da li netko zna kako na AMEGI 8 podesiti da koristi vanjski oscilator a ne unutarnji, jer mi ne prima podatke sa infracrvenog prijemnika (SFH506). Vec sam mu podesavao bitove iz ponyprog-a al mi ga je samo zakljucao, da li netko zna koje tocno bitove treba podesiti i kako se to radi iz BASCOM-a a da se ne zakljuca, koristim programator STK-200/300
problem s atmelom ATMEGA-8
Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
Provijeri dal ti ponyprogram setira pravilne registre , jer registri za postavke oscilatora nemaju veze s registrom za lockmode ! to su potpuno 2 razlicita registara ! Imas jedan samo jedan bit koji nista ne zakljucava samo sto "kazes" MCUu da vise nezelis da se koristi serijskim programskim modom [ mislim da je to bit 5 LOWFuse registra] provijeri si !! Ako si mu to "rekao" morat ces ga ili bacit ili isprogramirat na paralelnom programatoru , naravno ako nemas upisan bootloader !!
Nego da ja pitam tebe nesto , jesi li ti ikad uopce procitao dokumentaciju ATm8 !?? Jer da jesi to bi znao i nebi moga pomijesat kruske i jabuke
inace za int oscilator LOW fuze postavi na E4 za interni oscilator [ ovisi o freq] a za externi oscilator [ne kristal na osc1i osc2 ulazima] postavi E0!
Za kristal na pinovima DE !!!!
Ali ti savijetujem da procitas dokumentaciju , jer mozda nisi dobro postavio calibracioni byte OSCCAL ! pa nemas dobru freq internog oscilatora !!?
U svakom slucaju procitaj dokument o processoru s kojim radis makar pisao program u HPLu !!
Nego da ja pitam tebe nesto , jesi li ti ikad uopce procitao dokumentaciju ATm8 !?? Jer da jesi to bi znao i nebi moga pomijesat kruske i jabuke
inace za int oscilator LOW fuze postavi na E4 za interni oscilator [ ovisi o freq] a za externi oscilator [ne kristal na osc1i osc2 ulazima] postavi E0!
Za kristal na pinovima DE !!!!
Ali ti savijetujem da procitas dokumentaciju , jer mozda nisi dobro postavio calibracioni byte OSCCAL ! pa nemas dobru freq internog oscilatora !!?
U svakom slucaju procitaj dokument o processoru s kojim radis makar pisao program u HPLu !!
imaš pravo da nisam proučio pdf ali to je zato što nisam imao vrmena, jedan mi je kolega koji već radi s tim rekao koje bitove treba namjstiti ali je očito rekao krivo, otključali smo ga baš tako kako si ti rekaoi sve je uredu, ali je još uvijek na internom oscilatoru. hvala, proučiti ću to! De mi samo reci da li je moguće da ne prima podatke zbog tog oscilatora, jer sam sve drugo već probao?
Zbog internog oscilatora tesko da ti ne prima , to je samo jedan od tipova oscilatora koje mozes odabrat . Problem ce bit sto mozda nije dobro kalibriran interni oscilator na registru OSCCAL i postavljen bit za vise freq
[x2 od max] u jednom of fuse registara. Uglavnom onaj E4 bi treebao postavit opicju za interni osc x2 a s OSCCAL registriom namijestis tocnu freq koju zelis !! Imas u dokumentaciji grafikon odnosa freq i OSCCAL bytea koji ce ti pomoc.
Pa mozda imas delay kraci ili duzi [ ovisi o freq] pa se timer ili emulirani delay za taj prijenos pomaknuo , pa se IR prijamnik i predajnik ne "razumiju" .
Ja veoma cesto koristim interni oscilator za najveci broj raznovrsnih komunikacionih standarda je dovoljno tocan .
Zapamti i ovo da se kalibracija radi od MCUa do MCUa tj neki put kalibraciona vrijednost nije ista za istu freq na nekoj drugoj ATm8 "istih" karakteristika.
Mozes rec koja ti je radna freq takt oscilatora !?
[x2 od max] u jednom of fuse registara. Uglavnom onaj E4 bi treebao postavit opicju za interni osc x2 a s OSCCAL registriom namijestis tocnu freq koju zelis !! Imas u dokumentaciji grafikon odnosa freq i OSCCAL bytea koji ce ti pomoc.
Pa mozda imas delay kraci ili duzi [ ovisi o freq] pa se timer ili emulirani delay za taj prijenos pomaknuo , pa se IR prijamnik i predajnik ne "razumiju" .
Ja veoma cesto koristim interni oscilator za najveci broj raznovrsnih komunikacionih standarda je dovoljno tocan .
Zapamti i ovo da se kalibracija radi od MCUa do MCUa tj neki put kalibraciona vrijednost nije ista za istu freq na nekoj drugoj ATm8 "istih" karakteristika.
Mozes rec koja ti je radna freq takt oscilatora !?