemačkoj i da je kao nov radio nekih pola sata dok mu nije izgoreo motor pa zato sumnjam da fabrički nisu pogrešili pri povezivanju namotaja). Na njemu nema nikakve pločice proizvođača pa nemam nikakvih podataka o njemu pa zato mogu samo da pitam ima li neko iskustva sa agregatima i da li je neko imao sličan problem pa da pišem još detaljnije ?
El. motor za agregat
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: El. motor za agregat
Imam neka iskustava sa tom tehnikom ali mi tvoja terminologija nije baš najjasnija.
Nisam dobro shvatio, generator pokreće SUS motor ili elektromotor?
Trofazni asinhroni elektromotor može da radi kao generator ali ti je potrebna "garnitura" kondenzatora da bi to kako-tako funkcionisalo. Daleko efikasnija varijanta je ako se kao generator koristi alternator. U sklopovima koje sam ja video koristi se sistem strujnog transformatora koji reguliše pobudu rotora pa je tu vrlo bitno da proveriš povezivanje tog transformatora, ako je ta varijanta u pitanju. Dakle, ipak malo više detalja pa da vidimo da li se može šta pomoći...
Nisam dobro shvatio, generator pokreće SUS motor ili elektromotor?
Trofazni asinhroni elektromotor može da radi kao generator ali ti je potrebna "garnitura" kondenzatora da bi to kako-tako funkcionisalo. Daleko efikasnija varijanta je ako se kao generator koristi alternator. U sklopovima koje sam ja video koristi se sistem strujnog transformatora koji reguliše pobudu rotora pa je tu vrlo bitno da proveriš povezivanje tog transformatora, ako je ta varijanta u pitanju. Dakle, ipak malo više detalja pa da vidimo da li se može šta pomoći...
Jaka stvar da LED blinka. Kada je nateraš da peva onda si car za elektroniku...
SUS motor se koristi kao pokretački dok se u statoru elektromotora indukuje napon koji se prosleđuje na izlaz, nije ništa budzeno, taj stator je namotan na specifičan način tako da nije potrebno ništa spolja da se dodaje osim elektronike koja služi kao pobuda. Al sam nabavio isti takav ispravan pa ću uporediti sa ovim što neće da radi, u svakom slučaju hvala na pomoći
Još jedno pitanje, postoji li način da ispitam da li je elektronska pobuda ispravna, ima 4 izlazna kraja dok su ulazni povezani na četkice, a štampana pločica je zalivena u plastičnu posudu pa ne znam koji su sve elementi na njoj