GLASOVNO AKTIVIRANJE UREDJAJA

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

GLASOVNO AKTIVIRANJE UREDJAJA

Post by stojke369 »

Zanima me da li moze da se nesto aktivira pomocu glasa.Da li postoji takav uredjaj umemorises svoj glas i naprimer kazes televizor,lampa.... i na svaku rec on upali uredjaj koji kazes.Dobra je fora paliti svetlo na glas.Ima telefon mobilni koliko se ja secam erikson na glas moze da poziva.Naprimer umemorises ime bojan i kad pretisnes taster sa strane i kazes bojan on poziva.Da li moze da se tako nesto izvede ja sam to i po filmovima vidjao da tako pale svetla ,tv,dizu roletne....
buco

Post by buco »

Mnogi MCUi u telefonima GSM i noviji linijski imaju glasovno biranje , postav nekih naredbi isl . Obicno koriste IC napravljen za tu namijenu , iako moderni processori 32bitni imaju u sebi vema mocne i brze digitalne filtere pa se s njima moze vrsit brza harmonijska analiza zvuka ! A to znaci i prepoznat glas , a time i definirat naredbu , mali 8bitni MCUi bi mogli koristit te spec ICe za to ili se posluzit "trikom" na ANAcomparatoru za jednostavnije "analize" vece tolerancije ali trebalo bi radit !!
Znaci MOZE !!!!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

A znas li gde postoji neka sema :?: Nemora da bude to nesto extra naprimer samo da palim svetlo.Dobra stvar kazes svetlo i ono se upali :wink:
buco

Post by buco »

Neznam za takve sheme !Ali pogledaj dokumentaciju za tkzv. "voice kodere " i IC za snimanje glasa , mnogi imaju izlas podataka za racunalo pa se s njima mozes posluzit kao pripremom podataka za mini bazu u MCUu!! I koliko znam nisu skupi .
Upotrijebi "googie" i nadji dokumente nekog od njih !! To ti je najjednostavniji nacin da se uradi neki takav uredjaj kako si zamislio.
Ako nesto nadjes javi , mozda nesto napravimo ! :D

Edit: Evo @stojke ideja za novi projekt !! :) Moga bi bit i zanimljiv.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Trazio sam po internetu ali nisam nasao nista interesantno :? A gde vi trazite te datashetse sa integrale,procesore.....
buco

Post by buco »

Trebas prvo nac koji to IC je taj sto digitalizira glas , ili snima glas , bilo ih je al se ne sijecam vise naziva , a kasnije je vec lakse [obicno] doc do podataka !!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@Buco ako ti nije tesko da pogledas nasao sam na alldatashets integrale koji u sebi sadrze rec "voice".Ako ti nije tesko pogledaj sta bi trebalo tacno da bude koji integral

http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=VOI
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Evo sta sam ja hteo samo nemora da bude ovoliko komplikovan nego nesto jednostavno barem da mogu sa njim paliti i gasiti svetlo :D

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... esktop.rar
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Samo malo , a za sta sluzi akusticki flip-flop? On radi na pljesak ruke , ili?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Da na pljesak ruke ,a ja hocu da uprogramiram glas i kad kazem svetlo ono se upali i kad kazem svetlo ugaseno ono se ugasi.Isto kao sto imas u mobilnim telefonima da pozivas na glas memorises glas i posle pozivas.
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

bila bi to finta isfurati i onda na taj preojekt ugradis neki jaki primopredajnik i kao u zvjezdanim stazama pricas sa ekipom :D

edit:samo ti treba neka mini centrala zavisi koliko korisnika da kada kazem npr. mlada nada on me povezuje na tu frekvenciju s mladom nadom a ako je nedostupan(no signal,turn off,prica s nekim) kaze centrala nesto kao pokusajte ponovo kasnioje trenutno je osoba nedostupna bla bla bla bla :D
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
UNWANTED

Post by UNWANTED »

JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Tema je stara ali mozda je neko nasao neku semu ili ima ideju kako napraviti.Ja sam nasao neki sajt ali neznam da li moze da se iskoristi :?

http://instruct1.cit.cornell.edu/course ... index.html

@Trax imas li ti neku ideju :D
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@Stojke, a sto ces kad ljeti popijes hladnu pivu i promuknes, a na primjer dovedes curu kuci i hoces je impresionirati kako glasom palis svjetlo - a ono se ne upali jer ti ne moze prepoznati glas? Mozda je ipak jednostavnije ono sa pljeskanjem.
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

e ima to, moze se to uradit. ozeni se brate i ond kazes sta te volja, televizor, lampa, krevet, sex i sta god ti na um pane :lol:
Enigma_el
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

E pa vidis u tome i lezi problem istrose se baterije i tu kad tad pa se tesko dopunjavaju jedino zamena a ovako mi je lakse da napravim uredjaj :D
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

na kake si care mislio baterije. ma bolan to se netrosi, to preko noci se samo napuni. a ti uzo odma stvar i kontas kao da je to sastavljeno od cipova. e pa nije brate to ti je nesto drugo. to je 250 grama usmrdjelog mesa sto tjera ...ac da povraca.
Enigma_el
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ma kontam ja ba :D

Nego kako izracuna 250 grama :D
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

stojke369 wrote:Ma kontam ja ba :D

Nego kako izracuna 250 grama :D
Izgleda da je mesar, ili Jack the ripper. :lol:
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

ma nisam ba mesar niti bilo sta sto to nisam ja, vec uzimo sam neke te take od pabo, beate uhse itd pa sam procito sta je pisalo to u vezi te tezine
:lol: :lol: :lol:
Enigma_el
Post Reply