Savjeti iz prakse
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Savjeti iz prakse
Pozdrav!
Imam jedan stari DVD player koji negdje probija na masu. Zanima me kako bi najlakše otkrio koja komponenta probija da ju zamijenim, nijedan elektrolit nije napuhan ili nešto slično a čuo sam da oni među prvima probiju...
Inače, cijeli život sam oko elektronike i elektrotehnike ali evo sad se prvi put upuštam u "popravak" nekog uređaja...
Ako netko ima kakav dobar savjet molio bi ga za pomoć...
Imam jedan stari DVD player koji negdje probija na masu. Zanima me kako bi najlakše otkrio koja komponenta probija da ju zamijenim, nijedan elektrolit nije napuhan ili nešto slično a čuo sam da oni među prvima probiju...
Inače, cijeli život sam oko elektronike i elektrotehnike ali evo sad se prvi put upuštam u "popravak" nekog uređaja...
Ako netko ima kakav dobar savjet molio bi ga za pomoć...
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
Re: Savjeti iz prakse
"probija na masu" sta bi ovo tacno trebalo da znaci. Daj malo opsirniji opis kvara, konkretno sta i kako neradi to sto kazes negovori nista blize problemu koji imas. Elektrolit nemora biti napuhan da bi bio neispravan.
Pa u pravilu je opis kvara taj da kada ga upalim, na displayu nema ništa iako su na pločici gdje je trafo, izlazni naponi onakvi kakvi bi trebali biti +12, -12, +5 i GND.
Do ideje da "probija" sam došao zato što onaj ispitivač sa baterijicama svijetli na svakom kontaktu kada ja dodirujem masu...
Ne znam jel mi logika dobra ali mislim da ne bi smjeli svijetliti i +, i - kraj komponente već samo onaj kraj koji je na "masi", e sad, ako meni on svijetli na oba kraja pogotovo ako je elektrolit u pitanju to bi značilo da je negdje + u izravnom kontaktu sa - iliti ga da je kratko spojen...
Ne znam jel mi način razmišljanja dobar ali eto... zato sam tu...
Do ideje da "probija" sam došao zato što onaj ispitivač sa baterijicama svijetli na svakom kontaktu kada ja dodirujem masu...
Ne znam jel mi logika dobra ali mislim da ne bi smjeli svijetliti i +, i - kraj komponente već samo onaj kraj koji je na "masi", e sad, ako meni on svijetli na oba kraja pogotovo ako je elektrolit u pitanju to bi značilo da je negdje + u izravnom kontaktu sa - iliti ga da je kratko spojen...
Ne znam jel mi način razmišljanja dobar ali eto... zato sam tu...
Losa ti je logika Instrument u ruke i meri koje napone imas iz mreze. Kao sto pise na ploci +12, -12, +5 i GND... uz mozda nekad veoma mala odstupanja 0.5v
A taj ispitivač sa baterijama ostavi za elektroinstalacije......
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Izmjerio sam napone na izlazu pločice na kojoj je trafo i čak sam se iznenadio kolko su točni, odstupanja su 0,1-0,2 V.
Evo slikao sam pločicu na koju "odlaze" svi ti naponi... na njoj se nigdje ne vide nikakvi znakovi oštećenja ili pregaranja koje komponente...
Evo slikao sam pločicu na koju "odlaze" svi ti naponi... na njoj se nigdje ne vide nikakvi znakovi oštećenja ili pregaranja koje komponente...
- Attachments
-
- Slika 2.JPG (52.68 KiB) Viewed 2983 times
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
Ako si ustanovio da plocica koja ima trafo ima i sve napone koje bi trebala da ima, ostaje ti samo da pratis te napone i trazis kvar. Komponente veoma cesto mogu biti neipravne bez vidnih znakova ostecenja odnosno pregaranja.
Ok... znači ostaje mi samo čamit iznad te pločice i mjerit... odlična zabava za ove vruće dane...
e, daj mi još, molim te reci šta da radim s ovim čipovima? kako bi njih provjerio da nije možda u njima problem?
e, daj mi još, molim te reci šta da radim s ovim čipovima? kako bi njih provjerio da nije možda u njima problem?
Okani se ćorava posla
Odeš do prve trgovine i kupiš jednako jeftin "novi" DVD za 20-30€... i to je to! Sa ove pločice poskidaj ono što ti izgleda zanimljivo, naravno da ti treba puhalica za smd...
Mehaniku DVD-a i SMPS možeš, a i ne moraš rasturati...
Odeš do prve trgovine i kupiš jednako jeftin "novi" DVD za 20-30€... i to je to! Sa ove pločice poskidaj ono što ti izgleda zanimljivo, naravno da ti treba puhalica za smd...
Mehaniku DVD-a i SMPS možeš, a i ne moraš rasturati...